Rusija įveda atsakomuosius muitus prekėms iš JAV

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2018-08-05 12:40:48, skaitė 655, komentavo 0

Rusija įveda atsakomuosius muitus prekėms iš JAV

Praktiškai visos valstybės, kurių gamintojai susidūrė su naujais muitais, pranešė kad yra pasirengusios imtis atsakomųjų priemonių. Kai kurios iš šių priemonių jau yra įvestos

VILNIUS, rugpjūčio 5 — Sputnik. Rusija nuo rugpjūčio 5 dienos įveda naujus importo muitų tarifus įvairioms JAV prekėms, atsižvelgdama į anksčiau priimtus JAV muitus plienui ir aliuminiui, praneša RIA Novosti.

Taigi, padidėjo muitai kai kurioms importuojamoms transporto priemonėms krovinių pervežimui, kelių tiesimo mašinoms, naftos ir dujų įrangiams, metalo ir uolienų gręžimo įrankiams. Šių muitų tarifai bus nuo 25% iki 40%.

Žala nuo JAV prekybinių apribojimų Rusijos eksportuotojams vertinama 537,6 mln. dolerių. Papildomų Rusijos muitų apimtis bus 87,6 milijonų JAV dolerių per metus — tai kompensacija, į kurią šalis dabar turi teisę pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles. Likę 450 mln. bus įvesti per trejus metus pagal PPO sprendimą.

Metalų konfliktai

JAV kovo mėnesį Vašingtonas įvedė muitus plieno ir aliuminio importui — 25 ir 10 procentų atitinkamai. Briuselis ėmėsi atsakomųjų priemonių ir padidino muitų tarifus amerikietiškų prekių importui. Praktiškai visos valstybės, kurių gamintojai susidūrė su naujais muitais, pranešė kad yra pasirengusios imtis atsakomųjų priemonių. Kai kurios iš šių priemonių jau buvo pateiktos.

Rusija, kaip ir kitos PPO narės — Kinija, Indija, Europos Sąjunga, Kanada, Meksika ir Norvegija, jau pradėjo ginčius su Jungtinėmis Valstijomis. Birželio pabaigoje Maskva išsiuntė prašymą dėl oficialių konsultacijų. Jei konsultacijose nepavyks rasti abipusiškai priimtinų ginčo sprendimo būdų, Rusija paprašys PPO įsteigti arbitražo grupę ir perduoti jai ginčą.

Gegužės pabaigoje Rusija pranešė PPO apie galimą 537,6 milijonų dolerių per metus įvedimą JAV prekėms, kurių metinis tiekimas į Rusiją sudaro 3,16 milijardo JAV dolerių.

JAV mokesčiai tapo kliūtimi ir santykiams tarp JAV ir Kinijos. Kinija kaip atsakomoji priemonė nustatė JAV žemės ūkio produktų mokesčius, daugiausia iš valstijų, kuriose rinkėjai palaikė dabartinį JAV prezidentą Donaldą Trampą. JAV, savo ruožtu, pranešė apie 12 milijardų dolerių paramą savo ūkininkams.