Šalys apleidžia JAV dolerį – aukso paklausa išaugo iki 42 proc.

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-10-29 16:39:32, skaitė 383, komentavo 0

Šalys apleidžia JAV dolerį – aukso paklausa išaugo iki 42 proc.

Centriniai bankai visame pasaulyje JAV dolerį ima keisti auksu, nes amerikiečių valiuta tapo pažeidžiama dėl jų agresyvių prekybos įstatymų ir geopolitinio neapibrėžtumo.

Pirmojo 2018 metų ketvirčio duomenimis, aukso paklausa centriniuose bankuose per metus pakilo 42 proc., skelbė „World Gold Council“ statistika. Rusija ir Turkija yra pagrindinės aukso pirkėjos.    

Centriniai bankai per pirmąjį 2018 metų pusmetį pasipildė 193,3 tonomis aukso luitų. Tai 8 proc. daugiau nei praeitais metais per tą patį periodą (praeitais metais 178,6 tonos). WGC paminėjo, kad centriniai bankai nepirko tiek aukso nuo 2015-ųjų.  

Per pirmąjį 2018 metų pusmetį centriniai bankai padidino savo turimo aukso kiekį iki 1,36 trilijonų JAV dolerių, o tai sudaro maždaug 10prc. pasaulio valiutos atsargų, sakė WGC. Analitikas mano, jog pagrindinė tokio žingsnio priežastis yra noras nebūti priklausomiems nuo JAV dolerio.    

„Jungtinės Amerikos valstijos ilgą laiką naudojo dolerį tam, kad galėtų spausti savo konkurentus. Tai visuomet keldavo pyktį pasaulio bendruomenėse. Ir dabar kova prieš dolerį pasiekė Europą“,- sakė Eldijaras Muratovas,

„Rusija ėmė sparčiau pildyti savo aukso rezervus, kai JAV įvedė naujas sankcijas. Tai galėtų lemti Rusijos atsiskyrimą nuo dolerio sistemos“,- pridūrė analitikas.

Pasak E. Muratovo, panašia strategija domisi daugelis šalių Europoje ir Azijoje. Kinija, Turkija, Venesuela, Iranas, Kataras ir Indonezija planuoja atsisakyti dolerio ekonomikoje ir tarptautinėje prekyboje. Visos šios šalys sparčiai didina aukso rezervus, sako ekspertas.

WGC pabrėžia, kad aukso pirkimas ne tik apsaugo nuo valiutos rizikų. „Aplinkoje, kurioje vyrauja geopolitinė įtampa, auksas tampa patraukliu turtu, nes jis nepriklauso kažkam, todėl neneša rizikos.“  

„Auksas jau dabar yra savas centriniams bankams, tačiau besikeičianti aukso rinkos prigimtis – vis augantis besivystančių ekonomikų vartojimas – reiškia, kad auksas vis labiau lyginamas su atsirandančiais rinkos ekonomikos modeliais. Centriniai bankai gali palaipsniui suprasti, jog žaidimo taisyklės keičiasi.“