Europos Sąjunga pradės blokuoti JAV sankcijas Iranui

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-08-07 09:32:40, skaitė 536, komentavo 2

Europos Sąjunga pradės blokuoti JAV sankcijas Iranui

Liepos mėnesį ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai patvirtino "blokuojančio statuto" pakeitimus

VILNIUS, rugpjūčio 6 — Sputnik. Nuo rugpjūčio 7 dienos ES pradės blokuoti JAV sankcijas Iranui. Rašo RIA Novosti.

Briuselyje šis žingsnis paaiškintas noru apsaugoti Europos įmones, kurios vykdo veiklą su Teheranu.

Liepos mėnesį ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai patvirtino "blokuojančio statuto" pakeitimus. Jis pripažįsta Europos teritorijoje JAV sankcijas prieš Teheraną negaliojančiomis. Be to, "blokavimo nurodymas" draudžia ES įmonėms nutraukti verslo ryšius su Iranu.

Pirmą kartą tokios Briuselio priemonės buvo naudojamos 1996 metais, kai ES gynė savo interesus Kuboje prieš JAV sankcijas. Be to, "blokuojančio statuto" nuostatos buvo išplėstos, atsižvelgiant į Jungtinių Amerikos Valstijų tais pačiais metais priimtas sankcijas Iranui ir Libijai.

Gegužės aštuntą dieną Donaldas Trampas paskelbė, kad Vašingtonas atsisakė susitarimo su Iranu dėl branduolinės programos. Jis taip pat pranešė apie visų sankcijų prieš Teheraną atkūrimą, taikant antrines sankcijas, tai yra kitų šalių, kurios vykdo verslą su Iranu.

Kiti "šešeto" nariai pasmerkė Jungtinių Amerikos Valstijų veiksmus. Europos partneriai iš Vašingtono sakė, kad ketina ir toliau laikytis susitarimo sąlygų.

Anksčiau Irano prezidentas Hasanas Rohani paragino Amerikos lyderį Donaldą Trampą "nežaisti su ugnimi", pabrėždamas, kad Teheranas "su niekuo nekariauja". Pasak jo, "Irano jėga yra atgrasymo priemonė".

Prezidento žodžiai buvo reakcija į tai, kad anksčiau JAV valstybės departamentas pareiškė, kad Vašingtonas bandys įtikinti sąjungininkus visiškai nustoti pirkti naftą iš Irano iki lapkričio pradžios, o JAV finansų ministerijos vadovas Stivenas Mnučinas tikino, kad JAV yra pasirengusios taikyti sankcijas prieš Rusiją, Kiniją ar bet kurią kitą šalį, kuri ir toliau pirks naftą iš Irano, nes tai prieštarauja JAV pozicijai. JAV valstybės sekretorius Maikas Pompeo pareiškė, kad JAV sankcijos Irano naftos sektoriaus atžvilgiu įsigalios nuo lapkričio 4 dienos, nuo šios datos naftos tiekimas iš ten bus laikomas sankcijų pažeidimu.