Vidas Mačiulis - žurnalistas ar tik juo apsimetantis valstybinio turto grobstytojas su KGB agentūros stogu?

Autorius: Simonas Kroydonas Šaltinis: https://www.facebook.com/simon... 2018-10-21 00:33:54, skaitė 1114, komentavo 0

Vidas Mačiulis - žurnalistas ar tik juo apsimetantis valstybinio turto grobstytojas su KGB agentūros stogu?

2001 metais Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kauno skyriaus veikla ėmė domėtis teisėsaugos institucijos. Kauno vyriausiajame policijos komisariate tiriama baudžiamoji byla, mat įtariama, jog neteisėtai buvo užvaldytas šimtus tūkstančių kainuojantis šio miesto žurnalistų turtas.

Kauno žurnalistų namai tapo LŽS vadovų ginčų objektu, sudominusiu teisėsaugos pareigūnus.

Birželio mėnesį į Kauno apygardos prokuratūrą kreipėsi LŽS pirmininkas Rimgaudas Eilunavičius, reikalaudamas iškelti baudžiamąją bylą LŽS Kauno apskrities skyriui. Parašas "Prašau Baudžiamojo kodekso šviesoje įvertinti mano parašo suklastojimą po LŽS Kauno apskrities įstatais, pareigūnų veiksmus, neteisėtai perregistruojant LŽS nuosavybės teise valdomus pastatus Kaune, V.Putvinskio g. 48, LŽS Kauno apskrities skyriaus vardu, taip pat V.Mačiulio ir kitų LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narių veiksmus, neteisėtai perleidžiant ir pusvelčiui iššvaistant LŽS turtą", - prokurorams rašė LŽS pirmininkas.

R.Eilunavičių papiktino tai, jog Kauno LŽS vadovybė, įkūrusi viešąją įstaigą "Ketvirtoji valdžia", perėmė didelę dalį skyriaus turėtų patalpų V.Putvinskio g. 48 name. Šiame dar 1872 metais statytame pastate ilgą laiką buvo įsikūręs LŽS Kauno apskrities skyrius, tačiau dabar mažiau su žurnalistika susiję kauniečiai ar miesto svečiai žino tik čia veikiantį restoraną "Ketvirtoji valdžia", biliardinę ar konferencijų salę.

Šiuo metu jau mažai kas prisimena, kaip šis namas atrodė prieš kokius penkerius metus. Priminsime - nė vieno sveiko lango, prišnerkštas vidus bei kažkur prapuolęs geras gabalas stogo. Po rekonstrukcijos pastatas pasikeitė neatpažįstamai, o dar rengiantis remonto darbams jo šeimininku tapo LŽS Kauno apskrities skyrius.

Tą rodo 1997 m. birželio 30 d. Kauno apskrities viršininko administracijoje įregistruoti įstatai, priimti tų pačių metų balandžio mėnesį vykusiame LŽS prezidiumo posėdyje. Šiuos įstatus, suteikiančius juridinį statusą LŽS Kauno apskrities skyriui, tariamai ir "pasirašė" LŽS sąjungos pirmininkas R.Eilunavičius.

Kauniečiai tapo nebepriklausomi nuo centro, įgavo juridines teises ir finansinį savarankiškumą. Praėjus ketveriems metams R.Eilunavičius netikėtai pareiškė, kad jo parašas po LŽS prezidiumo posėdžio dokumentais - suklastotas. Kaltinimai Savo pareiškime prokuratūrai R.Eilunavičius nurodo, jog 1997ųjų pradžioje, remiantis Vyriausybės nutarimu, pastatas, esantis V.Putvinskio g. 48, nuosavybės teise registruotas LŽS. Po kelių mėnesių naudodamasis klastote jį neteisėtai perėmė Kauno apskrities skyrius.

Jei parašas po savarankiškumą įteisinančiais įstatais ne pirmininko, o nežinia kieno, vadinasi, tolesnė skyriaus veikla neteisėta..,bet Mačiulio ryšiai su Kauno KGB skyriumi ir Bagdonu niekur nedingo ir policija su teismais jį dengė.

Prieš ketverius metus Kauno skyriaus žurnalistų valdyba ėmė veikti kaip savarankiškas juridinis vienetas ir visas jėgas metė į sukriošusio pastato remontą. Pagaliau jis virto moderniu namu. Tada buvo įregistruota viešoji įstaiga "Ketvirtoji valdžia". Jos steigėjais tapo LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nariai.

Valdybos posėdyje buvo svarstoma, kaip rasti lėšų ir atsiskaityti su statybininkais bei Mokesčių inspekcija, nutarta tarpininkauti, kad viešoji įstaiga "Ketvirtoji valdžia" gautų kreditą ir lizingu įsigytų virtuvės įrangą.

Pastato pirmame aukšte nuspręsta įkurti kavinę. Įteisinama LŽS Kauno skyriaus vadovo Vido Mačiulio "Ketvirtajai valdžiai" suteikta 40 tūkst. litų beprocentė paskola. Būtent šie dalykai, R.Eilunavičiaus manymu, turėtų sudominti prokuratūrą.

Pats LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas V.Mačiulis apie kolegos mestus rimtus kaltinimus sužinojo tik iš publikacijos "Žurnalistų žiniose".

Tai,kad Vidas Mačiulis tapęs Kauno apskrities žurnalistų sąjungos pirmininku grobsto valstybinį turtą ir valstybinius pinigus jokia paslaptis.

Su VŠĮ registruotu džipu,pirktu už valstybinius pinigus važinėjosi į teismo procesus Šiauliuose,nors viską ten tvarko jo žmona Teklė Mačiulienė.Tai gali patvirtinti Vilmantas Povilaitis kuris matė Mačiulio ne pagal paskirtį naudojamą už valstybinius pinigus pirktą automobilį.

Žurnalistų sąjungai priklausantį pastatą išnuomavo kiniečių maitinimo užeigai,kurioje darbuojasi kiniečiai nelegalai be jokių dokumentų,o Mačiulis jiems kaip stogas yra garantavęs ,kad žiniasklaida apie juos nerašys.

Penkerius metus miesto savivaldybė LŽS Kauno skyriui nuomavo šias patalpas. 1996 metais Lietuvos vyriausybė neatlygintinai perdavė visoms kūrybinėms sąjungoms jų naudotas patalpas.Taip 146 metų, jau vos „bestovintis“, namas V.Putvinskio g. 48 tapo LŽS Kauno apskrities skyriaus,o vėliau jį užgrobusio Vido Mačiulio nuosavybe.

Trejus metus kauniečiai žurnalistai savo jėgomis vykdė pastato kapitalinį remontą. Kauno žurnalistų namai iškilmingai buvo atidaryti (2000 05 05), penktadienį, penktą valandą po pietų.Pradėjus pastato pridavimą, paaiškėjo, kad neetatinis LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis, net negalėjo visuomeniniais pagrindais vadovauti dideliems rekonstrukcijos darbams.Jis tiesiog paėmė ir pasisavino,o Eilunavičių padavė teisman už šmeižtą ir šis žmogus atsistatydino iš žurnalistų sąjungos vadovų pareigų.

Visuomeninė organizacija negalėjo užsiimti ūkine veikla, todėl 1999 metų gruodžio mėnesį LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba vienbalsiai nutarė įkurti viešąją įstaigą „Ketvirtoji valdžia“. Naujo darinio steigėjais paskyrė tris LŽS skyriaus atstovus. „Ketvirtojoje valdžioje“ LŽS skyriaus rekomenduojami valdybos nariai ne kartą keitėsi, tik skyriaus žurnalistų vadovas Vidas Mačiulis viešosios įstaigos valdyme dalyvauja nuo pirmos įkūrimo dienos, o dabar eina ir direktoriaus pareigas.

Mačiulis savo pavaduotojais paskirdavo senus pensininkus kurie greitai pasimirdavo.Tie dar būdami gyvi sudėdavo atitinkamus parašus,todėl visa teisinė atsakomybė guldavo ant jų.Taip Mačiulis išvengė kaltinimų valstybinių pinigų pasisavinimu.

Buvo nuspręsta pastate įkurti ne tik Kauno žurnalistų namus, bet ir restoraną, alaus barą, biliardinę.Už tai jokių mokesčių kaip VŠĮ įstaiga„Ketvirtoji valdžia“ nemokėdavo ir nemoka beje, turėdama tik nuomininkės statusą,ši kontora ,net negalėjo pradėti savo veiklos, nes neturėjo net minimalaus pradinio kapitalo.

LŽS Kauno apskrities skyrius dar nebuvo pilnai atsiskaitęs su statybininkias ir valstybine mokesčių inspekcija.2000-ųjų balandyje.

LŽS Kauno apskrities skyriaus valdyba nusprendė savo įsteigtai viešajai įstaigai perleisti rūsį ir pirmąjį aukštą. Kai buvo įvykdytas pardavimo ir pirkimo sandoris, gražiai atšvęstos įkurtuvės V.Putvinskio g. 48 name paaiškėjo,kad visas turtas buvo pasisavintas Mačiulio,ir Eilunavičius paprašė jo pasitraukti iš užimamų pareigų.

Eilunavičumi Mačiulis pasinaudojo,sunaikinant Europos redakciją ir pasiunčiant Gončarą su Banevičium į kalėjimą.

Bus daugiau.