Trampas niekaip neapsieis be Dalios Grybauskaitės patarimų

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-07-13 12:48:15, skaitė 665, komentavo 1

Trampas niekaip neapsieis be Dalios Grybauskaitės patarimų

Dalia Grybauskaitė ir Donaldas Trampas Briuselyje, nuotrauka iš įvykio vietos
Dalia Grybauskaitė ir Donaldas Trampas Briuselyje, nuotrauka iš įvykio vietos

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė Briuselyje palinkėjo JAV prezidentui Donaldui Trampui derybose su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu išlikti maksimaliai nenuspėjamu, labiau nei su NATO sąjungininkais

Lietuvos vadovė sakė, kad tikisi konkrečių rezultatų iš dviejų didžiausių pasaulio valstybių vadovų susitikimo, o ne tik žodžių; ką Grybauskaitei atsakė Trampas — lieka paslaptis…

Per dvi NATO viršūnių susitikimo dienas Lietuvos žiniasklaida daugiausiai citavo tik dviejų vadovų pasisakymus — JAV ir Lietuvos. Susidarė įspūdis, kad kalbėdamas su Šiaurės Atlanto aljanso partneriais iš Europos Trampas laukė tik "geležinės Dalios" reakcijos. O ji arba pritariamai linksėjo galvą, arba suraukdavo antakius. Pagal Grybauskaitės reakciją Trampas suvokė, kokias jo iniciatyvas palaiko šio pasaulio galingieji, o kurias iš jų reikėtų ištaisyti.

Pavyzdžiui, per pirmąjį NATO šalių vadovų susitikimą Trampas buvo pasipiktinęs tuo, kad Vokietija, užuot laikydamasi pagrindinio finansinio kriterijaus gynybos srityje — 2 proc. BVP, stato kartu su Rusija "Nord Stream-2". Dalia Grybauskaitė patvirtino, kad pritaria JAV prezidentui šiuo klausimu. Galų gale, galingoji Lietuvos ekonomika šiemet įvykdė Aljanso reikalavimą.

Pasak Lietuvos vadovės, respublika visada laikėsi nuomonės, kad "Nord Stream-2" projektas yra geopolitinis, politizuotas, neturi ekonominio pagrindo ir "suvaržo kai kurias Europos valstybes, kai jos laikosi laisvos energetikos politikos".
Matyt, Trampas įsiklausė ir paragino išsivysčiusias Europos šalis atsisakyti pigių Rusijos dujų ir pirkti amerikietiškas SGD, kurios tiekiamos į Lietuvos terminalą Klaipėdoje. Todėl ir deryboms čia ne vieta!

Įkvėptas viso Baltijos jūros regiono lyderio parama Trampas veržėsi toliau. Pasibaigus aukščiausiojo lygio susitikimui, jis reikalavo iš savo sąjungininkių ne dviejų, bet jau keturių procentų BVP saugumui ir gynybai. Priešingu atveju, jis neva netgi grasino, kad JAV pasitrauks iš NATO ir paliks civilizuotą Europą vienas prieš vieną su "grėsme iš Rytų". Tiesa, du "Reuters" agentūros šaltiniai greitai paneigė šią paskalą. Tačiau, kaip sakoma, dūmų be ugnies nebūna.

JAV prezidento kritikos sulaukė pagrindinės Vakarų valstybės — Vokietija, Ispanija, Belgija, kurios iki šiol neskiria būtinų 2 proc. BVP. Verta pasimokyti iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rumunijos! Štai kieno dėka Šiaurės Atlanto aljansas dar gyvas. Grybauskaitė švelniai šypsosi ir kukliai nuleidžia akis.

Taip, Donaldai! Svarbiausia, kad po keturių dienų Helsinkyje, žiūrėdamas į Vladimiro Putino akis, taip pat nesijaudink ir rėžk tiesą, supainiok priešininką savo netikėtais pasiūlymais. Būk nenuspėjamas ir tuomet laimėsi, kaip neseniai nugalėjai Kim Čen Uną.

"Mes žinome, kas yra Putinas, mes žinome, kas yra mūsų kaimynas, ir mes žinome, ko galime tikėtis. Todėl mes rimtai vertiname šį susitikimą ir galimus rezultatus", — sakė Grybauskaitė, įrodydama, kad ji yra pagrindinis ES ir NATO ekspertas buvusių sovietinių respublikų klausimais.

Susitikimas baigėsi. Visos 29 šalys pasirašė rezoliuciją, kuria įsipareigojo siekti dviejų procentų NATO kriterijaus. Pažadai padrąsino Ukrainą ir Gruziją, kurios nori prisijungti prie elitinio karinio klubo. Europiečiai grįžo namo ieškoti pinigų "gynybai", o Trampas ruošiasi susitikimui su Putinu.

"Aš manau, kad bet koks kontaktas yra gerai, bet svarbūs yra jo rezultatai. Tačiau, kaip sakiau, šie žmonės (Trampas ir Putinas — Sputnik) yra labai skirtingi, labai įdomiai skirtingi. Tikiuosi, nenutiks nieko blogo", — peržegnojo išvykstantį Trampą buvusi komunistė Grybauskaitė.

Tačiau sakoma, kad nebūna buvusių komunistų…