Naujas Lietuvos plaukimo stebuklas: 16-metė rusaitė Kotryna stebina net savo trenerį Michailą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-07-11 19:02:54, skaitė 635, komentavo 5

Naujas Lietuvos plaukimo stebuklas: 16-metė rusaitė Kotryna stebina net savo trenerį Michailą

Kol Lietuvos patriotais apsimetinėjantys įvairaus plauko rusofobai ir propagandistai kelia gerai apmokamą isteriją "Rusai puola!", patys rusai garsina Lietuvą Europoje ir pasaulyje.

16-metė rusaitė Kotryna Teterevkova praėjusį savaitgalį pakartojo tai, ką lygiai prieš penkerius metus pasiekė Rūta Meilutytė – ant jos kaklo sužibo Europos jaunimo čempionato auksas.

K. Teterevkova Helsinkyje vykusiose pirmenybėse triumfavo 100 m krūtine rungtyje (1.08,03 min.), o dvigubai ilgesnėje distancijoje iškovojo bronzą (2.27,09 min.).

Nors jaunoji plaukikė Lietuvoje žinoma jau seniai, tarptautinėje arenoje taip ryškiai sužibo pirmąkart.

Nuo pat karjeros pradžios ją treniruoja patyręs specialistas Michailas Romanovskis.

„Sveikinimų krūva – sveikina ir draugai, ir pažįstami, ir netgi tie, iš kurių seniai negirdėjau“, – kalbėdamas su lrytas.lt nusišypsojo M. Romanovskis.

Treneris pripažino, kad du K. Teterevkovos medaliai jaunimo čempionate ir jam pačiam tapo staigmena.

Juk prieš kelionę į Helsinkį galvoje sukosi mintys apie patekimą į pusfinalius ar finalus. „Iš pradžių nenorėjome žiūrėti per toli, o galų gale iš trijų planuotų pusfinalių turime du medalius. Galvoju, ar ne per greitai?“ – nusijuokė M. Romanovskis.

Šis retorinis klausimas treneriui iš tiesų neduoda ramybės. Nors M. Romanovskis tikėjosi, kad krūtine gerai plaukianti ir pirmuosius medalius skinti pradėjusi K. Teterevkova bus lyginama su R. Meilutyte, tai jo nežavi. Juolab, kad abi plaukikės – skirtingo stiliaus.

„Palyginimai yra blogai, nereikia to daryti. Rūta yra Rūta. Kol Kotryna ateis iki to lygio... Tai labai atbaido. Praėjusį sezoną per Europos olimpinį jaunimo festivalį ją pasigavo po 100 m distancijoje užimtos ketvirtosios vietos, pradėjo domėtis, klausinėti... Kitą dieną 200 m rungtį ji visiškai prapylė. Jaunas žmogus grūdinasi pamažu. Aš už tai, kad liaupsių būtų kuo mažiau“, – teigė M. Romanovskis.

M. Romanovskis ir K. Teterevkova, BNS nuotr.

– Kotrynos aukso medalis Helsinkyje jums buvo netikėtas?

– Buvo netikėta, kadangi prieš čempionatą viltys buvo dėl patekimo į pusfinalį ar finalą. Kotryna pagal skirstymą 50 m distancijoje buvo septyniolikta, 200 m – šešiolikta, o 100 m – aštunta. Todėl iš pradžių tikslai ir buvo paprasti, nenorėjome žiūrėti pernelyg toli. 200 m ji nuplaukė labai gerai, ypač pusfinalyje. Iki tol jos geriausias rezultatas buvo 2.30,53 min., o čia laikas beveik trimis sekundėmis geresnis (2.27,09). Tai yra tikrai daug.

O į 100 m plaukimą Kotryna ėjo labai atsipalaidavusi, nebuvo jokios įtampos. Paruošiamieji plaukimai praėjo lengvai, o finalo plaukimas apskritai buvo puikus, viskas gerai išdėstyta. Visas mūsų kolektyvas prisidėjo prieš šios pergalės, esame laimingi. Galų gale iš trijų planuotų pusfinalių turime du medalius. Galvoju, ar ne per greitai?

– Normatyvai į rugpjūtį Glazge vyksiantį Europos suaugusiųjų čempionatą jau įvykdyti?

– Kotryna ir Europos jaunimo, ir suaugusiųjų čempionatų normatyvus įvykdė dar balandžio mėnesį, Lietuvos pirmenybėse. Todėl dabar tiesiog norėjome taikyti į kuo aukštesnes vietas. Kotryna mane visada sustabdydavo, kai pradėdavau kalbėti apie pjedestalą. Bet faktas tas, kad čempionatas baigėsi pirmuoju medaliu, kuris labai netikėtas, bet kartu ir labai reikšmingas.

– Kotryna finale distanciją nuplaukė per 1.08,03 min., o R. Meilutytė tame pačiame jaunimo čempionate 2013 metais užfiksavo 1.05,48 min. laiką. Šis skirtumas didelis?

– Negalima lygintis su Rūta – ji turi labai didelę sprogstamąją jėgą, o Kotryna stipresnė dėl savo ištvermės. Pagal tai ir rengiame jos treniruočių programą. Tik truputį sudėtinga dėl baseinų padėties Vilniuje. Ačiū miesto valdžiai, kad jie pasirūpino transportu – važinėjome tai į Elektrėnus, tai į Širvintas. Visas sezonas buvo ant ratų.

– Kuris nuotolis ateityje turėtų būti Kotrynai turėtų būti idealus?

– Matysime. Dabar geriau išėjo 200 m, o iki tol – 100 m distancija. Tikrai nežinau... Aš kol kas po čempionato dar nesugrįžau į normalią būseną.

– Lietuvoje pajėgesniems plaukikams sudėtinga rasti treniruočių partnerių. Nėra minčių vykti į užsienį?

– Ne, kol kas nėra. Kotryna tik dabar baigė dešimtą klasę Vilniaus Žemynos gimnazijoje, išlaikė egzaminus. Be to, nėra taip, kad mokykla laba palaikytų sportininkus. Kaip supratau, kai kas tik dabar sužinojo, kad ji užsiima plaukimu. Deja, pas mus taip būna.

– Jūsų nuomone, Kotryną vis dažniau lydintys palyginimai su R. Meilutyte yra paskatinimas, ar našta?

– Palyginimai yra blogai, nereikia to daryti. Rūta yra Rūta. Kol Kotryna ateis iki to lygio... Tai labai atbaido. Praėjusį sezoną per Europos olimpinį jaunimo festivalį ją pasigavo po 100 m distancijoje užimtos ketvirtosios vietos, pradėjo domėtis, klausinėti. Kitą dieną 200 m rungtį ji visiškai prapylė. Jaunas žmogus grūdinasi pamažu. Aš už tai, kad liaupsių būtų kuo mažiau.