Pirmas naujausias F-35B naikintuvas sudužo JAV

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rbc.ru/society/28/... 2018-09-29 05:06:17, skaitė 484, komentavo 3

Pirmas naujausias F-35B naikintuvas sudužo JAV

JAV Pietų Karolinoje nukrito penktos kartos amerikiečių naikintuvas. Pilotas, kaip papasakojo CNN karinis valdininkas , katapultavosi. Išvakarėse F-35B Afganistane atliko savo pirmuosius smūgius.

Pietų Karolinos valstijoje, Boforto rajone, netoli JAV jūrų pėstininkų korpuso aviacijos stoties, sudužo F-35B, penktos kartos daugiafunkcis naikintuvas. Apie tai praneša su nuoroda į neįvardintą karinį pareigūną CNN televizijos kanalas. "CBS News" patikslina, kad tai buvo pirmoji  "naujausio ir brangiausio JAV lėktuvo" aviakatastrofa.

Pasak CNN pašnekovo informacijos, pilotui pavyko katapultuotis. Ši informacija buvo patvirtinta apskrities šerifo žinybos. Pasak žinybos pranešimo "Twitter", pilotas katapultavosi sėkmingai, dabar jį apžiūri gydytojai.

Aviakatatrofa, kaip nurodyta šerifo biuro svetainėje, įvyko netoli Klarendon-Roudo (Clarendon Road) ir Džo-Alleno (Joe Allen Drive) , Greis-Hill rajone apie 11:45 val. vietos laiku (18:45 LR). "Kariškiai patvirtino, kad tai buvo (nukrito) karo lėktuvas", - paaiškino žinyboje, nenurodydami patyrusio avariją lėktuvo modelio. Apie tai, ar kažkas buvo sužeistas įvykio metu, dar nėra žinoma, sakoma šerifo tarnybos pranešime.

Karo lėktuvas, kaip vėliau pranešė departamentas, nukrito Little Barnwell salos rajone - archeologinėje vietovėje, Beforto rajone. Vietos gyventojams teisėsaugos organų pareigūnai patarė vengti nurodytos vietovės. Tai, kas tapo incidento priežastimi, kol kas dar nėra aišku.

Išvakarėse CNN, remdamasi trimis JAV gynybos ministerijos darbuotojais, pranešė apie tai , kad F-35B atliko pirmąjį kovinį išpuolį ir smogė Afganistane Talibano judėjimo pozicijoms. Jungtinėse Amerikos Valstijose "nematomas naikintuvas" F-35, pasak televizijos kanalo, "buvo pavadintas pačia brangiausia ginklų sistema istorijoje". Prieš priimant šiuos lėktuvus ginkluotei, jų kūrimą lydėjo daugybė vėlavimų ir užlaikymų.

Penktadienį, rugsėjo 28 d., Pentagonas, kaip primena CNN, paskelbė apie naują kontraktą dėl sekančios F-35 lėktuvų partijos. Tada karo departamentas pareiškė, kad naikintuvų konstruktorius - amerikietiška karinė-pramoninė korporacija "Lockheed Martin" - sutiko sumažinti kainą JAV jūrų pėstinikų korpusui. Vienas naikintuvas, pagal Pentagono informaciją, kariškiams atsieina 115,5 mln $.

Kaip nurodo CNN, F-35B yra vienintelis iš penkios kartos šeimynos daugiafunkcinių mažai matomų naikintuvų-bombonešių modelis, kuris gali vertikaliai nusileisti. Be to, pakilti F-35B reikalinga mažiausia distancija. Taip pat šis naikintuvo modelis pritaikytas pakilimui ir nusileidimui ant USS Essex klasės desantinių laivų.