Kaune iškilmingai atidengta Vyčio skulptūra – „Laisvės karys“

Autorius: www.alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2018/07/05/kau... 2018-07-06 12:10:50, skaitė 680, komentavo 2

Kaune iškilmingai atidengta Vyčio skulptūra – „Laisvės karys“

Kaune iškilmingai atidengta Vyčio skulptūra | Alkas.lt, A. Vaišnoro nuotr.
Kaune iškilmingai atidengta Vyčio skulptūra | Alkas.lt, A. Vaišnoro nuotr.

Liepos 5 d. Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventės išvakarėse prie Kauno pilies iškilmingai atidengta Vyčio skulptūra „Laisvės karys“.

Vyčio skulptūros atidengimo šventėje dalyvavo skulptorius Arūnas Sakalauskas, o taip pat bendraautoriai ukrainiečiai menininkai Borisas Krylovas ir Olesius Sidorukas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis, buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas Viktoras Pranskietis, istorikas Liudas Mažylis, užsienio šalių diplomatai, Vyčio paramas fondo nariai ir rėmėjai ir kiti žinomi žmonės. Į šventę atvyko svečiai iš Suomijos, Čekijos, Lenkijos.

Iškilmės prasidėjo Tautiška giesme. Prie Vyčio skulptūros rikiavosi ginkluoti senovės lietuvių karžygiai su žirgais iš klubo „Viduramžių pasiuntiniai“.

„Net kelis amžius į Lietuvą plūdusios prabangiais šarvais pasidabinusių riterių voros kaip į akliną sieną atsitrenkdavo į Kauną. Atsimušdavo ne į akmenis, o į Miesto gynėjus. Kauno pilis gynė Lietuvą, o už jos stovėjo visa Tauta, visa Lietuva.

Kaunas ne vieną kartą buvo tapęs Lietuvos širdimi. Taip pat ir XX amžiaus pradžioje, kai būtent iš čia buvo kuriama žmonių Respublika, kai Steigiamasis Seimas skelbė visų Lygybę, kai per trumpiausią laiką ant kojų atsistojo ūkis, finansai, kai lietuviškas produktas garsėjo Europoje.

Kauno miesto ceremonmeisteris Kęstutis Ignatavičius perskaitė raštą skirtą ateities kartoms: „Šiandien Kauno piliečiai ir visos Lietuvos žmonės šioje istorinėje vietoje, kur jau sprendėsi krašto likimas, stato Laisvės Karį. Stato tada, kai minime pirmąjį šimtą metų nuo Demokratinės Respublikos paskelbimo. Daug kas, žvelgdamas į Laisvės Karį, atpažins amžinąjį Lietuvos Simbolį. Jam lemta stovėti prie narsuolių krauju aplaistytos Kauno pilies, kad mums ir ateinančioms kartoms primintų Laisvės kainą, kad jis skelbtų per praeities kovų aukas tvirtai į ateitį žengiančią mūsų Lietuvą“.

Raštas su šiais žodžiais statant „Laisvės karį“ buvo įmūrytas kapsulėje į paminlo pamatą.

Nuaidėjus XV a. patrankos šūviui, Vyčio paminklas buvo iškilmingai atidengtas.

Iškilmių dalyvius sveikino buvęs prezidentas Valdas Adamkus, Seimo pirmininkas V. Pranckietis, Jungtinių Amerikos Valstijų Lietuvių bendruomenės krašto valdybos narys Donatas Janutas, Nacionalinės meno premijos laureatas, prof. Arūnas Sakalauskas, Ukrainos skulptoriai Olesis Sydorukas ir Borisas Krylovas. Pasisakė ir „Vyčio paramos fondo“ valdybos pirmininko pavaduotojas Vilius Kavaliauskas.

Po to visus sveikino Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, kurio pastangomis „Laisvės karys“ buvo pastatytas Kaune.

Aidint šventiniams maršams virš Senamiesčio skraidė ir trispalvius dūmus skleidė trys „Kauno aeroklubo“ akrobatiniai lėktuvai JAK.

Visas atidarymo iškilmes tiesiogiai transliavo interneto portalas „Kas vyksta Kaune“:

Vyčio skulptūros sumanytojai ir lėšų telkėjai buvo „Vyčio paramos fondas“. Kauno savivaldybė Vyčio skulptūrai yra skyrusi pusę milijono eurų.

Nuomonės atsiliepimai: