Lietuva NATO satelitų tusovkėje sudainuos seną "RUSAI PUOLA" dainelę

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2018-07-11 23:00:06, skaitė 797, komentavo 0

Lietuva NATO satelitų tusovkėje sudainuos seną

Lietuvos p-rezidentė Dalia Grybauskaitė pristatė šalies prioritetus NATO viršūnių susitikime Briuselyje. Lietuvos tikslų esmė išlieka ta pati dainelė - Rusijos "atgrąsimas" ir NATO rytinio flango stiprinimas. Niekada amžinos Pribaltikos diplomatijos mantros nebuvo tiek ne vietoje , kaip šiandieninėje tarptautinėje situacijoje. NATO ateitis Europoje kelia abejonių, todėl sajungininkams Briuselyje, sąjungininkai tikrai bus ne iki Lietuvos su jos senomis dainelėmis apie "Rusijos grėsmę".

Lietuvos tikslas NATO viršūnių susitikime bus siekti NATO valdymo struktūrų visiško pasirengimo, gynybinių planų ir ginkluotųjų pajėgų rytinio flango gynybai ir efektingam atgrąsimui siekimas, praneša Grybauskaitės spaudos tarnyba.

"Lietuva taip pat kelia klausimus, susijusius su oro gynybos sistemų Baltijos šalyse sukūrimu ir sprendimų priėmimo pagreitinimu NATO viduje. Bus aptartos kovos su hibridinėmis grėsmėmis priemonės , didinant šalių gebėjimą priešintis energetiniam šantažui ", - taip pat sakoma pranešime iš Daukantynės.

Tai reiškia, kad Lietuvos diplomatija ištikima sau ir stums tarp aljanso sąjungininkų savo amžinas kovos už "energetinę nepriklausomybę", prieš "Kremliaus propagandą" ir dar didesnį ginkluotės ir NATO sąjungininkų karinių dalinių tiekimą Baltijos šalims.

Tuo tarpu Vakaruose svarsto, ar išsaugoti kaip tokį patį aljansą ir ar šis viršūnių susitikimas Briuselyje nebus fatališkas pačiam NATO.

"Aštrių kaltinimų iš Jungtinių Amerikos Valstijų pusės kitoms NATO narėms aplinkoje dėl jų nepakankamo indėlio į bendrą biudžetą ir įtampos tarp Britanijos ir jos europartnerių dėl neapibrėžtumo postbrexitiško bendradarbiavimo gynybos srityje ir britų gynybinio biudžeto dydžio po išėjimo iš ES, visus iš tiesų jaudina tik viena : kad tik prezidentas Trampas po aštrių kaltinimų bangos nenuspręstu pasitraukti iš aljanso, kas privestu prie transatlantinio bendradarbiavimo gynybos srityje istorijos pabaigos", - išvakarėse rašė britų "The Times" redakciniame straipsnyje su charakteringu pavadinimu "Kam yra reikalingas NATO?"

Tai ne retorinis klausimas - "The Times" turi į jį atsakymą, ir atsakymas yra gana akivaizdus: Aljansas reikalingas atremti "Rusijos grėsmę". Tik Rusija pateisina NATO egzistavimą - karinio bloko efektyvumas visose kitose sferose yra abejotinas.

Tačiau "Rusijos grėsmė", reali ar įsivaizdujama, negali sąjungininkų iš aljanso priversti pakratyti kišenę gynybos išlaidų didinimui. Tik 6 iš 29 NATO valstybių narių gynybai išleidžia 2 proc. BVP. Vokietija išleidžia 1,2% BVP, Ispanijoje ir Belgijoje - 0,9% BVP, ir išleisti daugiau, šias šalys negali priversti jokios "siaubo istorijos" apie artėjančią "Rusų invaziją" į Europą.

JAV dengia 70-80% Šiaurės Atlanto aljanso biudžeto. Kiekvienas amerikietis išleidžia gynybai 1 877 dolerių, o tuo pačiu metu britas - 907 dolerių, ir kiekvienas vokietis - 141 JAV doleri. Ir amerikiečių doleriai dažniausiai leidžiami ne Amerikos  o Europos NATO narių sąjungininkių gynybai, kurios nenori mokėti už JAV karinių pajėgų Europoje buvimą ir savo saugumą.

Ši padėtis siutino amerikiečius dar prieš Trumpo atėjimą, o dabartinis prezidentas iš vis pažadėjo savo priešrinkiminėje kampanijoje priversti sąjungininkus mokėti už karinę gynybą Amerikai. Bet jeigu Obamos administracija bandė inteligentiškai įkalbinėti europiečius išleisti bent 2% BVP gynybai, tai dabartinis prezidentas grasina smogti žemiau juostos.

Europoje rimtai baiminamasi, kad Helsinkyje, Donaldas Trampas už europiečių nugaros gali susitarti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, išvesti JAV kariuomenę iš Europos, o tai dar ir išvis sugriauti NATO, išvedant iš šios organizacijos Jungtinės Amerikos Valstijos.

Britų laikraščio "Sunday Telegraph" šaltinai teigia, kad Briuselio aljanso būstinėje yra susirūpinę, kad JAV vadovas Donaldas Trumpas gali aptarti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu "performatuoti Europos saugumo landšaftą", jeigu NATO šalių lyderiai "atsisakys patenkinti Trumpo reikalavimus" apie išlaidų padidynimą gynybai pagal aljanso normas.

"The American Hill" laukia skandalo NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Trumpas eina į susitikimą su Europos lyderiais su ryžtinga kovine nuotaika ir su tvirtu ketinimu "daspausti" sąjungininkus. Iš jo naujo susitikimo su Angela Merkel, kuri taip pat neketina atsitraukti, galima laukti visą ko.

"Aš pasakiau : žinai, Angela, aš negaliu šito (Vokietijos apsaugojimo.past. RuBaltic.Ru) garantuoti", - pasakojo Trumpas apie pokalbį su A.Merkel savo šalininkams Montanoje prieš išskrisdamas į Europą ir paaiškino , kad jis yra tvirtai pasiryžęs paaiškinti sąjungininkams, kad tie pagaliau turi sumokėti Amerikai pagal sąskaitas.

Pirmame susitikime su Angela Merkel Trampas pateikė sąskaitą - 375 milijardus JAV dolerių. Berlynas negali mokėti tiek pinigų jokiomis aplinkybėmis. Tačiau ir Amerikos prezidentas negali eiti atgal, nes jis pinigų išmušimą iš NATO sąjungininkų padarė savo prestižo reikalu JAV viduje.

"Aš ketinu pasakyti NATO: jūs turite pradėti apmokėti savo sąskaitas. JAV daugiau nepasirūpins viskuo ", - plojant šalininkams Trumpas pareiškė Montanoje mitinge, po ko simboliškai prakalbo apie apie tai, kad "susitarti" su Rusija būtų gerai, o ne blogai.

Tokiame fone senosios Lietuvos ir kitų Pribaltikos respublikų dainelės apie "Rusijos grėsmę" pasirodys fenomenaliai ne vietoje ie ne laiku.

Pribaltikos diplomatija paprasčiausiai neįsirašė į Vakarų politinio gyvenimo posūkį, įvykusio po to, kai Trumpas atėjo į valdžią JAV. Europos lyderiai kankinasi įtarimų, kad Trampas "priduos" Europa susitaręs su Putinu už jų nugarų, o Lietuvoje vis dar tiki, kad Rusija, kaip bendras priešas, gali konsoliduoti vakarus.

Vilnius, Ryga ir Talinas pripratę užsidirbinėti tarptautinius dividendus pristatydami save silpnomis aukomis, kurios negali išsiversti be išorinės paramos ir apsaugos. Tačiau amerikiečių lyderis gerbia stiprius ir niekina silpnus. Už patikinimus ištikimybe sąjungai su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis ir prašymus dėl apsaugos jo buvo išvadinti "labai kvailais žmonėmis". Ir nieko jų apsaugai nepadaryti.

Kad laimėti Donaldo Trumpo pabarbą, Baltijos valstybėms reikia parodyti jėgą, o ne silpnumą. Bet va tik kaip joms tai parodyti? Tratina karinėms išlaidoms vis didesni ir didesni BVP procentą? Didelis klausimas: ar bandymas įtikti Šeimininkui tokiu būdu - tai stiprybė ar silpnumas?