#influenceriai Arba už kiek parduotum savo nuomonę?

Autorius: Karolis Žukauskas Šaltinis: https://www.facebook.com/zalza... 2018-07-20 16:10:25, skaitė 893, komentavo 3

#influenceriai Arba už kiek parduotum savo nuomonę?

Čia bus ilga įdomi istorija, kaip kai kurie "influenceriai" parsidavinėja savo feisbukuose garsiai loti apie temas, kurios jiems net nebūtų aktualios (žinau, jokia čia staigmena, bet kai yra faktai su aplinkybėmis - viskas gerokai įdomiau). Ir konkrečiai pavardėmis - jau parsidavė du, Užkalnis ir Vaitulionis, gal bus ir daugiau, sąrašą papildysiu. Bandymų nupirkti buvo gerokai daugiau, ir kaina už vieną įrašą buvo siūloma net ne triženklė, o keturženklė. Apie viską iš eilės.

Kontekstas platus, pabandysiu trumpai. Nuo 2012 m. 4000 daugiabučių namų Vilniuje neturėjo nei bendrijos, nei galėjo pasirinkti būsto administratorių - įmonę, kuri prižiūri jų aplinką. Kitaip tariant, gyventojams buvo dzin, todėl savivaldybė tokiems namams paskyrė administratorius 5 metų terminui. 2017 m. penkerių metų terminas baigėsi, pratęsti sutarčių savivaldybė tiesiog šiaip sau negali, todėl nuspręsta leisti žmonėms pasirinkti - norite, likite su tuo pačiu administratoriumi, nenorite - pasikeiskite. Anksčiau pakeitimas buvo įmanomas, bet tam reikėjo nueiti kryžiaus kelius. Dėl to Vilniaus savivaldybė nuo pernai dalyje (ne visuose) daugiabučių pradėjo organizuoti konkursą, gyventojai balsuoja ir renkasi būsto administratorių. Kaip ir su atliekų reforma, taip ir čia, tokie pokyčiai, žinoma, labiausiai nepatinka tiems, kurie anksčiau turėdavo garantuotus pelnus net ir prastai dirbant.

Todėl garantuotas sutartis turinčios įmonės sukilo prieš naująją sistemą - daug patogiau turėti garantuotą 5 metų kontraktą su nesibaigiančiu pratęsimu, nei konkuruoti rinkoje darbų kokybe. Pernai už tai perkamoje žiniasklaidoje aktyviai buvo drožiamas tuometinis vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas, kuris buvo vienas iš konkursų iniciatorių. Prasidėjus rinkimams, kai kurie administratoriai griebėsi atviro sukčiavimo, pvz.: daugiabučių namų laiptinėse sustatė netikras balsavimo dėžes, kuriose tikisi surinkti žmonių balsus ir, matyt, prafiltravę perduoti savivaldybei. Legalus balsavimo būdas - tik tiesioginis savo balso nusiuntimas savivaldybei (paštu, emailu arba atnešimas gyvai - apskritai visi atsakymai čia: https://daugiabuciai.vilnius.lt/). Taip pat jų darbuotojai vaikšto per butus ir siūlosi surinkti balsų lapus, nunešti į savivaldybę - irgi savaime aišku, kodėl tai daroma. Konkrečių įmonių neminėsiu, iš viso yra apie 40 administratorių, tačiau labiausiai skauda kai kurioms verslo grupėms - pagooglinus rasti lengva. Kaip ir jų sąsajas su tam tikrais politikais.

Nors konkursai vyksta jau keletą mėnesių, šią savaitę staiga pasipylė kai kurių "influencerių" nepasitenkinimas, kad reikia rinktis naują administratorių. Nesvarbu, kad viskas siūta baltais siūlais, pavyzdžiui - staiga savo būsto administratoriaus rinkimais susirūpina JAV gyvenantis Andrius Užkalnis, arba pinigai siūlomi net tiems influenceriams, kurie gyvena privačiuose namuose ir jiems šie rinkimais absoliučiai neaktualūs. Pasidomėjus išlindo ir šios "influencerių" bangos šaknys - agentūra "fomo" (papildžiau pavadinimu, nes daug kas klausė ir visai rinkai krito šešėlis, bet jie tagą nusiėmė - www.facebook.com/fomoagency/), dirbanti kažkuriam iš būsto administratorių ar jų grupei, influenceriams siūlo pinigus už įrašus, kuriuose jie neva "keltų diskusijas apie šiuos konkursus", kitaip tariant - kritikuotų savivaldybę ir Remigijus Šimašius. Užkibo bent dvi savo nuomonę parduodančios žuvys: Užkalnis (jo įrašas užvakar: https://goo.gl/dGqFbG) ir Vaitulionis (jo įrašas šiandien: https://goo.gl/9bTHkJ). Žinau dar bent kelias pavardes žmonių, kurie savo nuomonės nepardavė - pagarba jiems. Jau du leido juos paminėti įraše, papildau - Liudvikas Andriulis atsisakė šios auksinės galimybės iš privataus namo pafilosofuoti apie daugiabučių namų administratorių rinkimus. Tą patį padarė ir Dovilė Filmanavičiūtė - nepaužkalnino ir nepavaitulionino.

Taip pat vis dar laukiu vieno pagyvenusio ir meluoti mėgstančio vlogerio filmuko šia tema - jam tikrai turėtų rūpėti būsto administratorių skausmai.

Apie agentūros darbų kokybę galima spręsti ir pagal tai, kad "influencinti" už pinigus buvo siūloma ir tiems, kas gyvena privačiame name. Nors pats agentūros vadovas like'ine Užkalnio įrašą - juk reikia krapštyti like'us klientui (beje, savo like'u tą padeda daryti ir Agnė Zuokienė).

Tiesa, tam, kad "influenceriams" nereikėtų vargti gilinantis į jiems neįdomią temą, agentūra atsiunčia špargalkę - vieną wordo lapą, kuris pilnas iškreiptos ir net melagingos informacijos. Įmečiau tą špargalkę online ir geltonai sužymėjau labiausiai absurdiškas arba melagingas vietas - pasismaginkite patys ją skaitydami: https://goo.gl/JzCQxk. Ir sulyginkite su gerbiamų "influencerių" įrašais, pavyzdžiui:

Būsto administratorių parengtoje špargalkėje rašoma:

"Kas toliau? Gal savivaldybė gyventojams suorganizuos ir kitų paslaugų ir daiktų tiekėjų – mobiliojo ryšio, interneto paslaugų, draudimo, automobilių gamintojų, skalbimo mašinų pirkimo – konkursus?".

Uolus mokinys Andrius Užkalnis klusniai nusirašinėja iš špargalkės savo facebooke:

"Dar savivaldybė galėtų organizuoti gyventojams mobilaus ryšio operatoriaus pasirinkimą (jei nedalyvausi, mes patys tau išrinksim ir tinklą, ir telefoną, ir dėkliuką). Gyventojai viso miesto apimtimi galėtų per savivaldybės balsavimo biuletenius išrinkti automobilių salonus ir geriausius modelius."

Arba špargalkė siūlo prijungti ir atliekų reformą:

"Gal čia ypač nesėkmingai įgyvendintos ir vilniečių palaikymo nesulaukusios buitinių atliekų vežimo reformos, kurią ką tik organizavo savivaldybė, tąsa? Pagausins šiukšlių daugiabučių laiptinėse ir patys jas išveš?"

Saugirdas Vaitulionis atsiliepia:

"Klausykit, ar man čia atrodo, ar su tais Šimašiaus savivaldybės bandymais priversti patiems gyventojams išsirinkti namo adiminstratorių, mes taip pat prisidirbsim, kaip su savivaldybės šiukšlių vežimo pertvarkom, kai miestas virto sąvartynu?"

Špargalkė:

"Savivaldybė siekia organizuoti ne socialinių būstų gyventojų, kuriems pati paskyrė butus, o visų vilniečių privačios nuosavybės – butų – paslaugų tiekėjų pasirinkimą."

Užkalnis pamiršta fantaziją ir kopijuoja:

"Ne socialiniame būste, o visur. Ir privačiuose daugiabučiuose namuose."

Tiesa, papildomą tašką Vaitulionis gauna už tai, kad dar ir nuotrauką sugebėjo pridėti prie įrašo - vis šiek tiek pastangų įdėta.

Dar įdomus klausimas, kaip tokie įrašai dera su reklamos įstatymu, pagal kurį paslėpta reklama (arba antireklama) draudžiama, bet paliksiu šį klausimą aiškintis kam nors, kas nardo teisėje. Užkalnio ir Vaituliono atsakymus galiu jau dabar įsivaizduoti raidžių tikslumu, jie nebūtų ilgi, todėl ir neklausiu jų, už kiek pardavė savo įrašėlius.

Jei ką praleidau arba jeigu jums irgi siūlė pinigus už šią temą - parašykit pm, papildysiu.

Kokios išvados? Oi kaip skauda kai kuriems dėl Vilniuje vykstančių pokyčių, kad jų išvengti bandoma ir tokiais šlykščiais būdais. Antra išvada - tikėti tais, kurie taip lengvai parduoda savo nuomonę, nėra prasmės. Bet tą jūs ir taip jau žinojote. Ir trečia - artimiausias pusmetis bus dar smagesnis, artėjant rinkimams isterijos tik daugės, užtat parduodantys savo skūrą "influenceriai" galės pasikelti savo kainą - džiugu bent jau dėl to, Šimašius vykdo pažadą padidinti algas Vilniuje.

Kadangi man nieks nesumokėjo už šitą įrašą, pasidalinkit juo, kad pasiekiamumas būtų didesnis už tų dviejų "influencerių" pirktas nuomonėles.

upd: tęsinys, herojų reakcijos ir pabaiga: www.facebook.com/photo.php?fbid=10160572904795366

Los Andžele buvo apie 23 h, ir Andrius Užkalnis, po visos dienos apmąstymų sėdo rašyti sunkaus įrašo - kaip kad Donaldas Trumpas šią savaitę nustebusiam pasauliui pripažino, kad suklydo panaudodamas ne tą žodį spaudos konferencijoje su Putinu, taip ir Užkalnis, daugelio netikėtumui (mano irgi), pripažino, kad pardavė savo nuomonę politine tema, darė tai pirmą kartą, apgailestauja, daugiau to nedarys ir pinigus paaukos labdarai (jo įrašas:https://goo.gl/MZcZ5j). 

Kadangi jo Fausta mane senokai užblokavusi, tai nematau, bet kaip suprantu iš atsiliepimų, jinai didžiuojasi juo. Gerai, kai kažkas didžiuojasi, kad tu pardavei savo nuomonę - nesi toks vienišas.

Visa kita lieka po senovei - Saugirdas Vaitulionis liko vienintelis žmogus pasaulyje, kuris neigia šią istoriją ir skundžiasi, kad jokių pinigų negavo. Agentūros fomo vadovas paprašė sugrąžinti agentūros tagą į įrašą, kurį jie patys buvo nusiėmę, kad galėtų pakomentuoti ir išdėstyti poziciją. Pakomentavo apie nieką, o privačiame susirašinėjime man vienu metu teigė, kad pirko objektyvią nuomonę, bet kartu siuntinėjo špargalkę. Kurios autorystės neprisiima ir nepasako, kuris iš klientų ją taip neprofesionaliai parengė. O kai galiausiai paklausiau, jei mokama už diskusijos kėlimą, o ne nuomonės formavimą, gal jų klientas ir man galėtų sumokėti, nes jų parengtą špargalkę išplatinau gerokai plačiau nei Užkalnis su Vaitulioniu, tai atsakymo nebegavau - tikiuosi, kad vis dar tariasi su klientu. Jei sumokės, pusę paaukosiu labdarai, pusę Užkalniui per paypalą po du dolerius atskirais pavedimais.

Anyway, akivaizdu, kad šitie du - Vaitulionis ir fomo vadovas - ir toliau tęs tai, ką daro, tegul, nebeįdomu.

O Užkalnio atvejis kiek įdomesnis, ypač palietus politinės komunikacijos temą (apie tai, kol rinkau printscreenus, jau spėjo parašyti Andrius Tapinas:https://goo.gl/UafjZx). Nes Užkalnis save dar laiko ne tik "influenceriu" (kabutes visada tyčia naudoju), bet ir kolumnistu, žurnalistu, žiniasklaidos kanalo savininku. 

Nuėjau ir pirmą kartą gyvenime nusipirkau "Užkalnio" žurnalą - galvoju, gal ką įdomaus rasiu (bet tai kaip pakėliau pardavimus - Oleg irgi tai padarė, vadinasi, bent du numeriai parduoti:https://goo.gl/LgCSXC). Deja, neradau čia anksčiau rašiusio autoriaus Artūro Zuoko, bet radau įdomų interviu su Visvaldu Matijošaičiu. Panašiu metu ir Delfyje buvo pasirodęs Užkalnio straipsnis, liaupsinantis Kauną ir niekinantis Vilnių (https://goo.gl/3njQES).

Tai man dabar klausimas - jei Užkalnis jau pats pripažino, kad parduoda ir savo politinę nuomonę, ar tikrai galiu tikėti, kad jo straipsniai Delfyje ir žurnale "Užkalnio" yra nenupirkti? Juk FB įrašas irgi nebuvo pažymėtas. Gal yra toks paketas - perki reklamą "Užkalnio" žurnale, gauni straipsnį jame ir dar kritikos konkurentams straipsnyje Delfyje? Arba jo nuolatinis varymas ant Vilniaus ir Šimašiaus - gal tai tėra geresnių laikų ilgesys, kai jis gaudavo atlygį (finansais, bilietais ar dar kuo) iš Zuoko įkurtų "Air Lituanica"? Juk kai žmogus netenki darbo, pajamų šaltinio, žinoma, kad varai negatyvą ant darbdavių. 

Arba klausimas - Artūras Zuokas anksčiau reguliariai rašydavo į "Užkalnio" žurnalą. Tekstas yra kūrinys, už kurį autoriui įprastai sumokama. Ar Užkalnis mokėdavo Zuokui už tekstus? Tikiuosi. Bet jeigu nemokėdavo, kas gali paneigti kokio nors barterio tikimybę - "Tu man tekstus žurnalui, aš tau tekstus tavo politinei kampanijai"? Ir tų, ir tų pilna internete, tai tereikia sujungti taškus. Ar čia tik sutapimai?

Ar taip yra? Įrodymų neturiu. Bet tikėti Užkalnio tekstais, jei vis dar jais tikėjote, po tokių bajerių gali turbūt tik Vaitulionis, vis dar laukiantis pavedimo iš fomo agentūros, nes tuoj reikės jam į Maltą skristi (fomo, perveskit gal jau?).

Rinkimai ne už kalnų, Užkalnis irgi greičiausiai darbo turės. Paseksim.

ps: neapleidžia jausmas, kad šita istorija kažkuo panaši su mano draugais iš Nigerijos ir susirašinėjimu su jais prieš 7 metus. Jie prašė pavedimų į sąskaitą, Užkalnis irgi prašo mokėti po du dolerius į Paypalą. Hm, gal tik sutapimai.

http://100dienu.lt/kaip-buki-nigerijos-sukciai-per-15-dienu-tapo-lietuvos-krepsinio-rinktines-fanais/