Politologas: Lietuva bijo JAV bausmės už duomenų apie CŽV kalėjimą atskleidimą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-07-28 12:24:26, skaitė 908, komentavo 4

Politologas: Lietuva bijo JAV bausmės už duomenų apie CŽV kalėjimą atskleidimą

CŽV kalėjimas Antaviliuose, archyvinė nuotrauka
CŽV kalėjimas Antaviliuose, archyvinė nuotrauka

Slaptųjų kalėjimų tema — tai ne tiek Vilniaus, kiek Vašingtono, kuris bandys visiškai užblokuoti prieigą prie "nepatogios" informacijos, paslaptis, sako ekspertas Aleksandras Šatilovas

VILNIUS, liepos 27 – Sputnik. JT Žmogaus teisių komitetas rekomendavo, kad Vilnius imtųsi priemonių ištirti Jungtinių Amerikos Valstijų centrinės žvalgybos agentūros (CŽV) slaptąjį kalėjimą, esantį Baltijos respublikos teritorijoje.

Struktūra pabrėžė, kad Lietuva nepabaigė ikiteisminio tyrimo, nerado įtariamųjų ir dar išslaptino informacijos apie bylą.

Rusijos vyriausybinio finansų universiteto Sociologijos ir politikos mokslų fakulteto dekanas Aleksandras Šatilovas interviu Sputnik Lietuva teigė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos užkirs kelią visoms galimybėms susipažinti su informacija apie CŽV kalėjimą Lietuvoje.

"Mažai tikėtina, kad JT struktūros galės įtikinti Lietuvos vadovybę, tarkim, atskleisti paslaptis. Kadangi slaptų kalėjimų temos yra ne tiek Lietuvos, kiek Jungtinių Amerikos Valstijų, kurios atidarė tokius pogrindžius (kalėjimus — Sputnik) įvairiose šalyse, palankiose Vašingtonui. Todėl manau, kad Jungtinės Valstijos užblokuos visas galimybes susipažinti su tokia intymia ir labai skandalinga informacija. <…>. Lietuvos vadovybė stengsis tylėti. Manau, kad Vašingtonas už tokios informacijos atskleidimą stengsis nubausti Lietuvą. O Lietuvos valdžia nėra savarankiškas tarptautinės politikos subjektas, ir vėlgi visiškai vadovaujasi Vašingtono reikalavimais ir juda link Vašingtono užsienio politikos", — pabrėžė ekspertas.