Specialistas vaikui: „Su kuo tave mušė? – Neatsimenu. – Tai su rykštele, o per kur gaudavai?“

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/26436/specialis... 2018-11-02 11:19:43, skaitė 1052, komentavo 6

Specialistas vaikui: „Su kuo tave mušė? – Neatsimenu. – Tai su rykštele, o per kur gaudavai?“

Jolanta Miškinytė

E.Jakilaitis: „Kai kas, kas klausė tas vaikų apklausas, sako, kad jų buvo klausiama, su kuo vaikai buvo mušami namuose, tarsi sufleruojant, kad jie tikrai buvo. Vaikas atsako „neatsimenu“, tada specialistai klausia: „tai su rykštele, o per kur gaudavai?“

Atsiradus Kauno šeimos istorijoje tai rykštelei, iškart parašiau čia pat, feisbuke, kaip tai išgaunama iš mažiukų vaikų – kai „specialistas“ įkyriai kiša raktinį žodį, reikalingą „smurtui“ įrodyti ir kai vaikas pakartoja jį, net nesuprasdamas reikšmės. Viskas, svarus tėvų smurto įrodymas!

Tai ne vaiko teisių tarnybos klaidos, kaip vis dar bandoma parodyti visgi po truputį jau narsėjančiuose interviu.

Tai – Norvegijos Barneverneto sistema ir metodika, kurią mums atgabeno visokios koalicijos už vaiko teises – ne dykai, už norvegiškas pakišas.

Manęs nė per kruopą nestebina, kad mūsų vaiko teisių tarnyboje atsidūrė daug kartų teistas smurtautojas ar kitas „specialistas“, girtas besišlaistęs su pistoletu. Naglis Puteikis tik iš dalies teisus, kai sako, jog dėl to kaltos mažos algos.

Norvegijoje algos nemažos, tačiau irgi yra didelė, nė neslepiama problema, kad daugybė Barneverneto darbuotojų neturi reikiamos kompetencijos, o apie empatiją nėra net ko kalbėti. Tuo pačiu jiems suteiktos sunkiai sveiku protu suvokiamos galios, pajungti teismai ir policija.

Represinėje šeimos griovimo struktūroje sveikos psichikos, moralės, aukštos kvalifikacijos bei emocinio intelekto nestokojantis žmogus paprasčiausiai neištveria.

Tad nesimaitinkime iliuzijomis, kad po kokio nors poįstatyminio akto pakeitimo įvyks stebuklingas atsivertimas. Mūsų vaiko teisių gynėjai apmokyti dirbti pagal norvegišką modelį, ne vienerius metus vežioti į Norvegiją periminėti „gerosios patirties“ – ką jiems dabar daryti?

Taip, D. Šakalienės ir M. Majausko prastumtą antikonstitucinį įstatymą reikia keisti kuo skubiausiai, tačiau ir svarbiausios šios sistemos galvos turi trauktis be jokių išsisukinėjimų – ne tik ponia Jakavonienė, akivaizdžiai nesuvokianti, kokia ji šitose pareigose beviltiška.

Metas kuo nors kitu užsiimti ir Vaiko teisių kontrolierei E. Žiobienei, kuri dar ne taip seniai pasakojo mums, kokiais šviesmečiais mes nutolę nuo Norvegijos vaiko teisių apsaugos.

Taip pat nuo sistemos remonto turėtų būti toli toli patraukti Norvegijos modelį šlovinusios NVO, vaikų psichiatrai iš norvegiškų projektų, odiozinė žurnalistų rikiuotoja ir Kauno tėvų šmeižikė D.Šakalienė, o darbo grupė sudaryta iš mokslininkų ir autoriteto visuomenėje nepraradusių teisės, psichologijos bei kt. reikalingų specialistų.

Aš turiu teisę to reikalauti ir kaip Lietuvos pilietė, kuriai ne vis vien, kas išdarinėjama su mūsų šeimomis, ir kaip žurnalistė, mažiausiai penkerius metus atidavusi barneverninės sistemos tyrinėjimui bei bandžiusi man prieinamomis priemonėmis perspėti Lietuvos visuomenę, kas pas mus atbilda atidunda.

Gana apsimetinėti, kad tai kažkoks nežinia iš kur ūmai nukritęs nesusipratimas ar koks nors nacionalinės kilmės išsigimėlis.

Gana pagaliau.