Turkijos prisijungimas prie BRICS gali supurtyti JAV ir ES ekonomiką

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-08-07 09:34:25, skaitė 615, komentavo 1

Turkijos prisijungimas prie BRICS gali supurtyti JAV ir ES ekonomiką

Turkija planuoja prisijungti prie BRICS (Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos) sąjungos. Analitiko nuomone - Turkija į sąjungą ateis toli gražu ne tuščiomis rankomis.

"Turkijos ekonomika yra viena greičiausiai augančių ekonomikų visame pasaulyje, nepaisant paskutinių politinių įvykių ir nepalankios šalies geografinės padėties, dėl artimųjų rytų nestabilumo", - teigia V. Rojankovski, Rusijos Tarptautinio finansų centro analitikas.

"Turkija yra labai sekuliari valstybė, didžioji šalies populiacijos dalis sudaryta iš musulmonų. Turkija labai skiriasi nuo kitų islamą išpažįstančių šalių ir monarchijų. Turkijai gavus priėjimą prie BRICS šalių bloko, padedant Kinijai ir Rusijai, Europos ir JAV ekonominis stabilumas gali būti supurtytas", - komentavo analitikas.

Kalbant apie ekonominę galią, Turkijos GDP(BVP) yra 17 pagal dydį pasaulyje. Pagal GDP(PPP) - Turkija 13 vietoje. Šie duomenys įrodo, jog Turkija prilygsta kitoms BRICS bloko šalims, o pietų Afriką - stipriai lenkia.

Apie Turkijos ketinimus prisijungti prie BRICS bloko pirmadienį paskelbė šalies prezidentas R. T. Erdoganas.

"Su penkiomis bloko šalimis mes jau esame G20 bloke. Mes tikimės, jog šios šalys imsis reikalingų veiksmų leisiančių mums prisijungti prie sąjungos." Pareiškė Erdoganas BRICS susitikime Pietų Afrikoje.

BRICS buvo įkurtas 2006m. vykusiame tarptautiniame Sankt Peterburgo Ekonomikos forume. Pradinės bloko narės buvo Brazilija, Rusija, Indiją ir Kinija, o 2010 m. prie sąjungos prisijungė ir Pietų Afrikos Respublika.

Kartu sudėjus, BRICS šalys užima 26,46% pasaulio ploto ir sudaro 42,58% pasaulio populiacijos. IMF duomenimis bloko narės 2015 m. sugeneravo beveik ketvirtį viso pasaulio GDP ir šių šalių ekonominis prieaugis sudarė daugiau nei pusę viso pasaulio prieaugio.