Emociniai poreikiai santykiuose

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/emocini... 2018-08-08 10:27:43, skaitė 455, komentavo 0

Emociniai poreikiai santykiuose

Mąstydami ar kalbėdami apie šeimą, žmonės neretai patys negali aiškiai įvardinti savo požiūrio į santykius. Viskas lyg ir gerai, bet lyg ir ne visai. Lyg ir esama nepasitenkinimo, o iš kitos pusės vyras/žmona turi daug teigiamų bruožų, kurių neįmanoma paneigti. Iš vienos pusės norisi kažkokių permainų, o iš kitos – žvelgi į šitą likimo dovaną ir galvoji: ko tau trūksta šitame gyvenime, vargu ar surasi kažką geresnio… Rezultate – lyg ir pasikalbėjome, o žmogus taip ir nenusprendė, ką jis galvoja apie santuoką ir ką norėtų daryti.

Santykius išties labai sunku vienareikšmiškai apibūdinti, ypač jei su žmogumi ilgai gyveni. Kuo ilgiau žmonės kartu, tuo daugiau niuansų vienas apie kitą sužino, tuo sudėtingiau „nuspalvinti“ žmogų kokia nors viena konkrečia spalva, juoda ar balta.

O štai nepasitenkinimo jausmas gali būti susijęs su tuo, kad susituokęs žmogus nepatenkino savo su santuoka susijusių emocinių poreikių. Ir nebūtinai jo partneris bjaurybė ir visą gyvenimą sugadino. Kartais santuokoje paprasčiausiai nesusiklosto aplinkybės. Žmonės persikrausto, pasikeičia jų kasdieninė rutina, santykiai su aplinkiniais, keičiasi statusas, atsiranda naujų pareigų.

Nepatenkinęs poreikių, žmogus jaučiasi atsidūręs spąstuose, nemylimas, įvarytas į kampą, prasideda depresija.

Kiekvienas žmogus turi savą emocinių poreikių rinkinį:

Jeigu santykiuose viso to nėra, tai dar ne pretekstas bėgti iš šeimos. Kai kurias problemas galima išspręsti savarankiškai. Ir jos išsisprendžia, kadangi partneris negali patenkinti 100% jūsų poreikių.

Moteris gali įkalinti save namuose, daug ko atsisakyti gyvenime, aukodamasi šeimai, manydama, kad šito norisi jos vyrui. O paskui paaiškėja, kad vyras apie tai net negalvojo ir neturi nieko prieš žmonos karjerą, drauges ir visa kita.

Visai kas kita, jei vyras sąmoningai trukdo tenkinti poreikius: naudoja emocinį, seksualinį ar netgi fizinį smurtą, trukdo daryti karjerą ir bendrauti su kitais žmonėmis, atsisako palaikyti emocinį kontaktą. Tokiu atveju pats laikas susimąstyti, kiek šis žmogus gali pasikeisti, kad padarytų jūsų gyvenimą komfortiškesniu.

Nereikia manyti, kad santykiuose savo poreikių patenkinti negali vien moterys. Damos irgi gali elgtis labai agresyviai, jos irgi manipuliuoja savo vyrais. Taip kad abiem lytims vertėtų susimąstyti, kas vyksta santykiuose ir iš kur tasai jausmas, kad šeimoje kažkas negerai.

Pagal minėtų poreikių tenkinimą galima įvertinti ne tik santykius bet ir apskritai gyvenimą ar kuriuos nors atskirus jo aspektus.

Šaltinis