O, va, "kultūros darbuotojai nori gyventi oriai."

Autorius: Rasa Balockaitė Šaltinis: https://www.facebook.com/rasa.... 2018-09-12 15:02:55, skaitė 596, komentavo 0

O, va,

"Už Kultūrą - kultūringas atlyginimas", sako #Alkanakultūra, ir tęsia toliau "Kultūros darbuotojai nori gyventi oriai", bei kviečia protestui rugsėjo 17d. V.Kudirkos aikštėje https://goo.gl/qRerLd

Atkreipsiu dėmesį į keletą dalykų: 

Citata: "Nesprendžiama DU didinimo problema sąlygoja nuolatinį kultūros darbuotojų skaičiaus mažėjimą (nuo 13,5 tūkst. 2014 m. iki 13,3 tūkst. 2017 m.)" 

Komentaras: per tris metus sumažėjo 200 darbuotojų, respektyviai per tą laiką bendras Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 2 943 472 iki 2 847 904.

Kad būtų aiškiau - kultūros darbuotojų skaičius sumažėjo 1,5 proc., kai bendras šalies gyventojų skaičius per tą patį laiką sumažėjo 3,25 proc.

Citata: "vidutinis kultūros srities darbuotojų DU yra trečias mažiausias visoje Europos Sąjungoje (ES)."

Komentaras: būtų korektiška pasakyti, kad bendras vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra ketvirtas mažiausias Europos Sąjungoje (ES).

Priminsiu, kad bibliotekininkai (turiu statistiką) ir muziejų darbuotojai (spėju), remiantis statistiniais duomenimis, yra klasifikuojami kaip "one of the least stressful jobs". Įdomu kiek kultūros darbuotojų žuvo gaisre, kare, autoįvykyje, buvo užpulti naktį kelyje, žuvo ar buvo sužeisti vykdydami tarnybines pareigas? 

Citata: "tai neišvengiamai įtakoja kultūros paslaugų kokybę".

Komentaras: žodis "įtakoja" yra nevartotinas, iš kultūros darbuotojų, tikėjausi, kad žinos. 

Galiausiai, ta pati akademinė martyrologija - "jie nori gyventi oriai" - diskursas, kurio centre yra ne misija (tarnauti bendruomenei), ne žmonių poreikiai (užsidarančios bibliotekos ir trumpinamos muziejų darbo valandos), ne kokie nors nerealizuoti projektai (puikios idėjos, kurios nebuvo įgyvendintos dėl lėšų stokos), net ne kultūros svarba, - ne, centre yra kultūros darbuotojas-inteligentas-auka, kuris nori gyventi oriai. Kodėl man turėtų tai rūpėt?

Friendly advise - kaip reikia kalbėti, kaip reikia komunikuoti ir kaip reikia save pozicionuoti, galite pasimokykit iš karių https://goo.gl/pfbwii

Pats įdomiausias ir mane asmeniškai trikdantis dalykas - "orumo" susiejimas su geru atlyginimu. Orumas yra visų pirma tavo drąsa, tavo charakteris, tavo principai, ir neturi nieko bendro su "didesniu nei vidutiniu atlyginimu."

Kaip sakoma grupės "Bummer" dainoje - "знаеш, что такое слово свобода / Из неё нет выхода, и в неё нет входа."