Klaipėdos deputatas pateikė savo žodžių apie "miško brolį" įrodymus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-07-26 10:01:27, skaitė 855, komentavo 5

Klaipėdos deputatas pateikė savo žodžių apie

Anksčiau prieš deputatą iš Klaipėdos buvo pradėtas tyrimas po jo žodžių apie "partizaną" Adolfą Ramanauską-Vanagą, kuris Lietuvoje laikomas "nacionaliniu didvyriu"

VILNIUS, liepos 25 — Sputnik. Klaipėdos miesto tarybos deputatas, miesto "Lietuvos rusų sąjungos" skyriaus vadovas Viačeslavas Titovas savo Facebook paskyroje paviešino dokumentų apie "miško brolių" vado Adolfo Ramanausko-Vanago dalyvavimą nusikaltimuose prieš Lietuvos žmones kopijas.

Deputatas paskelbė oficialų dokumentą — Lietuvos TSR Aukščiausiojo teismo 1957 metų nuosprendį rusų ir lietuvių kalbomis.

Dokumento apie
Dokumento apie "miško brolių" vadą Adolfo Ramanauską-Vanagą nuotrauka

Nutarime teigiama, kad Ramanauskas-Vanagas buvo "vienas iš aktyvių nacionalistinio pogrindžio dalyvių ir vadovų" ir "padarė eilę sunkių nusikaltimų", ir jo pavaldiniai "išvystė plačią teroristinę ir diversinę veiklą: žudė tarybinius piliečius, sprogdino mašinas, klubus, naikino ryšio priemones, užpuldinėjo įstaigas ir piliečius, plėšė jų turtą".

Taip pat iš nuosprendžio matoma, kad "Pietų Lietuvoje, kur veikė jam [Ramanauskui-Vanagui] pavaldžios gaujos, buvo nužudyta apie 8000 tarybinių piliečių — suaugusių ir vaikų".

Dokumento apie
Dokumento apie "miško brolių" vadą Adolfo Ramanauską-Vanagą nuotrauka

"Kiek aš žinau, asmuo gali būti pripažintas kaltu tik pagal teismo sprendimą. Štai jums teismo sprendimas. Dar kartą pakartosiu, man šis asmuo buvo neįdomus, kol meras oficialiai nepasiūlė Klaipėdos miesto tarybai jį įamžinti. Informacija, kurią aš radau, man labai nepatiko, todėl ir norėjau pasidalinti ja su kolegomis ir aptarti", — pareiškė Titovas.

Deputatas pabrėžė, kad užuot ramaus svarstymo prieš jį pradėjo bylą, taip pat surinko parašus, kad pašalintų jį iš pareigų.

"Užuot svarstymo ir diskusijos gavau kažkokius gąsdinimus Klaipėdos prokuratūra ir mano interpeliacija. Aš suprantu kolegas, nemaloni informacija, ir mane ji tai taip pat labai nuliūdino. Todėl siūlau atvėsti ir atidėti šį klausimą, kad būtų išaiškinta maksimaliai objektyviausia informacija, paprašyti archyvus, gal, pakviesti ekspertus iš kitų šalių", — parašė Titovas.

Anksčiau Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą prieš Titovą po jo žodžių apie "miško brolių" vadą. Ekonomikos ir finansų komiteto posėdžio metu deputatas pasipiktino iniciatyva įamžinti Ramanausko-Vanago atmintį ir pareiškė, kad tas galėjo būti prisidėjęs prie aštuonių tūkstančių piliečių nužudymo.

Ikiteisminis tyrimas prieš Titovą pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl mirusiojo atminimo paniekinimo.

Lietuvoje "partizanais" laikomi "miško broliai" — nacionalistiškai nusiteikę ginkluoto judėjimo, 1940-1950-aisiais veikusio šalies teritorijoje, organizatoriai. Antrojo pasaulinio karo metu daugelis iš tų, kurie buvo prieš Tarybų valdžią, prisijungė prie fašistinės Vokietijos. "Miško broliai" buvo prisidėję prie civilių gyventojų naikinimo ir tarybinių partijų darbuotojų žudynių.


"Miško broliai" Baltijos šalyse 1940-1950 metais