Gasparianas: jei Komunistų partijos įstatymas bus priimtas, Grybauskaitė užims kamerą Nr.1

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-08-06 09:34:05, skaitė 502, komentavo 0

Gasparianas: jei Komunistų partijos įstatymas bus priimtas, Grybauskaitė užims kamerą Nr.1

Artimiausias laikas, kai Lietuvos politikai galėtų neskausmingai pripažinti Komunistų partiją "nusikalstama organizacija", ateis ne anksčiau kaip po 20 metų, sako politologas Armenas Gasparianas

VILNIUS, rugpjūčio 5 — Sputnik. Jei Lietuvos valdžios institucijos pritars įstatymo projektui, kuriuo Lietuvos komunistų partija (LKP) būtų pripažinta nusikalstama organizacija, respublika turės beveik visiškai pakeisti valdininkus ir įmonių vadovus, interviu Sputnik Lietuva sakė politologas ir žurnalistas Armenas Gasparianas.

"Ar Dalia Grybauskaitė, dabartinė Lietuvos prezidentė, bus pripažinta nusikaltėle šiuo atžvilgiu? Ar dabartiniai Lietuvos politikai pasirengę pripažinti nusikaltėliais savo tėvus ir motinas? Senelių, aš manau, daugelis iš dabartinio elito nesutiko. O savo tėvus — taip. Ar jie pasiruošę tokiam radikaliam problemos sprendimui? O tai ne toks tuščias klausimas, kaip atrodo", — sakė Gasparianas.

Pasak jo, istorija rodo, kad iš visuomeninio gyvenimo neįmanoma pašalinti net ir realių nusikaltėlių — SS narių ir Reicho saugumo generalinio direktorato (RSHA) — iš pokario Vokietijos gyvenimo, kur daugelis jų, pavyzdžiui, Hamburge, tapo kriminalinės policijos darbuotojais.

"Lenkijoje uždraudė komunistinę ideologiją, jie ją pasmerkė, tačiau ten komunistų skaičius niekada nebuvo toks didelis, kaip TSRS ir Lietuvoje. Ten beveik kiekvienas šiuo metu vyresnis nei 48 metų amžiaus buvo komjaunuolis, daugelis jų — buvę komunistų partijos nariai. Ar jie patys save siųs į "kriminalinės ideologijos" tarnybą?", — mano ekspertas.

Jo nuomone, nė vienas buvusių komunistų, kurie yra valdžioje, nepasisakys prieš save.

"Ar yra pasiruošusi Grybauskaitė? Parlamentas jį (įstatymą — Sputnik) ratifikuos, ir Dalia Grybauskaitė užims kamerą №1 Vilniaus kalėjime? Tada taip, šis modelis bus veiksmingas. Bet aš tuo labai abejoju, kaip ir daugelis kitų žmonių. Vienas dalykas — pasinaudoti juo kaip priešrinkiminiu šūkiu arba "haipu" žiniasklaidoje. Ir visai kitas dalykas — pabandyti tai įgyvendinti praktiškai. Tai įmanoma, bet tada reikėtų nedelsiant imtis dar keliolikos įstatymų. Pavyzdžiui, kad nuo šiol aukštų valstybės postų, įskaitant biurokratinius, negalės užimti žmonės, gimę, tarkim, iki 1986 metų…. Ir visi kiti turi būti išstumiami iš viešojo gyvenimo — neturėti teisės būti išrinktam, neturinti teisės į socialinę veiklą, neturėti teisės į viešąją veiklą…" — pabrėžė Gasparianas.

Tačiau, pasak jo, net jei taip ir atsitiks, kyla pagrindinis klausimas — kaip visi šie jaunieji pareigūnai galės veiksmingai valdyti šalį ir kas atsitiks tiems, kurie praras savo postus.

"Kokia valstybė su tuo susitvarkys? Kaip visi tie žmonės valdys, prie ko jie prives šalį  savo gyvenimo patirtimi? Reikės visiškai pakeisti visą valstybinį aparatą. Valdininkai pirmi pasakys: "Ar pasiutote? Ir kur mes einame?" Tai reikštų, kad jie yra išbraukti iš viešojo gyvenimo. Kuo jie gali būti — kiemsargias, darbininkais ar ūkininkais. Daugiau jiems nieko nebelieka… Todėl reikės pakeisti visą verslą", — sakė ekspertas.

Be to, Gasparianas yra įsitikinęs, kad tokio įstatymo nesupras ir "išsiųstųjų" kolegos iš Europos.

"O ką pasakys Europos biurokratija? Ji kalbėjo Briuselio lygmeniu su savo amžiaus išsilavinusiais žmonėmis, galbūt ir ne visai sveiko proto kai kuriais klausimais, bet pas juos atvažiuos vaikų darželis. "O kodėl taip?", "O todėl, kad mes pasmerkėme, visiškai išstūmėme iš viešosios erdvės komunistinę ideologiją"", — ironiškai komentavo ekspertas.

Pasak jo, Lietuvos politikai turėtų grįžti prie šio klausimo ne anksčiau kaip po dviejų dešimtmečių. "Per 20 metų šį procesą, jų nuomone, galima įvykdyti gana neskausmingai — kai pasikeis karta. 2018 metais tai neįmanoma", — pasakojo Gasparianas.

Anksčiau Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis pristatė Lietuvos komunistų partijos (LKP) veiklos vertinimo įstatymo projektą.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad LKP pripažįstama "nusikalstama organizacija", kuri 1940–1941 metais ir 1944–1990 metais "TSRS okupuotoje Lietuvos Respublikoje" įtvirtino diktatūrą bei veikė kaip "paklusni ir iniciatyvi Sovietų Sąjungos komunistų partijos valios reiškėja ir įgyvendintoja". Anot jo, jei LKP bus paskelbta nusikalstama organizacija, visi jos nariai automatiškai taptų nusikaltėliais, o tokių žmonių šiandien yra daug tarp Lietuvos politikų.

Pirmasis bandymas pripažinti LKP "nusikalstama organizacija ir Lietuvos gyventojų genocido vykdytoja" įvyko 2016 metų birželį. Tada Seimas atmetė rezoliucijos projektą. Seime valdančioji partija buvo LKP įpėdinė — Socialdemokratų partija, tarp kurios narių buvo nemažai buvusių komunistų partijos narių ir net sovietų nomenklatūros atstovų.

LKP valdė Lietuvos TSR nuo 1940 iki 1991 metų. Dabartinė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo Komunistų partijos narė nuo 1983 metų. Po Sovietų Sąjungos žlugimo partijos vadovybė emigravo.