Kada Lietuva skelbs išėjimą iš Jevrosojūzo ?

Autorius: Anno Šaltinis: https://regnum.ru/news/economy... 2018-07-09 00:04:54, skaitė 961, komentavo 1

Kada Lietuva skelbs išėjimą iš Jevrosojūzo ?

Lietuva pergudravo pati save save ir prarado Jevrosojūzo dotacijas. Koją šaliai pakišo ne tiek šešėlinė ekonomika, o kiek valdžios ir verslo gobšumas, tačiau, praradusi subsidijas, Lietuvai pareikalaus išėjimo iš Jevrosojūzo.

Bendro pinigų katilo dalybos Jevrosojūze - yra toks azartiškas , koks ir ypatingai painus. Po 2022 m. Lietuva, kaip ir visos Pribaltikos šalys, gaus daug mažiau pinigų nei nuo įstojimo į Jevrosojūzą momento. "Dotacijų adata" per 18 metų - nuo 2004 m. Iki 2022 m. - taip kaip medalis, su dviem pusėmis. Nepaisant korupcijos ir subsidijų grobstymo, apie ką net toje pačioje Lietuvoje rašė ne kartą, jūs negalima ignoruoti paderėjimo : nuo kelių statybos ir remonto iki seno gyvenamo fondo renovacijos. Visa Pribaltika tiesiog tiesiog prismaigstyta skydų apie Jevrosojūzo naudą : kai kur nurodyta ( ką ten kai kur - visur!) - kad būtent ši ligoninė buvo atremontuota Jevrosojūzo sąskaita, kažkas panašaus yra parašyta kitur apie sankryžą ar muziejų. Gal tik nuskustų gazonų nepiarina, už kuriuos Jevrosojūzas moka vietinėms darbo biržoms, tos savo ruožtu, įdarbina sezonui varguolius nesugebančius savarankiškai susirasti darbo. O šiaip tai - kaip paminklų Leninui, bet kur jau ten, daug daugiau ir tankiau. Tiesiog ant kiekvieno kampo.

Bet pasaka kažkada tai baigiasi, o šiomis dienomis Jevrosojūze vyksta nuožmi kova dėl būsimų subsidijų dydžio po 2022 m. Taip, kad jų bus mažiau, niekas nesiginčija, bet kiek mažiau - aršių derybų klausimas. O Lietuvai suma bus mažiau dėl paprastos aritmetikos. Bet tuo pačiu metu - labai absurdiškos aritmetikos, o ką darysi - taip jau surėdytas Jevrosojūzas.

Taigi šalis, kuri yra Jevrosojūzo dalis, pradedama laikyti daugiau ar mažiau sėkminga, kada jos BVP vienam gyventojui yra lygus arba viršija 75% JS (Jevrosojūzo) vidurkio. Manoma, kad šiuo atveju padėti jau nebereikia, šalis atsistojo ant kojų ir dabar jau ji turi padėti narėms naujokėms. Lietuvoje šis skaičius yra 49%. Atrodo, ko nerimauti?! 18 m. (iki 2022 m.) buvo kišami pinigai, dar tiek tes - iki 75% dar kaip iki Mėnulio. Bet fokusas yra tame, kad šis BVP rodiklis asmeniui yra laikomas ne niminaliai, o pagal taip vadinamą "perkamosios galios paritetą". Tai yra perskaičiavus pagal kainų skirtumą ir perkamąją galią.

Ir šiuo atveju paaiškėja, kad realus Lietuvos 49% BVP vienam asmeniui pagal JS vidurkį yra vienodi, dėmesio - 78%! Tai yra, kaip perskaičiavo ekonomistas iš Luminor banko lietuviško fililialo Žygimantas Mauricas, lietuviškas atlyginimas 700 €, atsižvelgiant į Europos pareigūnų logiką, virsta vidutiniu 1.100 € ir viršija vidutinį darbo užmokestį 917 €, arba latvišką realų 733 €. "Paradoksas: Lietuva gaus mažiau JS paramos yra ne todėl, kad turtinga, bet todėl, kad ji yra pigi", - sako ekonomistas Mauricas savo puslapyje "Facebook".

Tačiau paradoksai tuo nesibaigia. Pagrindinė JS statistikos tarnyba Eurostat neseniai paskelbė eilinę palatos temperatūrą, nuo kurios skaičių lietuviškos MIP pasiekė ekstazę. Antraštės spindėjo: "Lietuva yra viena iš pigiausių Europos Sąjungos šalių". Lietuvos prekių ir paslaugų kainų lygis 2017 m. buvo 65% JS vidurkio. Tai yra pentas nuo galo tarp visų 28 JS šalių.

Atrodytų - antraštės yra teisios, džiaugiatės, Lietuvos gyventojai. Bet tada sekė kiti skaičiai, į kuriuos, akivaizdu, toje pačioje Lietuvoje nepriimta atsižvelgti. Darbo užmokesčio lygis šalyje yra 60% JS vidurkio. Jūs jaučiate: 65% kainos , o atlyginimai - 60% JS vidurkio rodiklio. Tai reiškia, kad vidutiniam lietuviui vidutiniškai yra 5% sunkiau nei vidutiniškam statistiniam europiečiui. Bet tai tik iš pirmo žvilgsnio. Toliau - žudanti detalizacija. Kokie yra pagrindiniai žmogaus poreikiai? Vienas iš jų - pavalgyti. 2017 m. Lietuvoje maistas ir gėrimai kainavo 82 proc. JS vidurkio. Leiskite priminti : atlyginimas yra 60%. Maistas - 82%. Kas dar? Negalima vaikščioti nuogam. Rūbai Lietuvoje kainuoja, dėmesio -105% JS vidurkio. Dar kartą: atlyginimas yra tik 60% vidutinio dydžio. Rūbai - 105%. Kas gaumasi? Kol kas valstybė propaganda staugia apie tai, kad Lietuva - viena pigiausių JS šalių, o iš tiesų, paaiškėja, kad lietuviui jamje gyventi yra daug brangiau nei kitose šalyse. Ar vis dar yra klausimų iš kur masinė emigracija?

Žinoma, daugelis išgyvena šešėlinės ekonomikos sąskaita. Tik cigarečių, surenkant oficialiai akcizų šiek tiek daugiau nei 200 mln, Lietuvoje kasmet surūkoma už 50 mln. Niekas kirpyklose, turguose perkant petražolių ar morkų, bet dažnai net maitinimo istaigose, jokių čekių neduoda. Dėl to Lietuvoje oficialiai vidutinis atlyginimas yra vienas žemiausių JS. Bet kur tada oficialios kainos tik 65% ES vidurkio?

Iš praeities! Prisiminkite, kad tie 65% - vidutinė temperatūra palatoje (JS). Ir kada drabužiai yra 105%, o maistas yra 82%, tai, pavyzdžiui, medicina - ir tai yra didžiulė dalis - senoji bei geroji ir tarybinė. Ar norite gimdyti Lietuvoje be pilietybės? 1,5 tūkst. € ir VIP gydymas atskiroje palatoje. Pabandykite tą patį prasukti sąlyginai Danijoje. Jūs negalite to padaryti be dešimteriopo dauginimo. Ir tokių pavyzdžių yra daug.

Bet grįžkime atgal prie JS subsidijų. Kaip jos galėjo tapti mažesnės Lietuvai su tokia problemų puokšte? Štai lietuviai, ar netgi vyriausybė ir elitas, nelabai supranta. Visi objektyvūs duomenys sako: nuo 2022 m. Lietuva niekada netaps donoru neturtingesnėms JS šalims (jei kas nors kitas į JS neįstos per šį laikotarpį - tuo labiau). Tačiau JS yra oficialiai negailestingas: taip, jūs turite mažiausią atlyginimą JS, bet esate neįtikėtinai pigi šalis. Taip, kad ši "pigios šalies" sąvoka paskendo toje pačioje šešėlinėje ekonomikoje - Briuselio pareigūnams nelabai rūpi. Jos - šešėlinės ekonomikos - dydžiai Lietuvoje skelbiami skirtingi: nuo 15% iki 40%.

O toliau, Lietuvai - blogiau! Į bendrą Jevrosojūzo katilą reikės mokėti vis daugiau ir daugiau. Kuo mažesnė subsidija, tuo didesnis įnašas į bendrą EJS biudžetą. Tai - formulė. Ką darys busima šalies valdžia atsidūrus šioje aklavietėje? Tiktai vieną dalyką: kada subsidijų suma bus mažesnė už įmoką, Lietuvai reikės pareikalauti išeiti iš JS. Ir apie tai jau kalbama Lietuvpje šiandien.

Tegul kol kas tik vietinės "elitos" taip vadinamieji marginalai, kurie iš mano, kad Lietuva buvo okupuota, ir ateityje būtina reikalauti kompensacijų iš okupantų. Griežtai pagal tuos milijardus, kurie jau yra investuoti į šalį, tegul dauguma jų yra išvogta. Bet tai šiandien - tik laikomi marginalais, o kas atsitiks po 2022 m.?