Graikija išsiunčia rusų diplomatus dėl Rusijos finansinės paramos protestuotojams

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-07-12 20:01:15, skaitė 365, komentavo 0

Graikija išsiunčia rusų diplomatus dėl Rusijos finansinės paramos protestuotojams

Graikija iš šalies išsiuntė du Rusijos diplomatus ir neįsileis dar dviejų, šalies vyriausybei sužinojus apie Rusijos finansinę paramą dvasininkams ir kitoms organizacijoms, kad jie protestuotų prieš sutartį, kuria buvo siekiama užbaigti ilgai trukusį Graikijos ir Makedonijos ginčą dėl pastarosios pavadinimo, ketvirtadienį pranešė vienas pareigūnas.

Rusijos pareigūnams buvo nurodyta iki penktadienio išsiųsti du minėtus pareigūnus namo, šaltinis sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Kol kas neaišku, ar rusų diplomatai jau išvyko iš Graikijos.

Pareigūnas nebuvo įgaliotas viešai kalbėti šiuo klausimu, todėl kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

Jis sakė nemanantis, kad šis žingsnis smarkiai pablogins Graikijos ir Rusijos santykius, tačiau tam tikras „atšalimas“ nusimato.

Birželį sudarytu susitarimu turi būti išspręstas dešimtmečių senumo ginčas, kilęs netrukus po to, kai Makedonija 1991 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Jugoslavijos. Pagal šį susitarimą šalis bus pervardyta į „Šiaurės Makedoniją“, o Graikija neblokuos šios šalies siekio tapti ES ir NATO nare.

Atėnai argumentavo, kad Makedonijos pavadinimas suponuoja Skopjės teritorines pretenzijas į Graikijos šiaurinę provinciją, irgi vadinamą Makedonija, taip pat uzurpuoja senovės graikų paveldą.