PSO pripažino seksualinę priklausomybę sunkia liga

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/24312/pso-pripa... 2018-07-31 09:48:52, skaitė 634, komentavo 0

PSO pripažino seksualinę priklausomybę sunkia liga

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino seksualinę priklausomybę psichiniu sutrikimu ir įtraukė ją į savo susirgimų katalogą numeriu 6C72.

Kompulsinis seksualinio elgesio sutrikimas pateko į registro kategoriją kartu su kleptomanija, piromanija, patologine priklausomybe azartiniams lošimams, ir polinkiu valgyti plaukus.

„Kol kas nežinoma kiek žmonių pasaulyje kenčia nuo seksualinės priklausomybės. Kai kurios regioninės apklausos pateikia skaičių 5% nuo visų gyventojų“, – pažymi daktaras Timothy Fong – Kalifornijos universiteto psichiatrijos profesorius. Pasak jo, tai yra daugiau, nei nuo bipoliarinio sutrikimo ar nuo šizofrenijos.

Tuo tarpu psichologų bendruomenėje nerimsta ginčai dėl seksualinės priklausomybės atsiradimo priežasties – vieni vadina tai priklausomybe, kiti tvirtina, jog pas žmones tiesiog skirtingas libido. Tuo pačiu kai kurie yra įsitikinę, jog seksualinės priklausomybės įtraukimas į PSO ligų katalogą suteikia indulgenciją įvairaus pobūdžio prievartautojams.

„Tai dovana seksualiniams maniakams, – baiminasi Allen Frances, Duke Universiteto garbės profesorius. – Diagnoze, nustatyta atitinkamai įtrauktam PSO papildymui, ims remtis advokatai. Ir reikalauti išlaisvinti nuo atsakomybės. Ar netgi prievartautojams. Kaip gi juos teisti, jei jie ligoniai? Gydyti reikia“.

Tačiau, kaip tvirtina PSO ekspertas Jeffrey Reed, seksualinės priklausomybės įtraukimo į PSO susirgimų katalogą negalima panaudoti kaip nusikalstamo elgesio pateisinimo. Seksualinis priekabiavimas, tyčiojimasis ar išprievartavimai kaip ir anksčiau buv laikomi pagrindu patraukiant teisminėn atsakomybėn.

„Seksualinės priklausomybės“ koncepcija tapo plačiai žinoma #MeToo judėjimo fone, kai žmonės visame pasaulyje atvirai pasakoja apie tai, kaip tapo seksualinės prievartos aukomis.

Daugeliui tuo apkaltintųjų politikų ar meno veikėjams buvo sugriautos karjeros, o vienas iš jų, įtakingas amerikiečių prodiuseris Harvis Veinšteinas ( Harvey Weinstein), praeidinėjo terapijos kursą, siekdamas atsikratyti seksualinės priklausomybės.