Tylos įžadai užsitęsė: JT reikalauja, kad Lietuva atsakytų apie slaptą CŽV kalėjimą

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-07-31 09:43:19, skaitė 926, komentavo 3

Tylos įžadai užsitęsė: JT reikalauja, kad Lietuva atsakytų apie slaptą CŽV kalėjimą

Skandalas su slaptu CZV kalėjimu Lietuvoje pasiekė aukščiausią planetos valstybinę struktūrą — JT. Anksčiau Europos Žmogaus Teisių Teismas Strasbūre jau pripažino Lietuvą atsakinga už dalyvavimą CŽV slaptų kalėjimų programoje

Kitas žingsnis — Tarptautinio baudžiamojo teismo Hagoje verdiktas, kuris gresia Lietuvai dideliais nemalonumais ar net baudžiamuoju persekiojimu asmenų, dalyvavusiu įsteigiant kalėjimą. Pasekmes visam Lietuvos valstybingumui galima tik numanyti.

Bėda užklupo netikėtai. Kol JAV valdžioje buvo geriausi Lietuvos draugai — demokratai, vadovaujami Barako Obamos, buvo ramu, kad savi neišduos. Net visus Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT), kuris vykdė tyrimą dėl slaptų CŽV kalėjimų Europoje, raginimus pasiaiškinti Vilnius atmesdavo šalin kaip įkyrią musę. Atseit, apie viską klauskite Vašingtono.

Kai į Baltuosius rūmus atėjo Donaldas Trampas, kuris nuolat pabrėžia, kad nesiruošia aukoti savo piliečių saugumo ir ramybės dėl mažų "Juodkalnijos tipo" palydovų, Lietuva neteko žado.

Mažai tikėtina, kad Trampo administracija dangstys nusikalstamas "išdaigas" su žmonių kankinimais Lietuvos slaptame kalėjime uždarius įtariamuosius terorizmu. Galų gale, dėl šių nusikaltimų bus atsakingi buvę JAV prezidentai Džordžas Bušas ir Barakas Obama — Trampo politiniai oponentai. Pasaulinė bendruomenė sužinos visą tiesą apie jų slaptus darbelius.

O Lietuvoje atsakingas bus buvęs JAV pilietis, du kartus Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius.

Būtent prezidento Adamkaus valdymo metais (2005-2006)  sostinės priemiesčio Antavilių žirgų sporto kompleksas virto CŽV "violetiniu centru". EŽTK jau įrodė, kad šiame centre buvo kalinamas ir kankinamas Abdul Zubaidas, palestinietis iš Saudo Arabijos. Apie kitus galimus CŽV Lietuvoje kalinius kol kas nepranešta. Gali būti, kad apie juos informuos Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje, kuris rengiasi priimti savo nuosprendį.

Hagos teisme Vilnius bandė pakeisti žaidimo taktiką į tylą ir nenuoseklumą. Atseit, mes lyg ir kažką prisimename, kad buvo įrengtas tam tikras "žvalgybos centras", bet išskirtinai žvalgybos tikslams kovoje su terorizmu. O ką jie šiame centre išdarinėjo, mes, lietuviai, nežinome. Mums užteko Amerikos partnerių patvirtinimo, kad žirgų komplekso sienose nėra nieko neteisėto.

Hagos teisėjai paprašė JT pagalbos, norėdami dar kartą atnaujinti užmaršių lietuvių atmintį.

Dabar Žmogaus teisių komitetas bando atnaujinti "užmaršių" lietuvių atmintį. Komiteto atstovai jau oficialiai paragino Lietuvą išslaptinti vidaus parlamento ir prokuratūros tyrimo dėl slaptų CŽV kalėjimų buvimo medžiagą. Jungtinių Tautų dalyvavimas šiuo atveju parodo tarptautinės bendruomenės ketinimų siekti tiesos apačioje rimtumą.

Liepos viduryje Lietuvos teisininkas Stanislovas Tomas pateikė skundą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui dėl Lietuvos Vyriausybės veiksmų, interviu "Sputnik Lietuva" papasakojo apie grėsmę savo gyvybei ir grasinimus iš įtariamųjų — buvusio prezidento Valdo Adamkaus ir buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Arvydo Pociaus — bendražygių.

Europoje besislapstančio advokato susirūpinimas yra suprantamas, kaip ir susirūpinimas dėl pačių įtariamųjų gyvybės ir sveikatos. Valdui Adamkui jau 92 metai. Pastaraisiais metais jis nuolat kovojo su vėžiu. Buvusio VSD vadovo sveikata, regis, gera, bet jis "per daug žino". Atėjo laikas saugoti juos pačius. Juk žinoma: nėra žmogaus — nėra problemų…