Trampas išlups iš NATO sąjungininkų viską iki kapeikos

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2018-07-13 23:03:37, skaitė 779, komentavo 0

Trampas išlups iš NATO sąjungininkų viską iki kapeikos

JAV prezidentas Donaldas Trampas iš NATO sąjungininkų išmušė sutarimą padidinti karines išlaidas iki 2 proc. BVP ir tuoj pat paragino juos padidinti gynybos biudžetą iki 4 proc. BVP. Dar Trumpas pareikalavo iš savo Europos kolegų sumokėti Amerikai sąskaitas už karinį saugumą ir pirkti daugiau amerikietiškų dujų. NATO aukščiausiojo lygio susitikimas Briuselyje įeis į istoriją kaip precedento neturintis pinigų išmušinėjimo seansas - JAV prezidentas ketina juos nulupti nuo Europos ekonomikos kaip lipnią juostą ir tame jau padarė didelę pažangą.

Pasibaigus NATO aukščiausiojo lygio susitikimui, Donaldas Trumpas pareiškė, kad sugebėjo išmušti iš sąjungininkų sutarimo iki 2024 m. padidinti karines išlaidas iki 2 proc. Antros susitikimo dienos paskutinėmis valandomis , amerikietiškas lyderis paskelbė ekstrą posėdį, užrakino savo Europos kolegas vienoje patalpoje ir per 60 minučių, anot jo, įtikino partnerius iš Šiaurės Atlanto aljanso, kad gynybos biudžetus reikia padidinti.

Vakarinės žiniasklaidos atstovai pranešė, kad JAV prezidentas išsuko sąjungininkams rankas, šantažuodamas juos juos JAV pasitraukimu iš NATO, jeigu Europos šalys nesutiks su būtinybe padidinti gynybos išlaidas.

"JAV prezidentas Donaldas Trampas grasino baigti su NATO ir užsiimti Amerikos saugumu vienašališkai, jeigu sąjungininkai nedelsiant nesieks tikslų, tai yra didesnių išlaidų gynybai, teigia oficialūs NATO pareigūnai ir diplomatai", - sako Amerikos leidinys Politico.

Spaudos šaltiniai tvirtina, kad Trampas buvo pasiruošęs sukelti skandalą, ir pačiame susitikime paskelbė apie Amerikos kariuomenės išvedimą iš Europos, jei Europos lyderiai tučtuojau nesutiks, kad karinių išlaidų augimas - tai būtinybė.

"Beprecedentė sprendimas", kaip jį pavadino Donaldas Trampas, buvo padaryta po galutinės susitikimo deklaracijos pasirašymo, tai yra, NATO šalių lyderiai nepasirašė jokių įsipareigojimų , kiek ir į kurią jie padidins savo gynybinius biudžetus. Tačiau ir nuo žodinių pažadų JAV prezidentui jiems nebus taip lengva išsisukti. Baltųjų rūmų šeimininkas vis stipriau juos spaudžia.

Trampui jau mažai 2% BVP gynybai: NATO viršūnių susitikime, jis pareikalavo iš šalių - Aljanso narių "atsisegti" karinėms reikmėms bent 4% BVP.

Metodus, kuriais JAV prezidentas pasiekia savo, geriausiai iliustruoja Bulgarijos prezidento Rumeno Radevo žodžiai. " Kalbėdamas šiandien, prezidentas Trampas, iškėlė klausimą apie tai, kad pasiekti 2%, bet nustatyti naują tikslą - 4%. Jis išėjo iš karto po to, kada apie tai pranešė ", - sakė Radevas.

Tačiau ir pagal Trumpo viešą elgesį buvo matyti, kad jis "apšakalėjo" ir buvo pasirengęs bet kuriuo metu trenkti durimis. Amerikietiškas lyderis iš pat pradžių pradėjo nuo skandalo - per protokolinius dalykinius pusryčius NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pradėjo priekaištauti tiesiai prieš telekameras. Trumpo pretenzijų esmė: kaip galima pareikalauti iš JAV apsaugoti Europą nuo Rusijos ir tuo pat metu atsisakyti duoti Amerikai pinigus ir mokėti už dujas už tai pačiai Rusijai? Nelaimėlis Stoltenbergas buvo priverstas teisintis, kad NATO - karinė organizacija ir su kuo turėti prekybinius santykius, dalyviai sprendžia savarankiškai.

Pagal didelių tarptautinių forumų pastarojo meto tradiciją NATO viršūnių susitikime nuo Donaldo Trampo daugiausiai teko jo "geriausiam bičui" - Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

Šį kartą Trampas paskelbė Vokietiją nei mažiau nei daugiau kaip Rusijos įkaite, iš kurios ji gauna naftą ir dujas, vietoj to kad gautu jas iš Jungtinių Valstijų.

Angela Merkel,panašu į tai, priėmė naują "užvažiavimą" iš Amerikos prezidento kaip asmeninį įžeidimą, todėl atsakydama pasakė, kad ji kilusi iš Rytų Vokietijos ir užaugo šalyje, kurią tikrai kontroliavo Tarybų Sąjunga. Tačiau dabar suvienita Vokietija - laisva šalis, kuri priima nepriklausomus sprendimus ir vykdo nepriklausomą politiką.

Žurnalistai išlaisvino Merkel nuo klausimų, kuo VDR, kur stovėjo tarybinis kontingentas, ir jos strateginiai sprendimai buvo derinami su Maskva, skiriasi nuo VFR, kurioje įsikūrusi JAV pajėgos, o JAV prezidentas verčia ją perrašyti valstybės biudžetą.Kodėl Donaldas Trumpas iš visų JAV sąjungininkų pirmiausia presuoja Vokietiją? Pirma, po JAV Vokietija yra didžiausia NATO ekonomika. Antra, Vokietija yra natūralus Jevrosojūzo lyderis, kuris, palaikomas Prancūzijos po brexito, gali tapti jame hegemonu.

Ekonominiu požiūriu, "Vieninga Europa" jau yra lygi konkurentė Jungtinėms Valstijoms.

Politiniu požiūriu, "Jungtinės Europos Valstijos" su Vokietiją priešakyje, gali tapti tikrai nepriklausomos nuo Amerikos.

Tikrasis Donaldo Trumpo tikslas yra tame ,kad palaužtu Europos ekonomiką, atimti iš Europos materialinę gerovę, o su ja ir politinio subjekto potencialą konkurencijos su JAV galimybes. "Teisingumo atstatymas" - karinių išlaidų sulygynimas NATO sąjungininkams pagal JAV karines išlaidas - tik ideologininė priedanga europiečių apiplėšimui iki paskutinio siūlo, o taip pat šalies vidinė politinė retorika respublikonų elektoratui. Paskutinioji Donaldui Trumpui taip pat yra svarbu, tačiau, jei pažvelgti į jo praktinius žingsnius į Europos sąjungininkus komplekse, galima pamatyti, kad Trampo strategija Europoje siekia daug ambicingesnių tikslų.

Pirma, JAV prezidentas ne tik kelia europiečiams karinių išlaidų kartelę, bet ir karts nuo karto primena, kad Europa turi "apmokėti pagal sąskaitas" ir sumokėti Amerikai tą karinę apsaugą, kurią ji jau suteikė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Per pirmąjį susitikimą su Angela Merkel, Trampas frau kancelerin įgarsino 375 milijardų dolerių sumą.

Antra, kartu su karinėmis išlaidomis pas Trumpas yra reikalavimai atsisakyti Rusijos dujų ir tankeriais vežtis JAV SGD. Tas faktas, kad amerikietiškos dujos yra daug brangesnės nei Rusijos, JAV prezidento nejaudina. Trampas joms dar ir kainas pakelia, kad būtų užtikrinta, kad stambios Vokietijos gamybos garantuotai bankrutuotu,ir ne sudarytu konkurencijos amerikiečiams.

Trečia, Vašingtonas pradėjo prekybinį karą prieš Europą, nustatydamas "apsaugomuosius" muitus plieno ir aliuminio importui iš ES šalių. Europos bendrovės dirba baimindamosi JAV antrinių sankcijų už sutartis su Kinija, Rusija ar Iranu.

Ketvirta, JAV prezidentas atseit pasiūlė, kad savo prancūzų kolegai E. Makronui panaikinti visas sankcijas ir muitus Prancūzijos gamintojams, jei Prancūzija pasitrauks iš Jevrosojūzo ir derėsis tiesiogiai su Amerika. Dar budamas kandidatu į prezidentus, Trumpas palankiai įvertino Didžiosios Britanijos sprendimą pasitraukti iš ES, o dabar jis atvirai palaiko Italijos, Austrijos ir Lenkijos antibriuselines vyriausybes.

Amerikai reikia sugriauti Jevrosojūzą, sunaikinti bendrą Europos rinką ir paleisti ubagais europiečius, kad Europa Europoje taptu ubagiška JAV periferiją, o Europos šalys niekada neišlystu iš Amerikos vasalų padėties.

Pastarasis NATO viršūnių susitikimas buvo skirtas būtent šiems tikslams. Jis įeis į istorija kaip nuostabus europiečių apiplėšimo seansas. Visa kita, kas buvo susitikime - galutinė deklaracija su ritualiniais pastenėjimais apie grėsmės iš Rusijos pusės, eiliniai aljanso plėtimosi planai apimantys Makedoniją , Gruzijos ir Ukrainos pasitampymai pakartoti Makedonijos sėkmę, Ukrainos ir Vengrijos konfliktas ir linksmasis Europos Komisijos pirmininkas Žanas Klodas Junkeras, kuris jau ryto priėmė ant krūtinės atsakomybės už Europos likimą krūvio naštą, dėl ko vos nenukrito žemyn nuo laiptų ir lindo prie visų bučiuotis- tai antrareikšmiška.

Svarbiausia - tai, kad šiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime JAV prezidentas aiškiai pademonstravo ketinimą ekonomiškai užsmaugti Europą. Ir siaubingiausia europiečiams yra tai, kad jie tą supranta, bet negali iš savęs išspausti nė garso, kad garsiai įvardintu savo svarbiausio strateginio partnerio už vandenyno tikslą.

Gaunasi tas pats ėriukų tylėjimas, kurį pertraukia tik visada komjaunuoliškai žvalūs politikai iš Pribaltikos.

Latvijos užsienio reikalų ministras ir Lietuvos prezidentė jau pareiškė pasirengimą skirti daugiau kaip 2 proc. BVP karinėms reikmėms.

Dalia Grybauskaitė netgi išreiškė moterišką pateisinimą JAV prezidento brutaliam elgesiui NATO viršūnių susitikime. "Mes dar kartą patvirtiname,kad prezidento Trampo spaudimas suveikė, tai yra tai ką aš vadinu pozityvią agresiją, geraja prasme", - pasakė Lietuvos valstybės galva žurnalistams Briuselyje.

"Pozityvi agresija" - tai, be abejonės, išskirtinis pribaltiškas indėlis į tarptautinių santykių teorija, kuris su laiku užims tokią pat svarią vietą joje, kaip ir "sovietinė okupacija". Pribaltika lieka ištikimapati sau, nes savoje istorijoje Lietuva, Latvija ir Estija visada laikėsi išmintingos taisyklės: jei negali apginti savęs, tada atsipalaiduok ir mėgaukis malonumais.