Naujoje Kubos konstitucijoje – privati nuosavybė ir privatus verslas

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-08-02 18:23:31, skaitė 418, komentavo 0

Naujoje Kubos konstitucijoje – privati nuosavybė ir privatus verslas

Komunistinės Kubos gyventojai ir potencialūs investuotojai į šią skurdžią Karibų jūros šalį jau nagrinėja naujos Kubos konstitucijos projektą, pagal kurį bus pagaliau įteisinta privati nuosavybė ir privatus verslas.

Nors prezidento Donaldo Trumpo administracija gerokai pristabdė santykių su Kuba normalizavimo procesą, europiečiai, o labiausiai prancūzai, toliau derasi dėl senų Kubos skolų reorganizavimo ir netgi jų pavertimu investicijomis į šalies infrastruktūrą.

Savo ruožtu Kubos režimas, dabar jau vadovaujamas ne be Castrų šeimos atstovo, prieš porą dienų pateikė naujos šalies konstitucijos projektą. Į ją įtraukti tokie dalykai kaip tos pačios lyties žmonių santuokos, o svarbiausia – pagaliau komunistų partijos valdomoje Kuboje turėtų būti įteisinta privati nuosavybė ir  privatus verslas.    

Kita vertus, net ir konstitucijos projekte įrašyta nemažai suvaržymų. Pavyzdžiui, restoranai negalės turėti daugiau kaip 50 staliukų, negalės siūlyti baro paslaugų bei kitokių pasilinksminimų. Be to, visi privatūs verslininkai privalės gauti licencijas ir laikyti savo pinigus valstybinių bankų sąskaitose. Vis šie ribojimai gali būti be kada pakeisti ir sugriežtinti. 

Naujoji konstitucija turėtų būti tvirtinama referendumu, kurį planuojama surengti kitų metų pradžioje.