Žingsniai, kurie atkurtų Sirijos vientisumą: ką Prancūzija, Vokietija, Turkija ir Rusija nusprendė Stambule

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-11-01 15:16:11, skaitė 473, komentavo 0

Žingsniai, kurie atkurtų Sirijos vientisumą: ką Prancūzija, Vokietija, Turkija ir Rusija nusprendė Stambule

Ilgą laiką šalys negalėjo priimti vieningo sprendimo, kaip elgtis su Sirija, tačiau Turkijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos lyderiai, susitikimo Stambule metu, aptarė žingsnius, kurie atkurtų karo nualintos šalies vientisumą. Pateikiame jų santrauką.  

Susitikime dalyvavo Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas, kuris savo šalyje priėmė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Prancūzijos prezidentą Emanuelį Makroną ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Viršūnių susitikime keturi lyderiai surengė bendrą spaudos konferenciją ir išleido oficialų pranešimą, pabrėžiantį susitarimus, kuriuos jie priėmė.   

Sirijos politiniai sprendimai priklauso Sirijai

Lyderiai „išreiškė pritarimą valdymo formai, kur Sirija vadovauja ir Sirija priima politinius sprendimus, kuriuos prižiūri Jungtinės Tautos.“

Reikia pradėti rašyti konstituciją Ženevoje

Komitetas pasiryžo pradėti rašyti naują Sirijos konstituciją. Darbai turėtų prasidėti kaip įmanoma greičiau, pageidautina dar nepasibaigus šiems metams.

Ne – Sirijos padalinimams

Sirijos sienos turi išlikti tokios pačios kaip ir prieš karą. Bet kokie separatistų žingsniai ar svetimų jėgų troškimai okupuoti tam tikras šalies dalis yra griežtai atmetami.  

Ugnies nutraukimas ir kova su terorizmu

Keturios šalys pritarė Idlibo susitarimui dėl ugnies nutraukimo, kurį anksčiau buvo sulaužiusi Rusija ir Turkija. Taip pat jos akcentavo kovos su terorizmu svarbą ir pasmerkė cheminių ginklų naudojimą.  

Padidinti humanitarinę pagalba

Jungtinės tautos ir kitos tarptautinės organizacijos turėtų padidinti pagalbos tiekimą karo nualintai šaliai. „Sparčiai, saugiai ir be kliūčių“ Siriją pasiekianti humanitarinė pagalba palengvintų Sirijos žmonių kančias.  

Pagalba grįžtantiems pabėgėliams

Keturi lyderiai pabrėžė „saugaus ir savanoriško“ pabėgėlių grįžimo į Siriją svarbą. Tam kad šis procesas vyktų, šalyje turi būti įsteigtos tinkamos būsto ir socialinės rūpybos įstaigos.

Tarptautiniu mastu stebimi rinkimai

Pagrindinis politikų susitarimų tikslas – skaidrūs, tarptautiniu mastu stebimi rinkimai. Visi Sirijos piliečiai, įskaitant tuos, kurie pabėgo iš šalies, privalo turėti balsavimo teisę.