Abortų aktyvistai atskleidė strategiją, kaip kritikuoti sąžinės prieštaravimus

Autorius: LVI Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/abo... 2018-08-10 08:46:11, skaitė 407, komentavo 0

Abortų aktyvistai atskleidė strategiją, kaip kritikuoti sąžinės prieštaravimus

Abortų aktyvistų ekspertų grupė pradėjo didelę ataką prieš sąžinės prieštaravimų idėją ir jos praktikavimą sveikatos priežiūros srityje. „Atsisakymas dėl gydytojo asmeninių ar religinių įsitikinimų suteikti teisėtas ir būtinas sveikatos priežiūros paslaugas yra medicinos etikos ir paciento teisių į sveikatos priežiūrą pažeidimas“, – sako Tarptautinė moterų sveikatos koalicija (toliau – IWHC) kartu su organizacija Moterys ir sveikata Urugvajuje.

IWHC yra viena iš geriausius išteklius turinčių feministinių nevyriausybinių organizacijų ir palaiko ryšius su kitomis didelėmis nevyriausybinėmis organizacijomis. Organizacijos valdybai priklauso filantropai, bankininkai ir teisininkai. Organizacija aktyviai užsiima lobizmu Jungtinėse Tautose ir Kapitolijaus kalvoje. Taigi IWHC konferencijos apie sąžinės prieštaravimus rekomendacijos rezonuos tarp abortų aktyvistų, ypač Europoje, JAV ir Lotynų Amerikoje.

IWHC požiūriu, žmonės, kurie remiasi savo sąžine, dažniausiai žaidžia galios žaidimus ir bando primesti savo moralės principus desperatiškoms ir pažeidžiamoms moterims, kurios kreipiasi dėl aborto. Tačiau konferencijos dalyviai negalėjo kiekybiškai įvertinti to, ką IWHC apibūdina kaip „nerimą keliančią ir plintančią pasaulinę tendenciją“.

Ataskaita cituoja 2013 m. Baltąją knygą apie sąžinės prieštaravimus, kurioje nurodoma, kad „Sunku nustatyti paplitimą, kadangi nėra sutarimo, kokius kriterijus turėtų atitikti atsisakantysis [vert. past. – dėl sąžinės prieštaravimų atlikti tam tikrus veiksmus], taip pat nėra standartizuoto praktikos apibrėžimo, o tyrimai turi imčių ir kitų metodologinių apribojimų“. Taigi, iš tikrųjų net nežinome, ar rimta problema egzistuoja.

Tačiau kuo galime būti tikri, tai IWHC pastangomis pašalinti sąžinės prieštaravimus iš medicinos srities ar bent jau atsikratyti medikais, kuriems neribojamas abortas nėra dermatologinis klausimas.

Ataskaita nurodo tris būdus, kaip kontratakuoti sąžinės prieštaravimų idėjos plitimą:

Performuluoti ir pervadinti. Performuluokite debatus taip, kad paaiškintumėte ir pabrėžtumėte, jog sąžinės prieštaravimai yra neteisingai vartojamas terminas, kuris griauna sveikatos priežiūros specialistų etiką, įsipareigojimus ir standartus.

Atsiimti sąžinės idėją. Neužleiskite sąžinės sąvokos tiems, kurie prioritetą teikia individualiems įsitikinimams, o ne profesionaliam elgesiui ir teisei gauti ar teikti sveikatos priežiūrą. Atskleiskite žalingas sąžinės prieštaravimų pasekmes sveikatai, kylančias abortų kontekste. Pabrėžkite paciento teisėms prioritetą teikiančių sveikatos priežiūros specialistų sąžinės įsipareigojimą ir profesionalų elgesį.

Įvertinkite išlaidas, kurias dėl sąžinės prieštaravimų abortams patiria sveikatos sistema. Sąžinės prieštaravimai gali brangiai kainuoti ir kurti neefektyvų ribotų sveikatos priežiūros išteklių  paskirstymą. Išlaidų apskaičiavimas leis geriau suprasti sąžinės prieštaravimais pagrįsto atsisakymo atlikti abortą pasekmes.

Orveliškanaujakalbė yra svarbi aktyvistų kampanijos dalis. Sąžinės prieštaravimus jie siūlo pakeisti atsisakymu teikti paslaugas, paslaugų nesuteikimu ar netgi negarbingu nepaklusnumu.

Keisčiausia, kad ataskaita neapibrėžia, kas yra sąžinė, ir neklausia, kodėl kai kuriems žmonėms ji yra svarbus autentiškos žmogaus būties aspektas. Sąžinė yra esminis medicinos etikos, kurią ataskaita pretenduoja ginti, elementas. Kaip IWHC gali užtikrintai tvirtinti, kad sąžinės prieštaravimai pažeidžia medicinos etiką, nors neapeliuoja į priežastis ir įrodymus? Jos argumentas, jei tai išvis yra argumentas, yra absurdiškas. Tačiau IWHC rūpi tik nevaržomos aborto teisės. Ir ji kovos atsikratydama visais sveikatos priežiūros specialistais, kurie tam prieštaraus.

versta pagal Abortion activists unveil their strategy for attacking conscientious objection