Čikagos teismas atmetė Venckienės apeliacinį skundą, ekstradicija nestabdoma

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-07-13 12:41:11, skaitė 500, komentavo 15

Čikagos teismas atmetė Venckienės apeliacinį skundą, ekstradicija nestabdoma

Neringa Venckienė, archyvinė nuotrauka
Neringa Venckienė, archyvinė nuotrauka

Ketvirtadienį Čikagoje teisėja apie valandą vardijo priežastis, dėl kurių Venckienės ekstradicija negali būti stabdoma

VILNIUS, liepos 13 — Sputnik. Čikagos teismo teisėja Virginia Kendall ketvirtadienį, liepos 12 dieną, paskelbė, kad Neringos Venckienės skundas atmetamas ir jos ekstradicija į Lietuvą nebus stabdoma.  

Teismo naujienomis "Twitter" pasidalino žurnalistas Michaelis Tarmas. Savo žinutėje žurnalistas paskelbė, kad klausydama teisėjos kalbos, Venckienė iš pradžių atrodė akivaizdžiai sutrikusi ir susirūpinusi, o teisėjai baigiant skaityti nutartį — visiškai sugniuždyta.

Breaking: U.S. judge won't step in to stop extradition of a ex-#Lithuanian lawmaker-turned-suburban #Chicago florist, Neringa #Venckiene. Venckiene seemed close to fainting as it became clear the ruling wasn't going her way. She'll appeal. Details shortly.

— Michael Tarm (@mtarm) July 12, 2018

Anksčiau JAV Kongreso respublikonai pateikė siūlymą "Suteikite teisėjai Venckienei teisingumą teisme". Naujojo Džersio respublikonas taip pat pateikė panašų siūlymą dėl Venckienės ekstradicijos sustabdymo. JAV Kongreso atstovas Randis Hultgrenas pristatė pataisą, kuri sustabdys Neringos Venckienės ekstradicijos procesą.

Venckienė buvo sulaikyta JAV Lietuvos valdžios institucijų prašymu ir buvo įkalinta Čikagoje. Vilnius kaltina 47-erių metų amžiaus Venckienę tuo, kad ji nevykdė teismo sprendimo perduoti savo dukterėčią motinai ir priešinosi policijai.

Po suėmimo JAV, Venckienė interviu "Associated Press" pareiškė, kad bijo dėl savo gyvybės, jei ją išduos Lietuvai. Buvusi politikė sako, kad jai sugrįžus pedofilai, kurie yra susiję su aukšto rango politikais, persekios ją dėl to, kad gynė savo dukterėčią ir atskleidė jų nusikaltimus.

Venckienė ir jos sūnus Karolis Venckus 2013 metais atvyko į JAV po to, kai Lietuvoje prasidėjo politikės persekiojimas. Tai atsitiko tada, kai moteriai pradėjo grasinti dėl įvykių su jos mažamete dukterėčia — jos brolio Drąsiaus Kedžio dukra Deimante Kedyte, kuri tapo smurto auka.

Po to, kai Kedys žuvo paslaptingomis aplinkybėmis, mergaitė gyveno su savo teta, tačiau teismas nusprendė grąžinti vaiką motinai, kuri buvo įtariama leidusi seksualiai išnaudoti savo dukrą.

2012 metų pavasarį ginkluota policija įsiveržė į Venckienės namus ir atėmė vaiką jėga. Po to politikė buvo priversta emigruoti į JAV, kur ji apsigyveno netoli Čikagos ir dirbo floriste.