Dvigubas smúgis JAV: Indija iš Rusijos už rublius pirko S - 400

Autorius: Anno Šaltinis: https://3mv.ru/119134-dvoynoy-... 2018-11-04 02:46:04, skaitė 590, komentavo 0

Dvigubas smúgis JAV: Indija iš Rusijos  už rublius pirko S - 400

 Rusijos ir Indijos sandoris dėl ZRS (zenitinė raketinė sistema) įsigijimo S-400 sukėlė daug triukšmo. Vašingtone rimtai kritikuojama abiem šalims naudinga sutartis, nes jie tikėjosi parduoti JAV THAAD sistemas N. Deliui. Tačiau gavosi kaip yra: spalio 5 d. prezidento Putino vizito į Indiją metu buvo pasirašyta sutartis už 5,43 mlrd. dolerių, pagal kurią Maskva Indijai pristatys penkis ZRS "Triumf S-400" pulkus.

Taigi Indija taps trečiuoju šių sistemų užsienio pirkėju iš Rusijos po Kinijos ir Turkijos. Kaip sakė "Rosoboroneksport" generalinis direktorius Aleksandras Michejevas, Maskva jau pradėjo įgyvendinti kontraktą.

Tokio sprendimo politinis svoris yra labai didelis. Indija, kaip ir Kinija, yra BRICS narė kartu su Rusija, o Turkija, susitarusi anksčiau pirkti oro gynybos sistemas iš Rusijos, yra NATO šalis. Pats susitarimas su Indija atsirado prieš dvejus metus, 2016 m. spalio mėnesį. Tada šalys ir susitarė tiekti Indiją 11356 projekto fregatus. 

Indija yra viena iš didžiausių Rusijos ginklų pirkėjų. Daugiau nei 70% visų ginklų Indijos armijoje yra rusiški ar tarybiniai. Kiekvienais metais Maskva tiekia Indijai ginklų ir technikos už kelis milijardus dolerių.

I Spalio 31 d. tapo žinoma, kad be didelės politinės prasmės, naujas sandoris su Indija turi visiškai unikalų ekonominį aspektą - susitarimas tapo pirmuoju kontraktu dėl ginklų, sudarytu rubliais, o ne doleriais.

 

Didysis samyšis

 

"Cargrad" televizijos kanalas jau išsamiai nušvietė sutartis dėl S-400 pardavimo Indijai ir Turkijai. Abu šie strateginiai Rusijos Federacijos žingsniai susilaukė atšiauraus Vašingtono pasipriešinimo. Jungtinėse Amerikos Valstijose Turkijos prezidentas Radžepas Taiipas Erdoganas Jungtinėse Amerikos Valstijose jau yra ir taip nelabai palankiai vertinamas, o jis, vadovaujantis vienai iš NATO šalių, perka C-400 iš Rusijos, o ne turinčias panašias charakteristikas Vakarų sistemas. Tiesiog todėl, kad rusiškos yra geresnės ir pigesnės. Reaguodama į tai, JAV oficialiai grasino Turkijai taikyti sankcijas.

Taip atsitiko ir su Indija. Dar daugiau, Vašingtonas apskritai apskritai pagrasino didelėmis sankcijomis visiems, kurie išdrįs pirkti C-400 iš Rusijos.

"Mes raginame visus mūsų sąjungininkus ir partnerius atsisakyti sandorių su Rusija, kurie gali paskatinti sankcijų taikymą" CAATSA " rėmuose ("Dėl poveikio priešininkams taikant sankcijas "). Administracija jau pabrėžė, kad CAATSA įstatymo 231 straipsnio pagrindinė taikymo sritis yra nauji ar kokybiniai atnaujiniai (gynybos pajėgumų) - sistemos S-400 į juos patenka ", - anksčiau pranešė TASS-ui JAV Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba (NST).

Kas yra reikšmingiausia šiame pareiškime? Žinoma, reikalavimas yra "nevykdyti tranzakciju", t. y. pirkimo-pardavimo sutarčių, pervedant lėšas kaip atsiskaitymą už sandorį. Tai taip pat įrodo, kad JAV bijo ne tik pačios ginkluotės, kurią Rusija parduoda partneriams, bet ir sandorio vykdymo detalių.

 JAV nacionalinė saugumo taryba taip pat pareiškė, kad jie nejuokauja, nes anksčiau buvo pranešta apie sankcijas Kinijai už tas pačias "nuodėmes" - "S-400" pirkimą iš Rusijos. Kodėl JAV "turi teisę" taikyti sankcijas sandorio su Rusija šalims? Viskas čia ne taip paprasta: "CAATSA" kaip tik ir nustato baudžiamųjų priemonių taikymą kantragentams sudariusiems sandorį, įmonėms ar asmenimis, kuriems ir yra taikomos sankcijos. Rusijos pusėje tokia įmonė yra "Rosoboroneksport", kuriai jau seniai ir tvirtai taikomos JAV sankcijos. Tai reiškia, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose yra laikomasi įstatymo, kurį jie patys susigalvojo.

Indijoje šių sankcijų neišsigando. Kaip pareiškė po sandorio su Rusija sudarymo, Indijos kariuomenės vadas generolas Rawatas Bipinas, kad Naujasis Delis vykdo nepriklausomą politiką ir nesiklaus JAV nuomonės, ką pirkti Indijos kariuomenei." 

" Taip, mes suprantame, kad mums gali būti skiriamos sankcijos, tačiau mes vykdome nepriklausomą politiką", - pasakė generolas, pažymėdamas, kad Rusija supranta, kad tokių ginklų reikia "stipriai Indijos kariuomenei", kad ji kaip tik ir gintų Indijos nepriklausomą politiką. Beje, C-400 sugebės apsaugoti Indijos dangų nuo visų egzistuojančių amerikiečių karinių lėktuvų. Ar tik ne tai glumina mūsų varų draugus?

 

“Ėjimas žirgu" 

 

Smūgis JAV ambicijoms derybomis su Indija pasirodė esąs dar skaudesnis dėl to, kad sandoris buvo rublinis. Šito Vašingtone visiškai nesitikėjo. Pastaruosius kelis mėnesius dėl sankcijų Rusijai stiprinimo yra aktyviai diskutuojama apie Maskvos atsisakymą nuo dolerių atsiskaitymuose su pagrindiniais prekybos partneriais.

Rusijos "Rosoboroneksport" generalinis direktorius Aleksandras Mikchejevas rugpjūčio pabaigoje forumo "Amija-2018" pareiškė, kad Rusija ketina pereiti prie nacionalinių valiutų ginkluotės kontraktuose. "Mes svarstome galimybę barteriniuose sandoriuse atlikti atsiskaitymuss su partneriais nacionaline valiuta: Indijos rupijomis, juaniais, dirhamais, taip pat rubliais", - sakė jis. Kodėl partneriai turėtų su tuo sutikti? Reikalas kaip tik yra toje nelentoje CAATSA. Pasak p. Michejevo, ginklų iš Rusijos pirkėja gerai žino, kad dėl sandorių su "Рособоронэкспорт" jiems gali būti taikomos antrinės sankcijos, todėl yra daug saugiau atlikti šiuos mokėjimus ne doleriais. Dabar mes matome jau veikianti šį mechanizmą. 

Beje, Rusijos prezidento patarėjas, Rusijos mokslų akademijos akademikas Sergejus Glazyevas kalbėjo apie neišvengiamą Rusijos ir Indijos perėjimą prie nacionalinių valiutų prekybos dar 2017 m. gruodžio mėnesį: "Indija per daugiau nei 10 metų atprato nuo abipusės "rublis - rupija" prekybos. Bet dabar ji supranta, kad atsisakymas nuo nacionalinės valiutos tuomet lėmė naujų kliūčių atsiradimą ir prekybos pabrangimą Atsižvelgiant į abiejų šalių politinę valią stiprinti bendradarbiavimą, manau, kad perėjimas prie nacionalinių valiutų neišvengiamai įvyks ", - sakė V.Glazjevas. Jis taip pat pažymėjo, kad Rusijai "nėra jokių kliūčių" šiuo klausimu, jei tokių susitarimų realizavimu užsiims abiejų šalių centriniai bankai. Glazyevas pabrėžė, kad, įvedant visas naujas sankcijas prieš Rusiją, šalis turėtų pervesti "visas jautrias ir delikačias" sferas į nacionalinę valiutą.

 

Dedolerizacija ar ne?

 

Plačiąja prasme žiūrint, jei Indija nupirko C-400 už rublius, tai yra tai akivaizdus faktas, kad dolerinių atsiskaitymų nėra. Vadinasi tai yra dedolerizacija. Tačiau pasaulinę prekybą šiandien vis dar valdo doleris, kuriuo nominuojamos visos kainos - nuo naftos ir metalų iki ginklų, technologijų, maisto produktų, pramonės prekių. 

Atkreipkite dėmesį, kad Rusija vis dar pranešė apie sandorio sumą doleriais - 5,43 mlrd. dolerių. Tai nėra atsitiktinumas - ir tuo pačiu metu tai atrodo kaip piaro žlugimas. Žinoma, Rusija ir Indija pirmiausia vertina sutartį doleriais, siekdami nustatyti objektyvią rinkos kainą šiems penkiems ZRS S-400 pulkams, atsižvelgiant į kitas išlaidas, įtrauktas į šią sumą. Deja, šiandien negalima įvertinti sandorio kitokiais vienetais. 

Kas gi nutiko realiai? Įvyko tarptautinė valiutinė kliringo prekybos sandoris. Valiutinis kliringas numato , kad tarp šalių tarpusavio atsiskaitymai grindžiami abipusiu mokėjimų vienodos vertės prekėmis ir paslaugomis tarpusavio sąskaita, apskaičiuotomis kliringo (tarpuskaitos) valiuta sutartomis kainomis. Doleris buvo kliringo (tarpuskaitos) valiuta sandoryje tarp Rusijos ir Indijos, pagal jo ir rublio kursą S-400 buvo parduota už rublius. Iš vienos pusės, S-400 buvo prekė, iš kitos pusės rubliai. Abi prekės buvo abipusiai užskaitytos pagal dolerio kainą, dėl kurios šalys susitarė iš anksto. 

Ši sandorio savybė plačiąja prasme neleidžia manyti, kad ji visiškai nepriklauso nuo dolerio. O gaila. 

Taip, doleris - tai ekvivalentas ir bazinis prekių vertės matas, kotiravimo instrumentas ir mokėjimo priemonė. Jei šiandien šioje paradigmoje yra sudėtinga pakeisti dolerio reikšmę kaip kainų nustatymo priemonę, tai visai realu bent atsikratyti atsiskaitymų JAV valiuta.

Visuotinas atsisakymas nuo dolerio atsiskaitymuose būtų galingas smūgis Vašingtonui. Galų gale, tarptautinės operacijos doleriais dirbtinai išpučia amerikoniškos valiutos paklausą, taigi jis vertinama aukščiau nei faktiškai kainuoja. Kaip pasekmė Jungtinės Valstijos gali importuoti prekes už mažesnes kainas, kurios užtikrina aukštesnio lygio gyvenimą šalyje, nei ji to iš tikrųjų yra užsitarnavusi. 

Susitarime su Indija Rusija nenustatė absoliutaus dedolerizacijos pavyzdžio, tačiau parodė, kad du prekybos partneriai savo sandoriuose gali apsieiti be dolerio, apsiribodami tik nustatydami šio ekvivalentu kainas. Beje, šiuokeliu jau ein ir Kinija, Kinija, kuri įvedė į rinką "petrojuanį" - alternatyvą doleriniam naftos kainos nustatymui.

Todėl S-400 pardavimas Indijai tapo ne tik stipriu politiniu žingsniu, bet ir yra naujo tipo pavyzdžiu ginkluotės kontraktams apskritai. Tai gavosi kaip savotiškas dvigubas smūgis, kuris politinėje plomėje parodė Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kad jeigu partneriams yra naudinga pirkti ginklus iš Rusijos, jie tai padarys, nepaisydami jokių sankcijų. Ekonominiame aspekte buvo parodyta, kad doleris nėra toks svarbus kaip mokėjimo priemonė, dar daugiau, dolerio trazakcijos nebuvimas sumažina sankcijų riziką. Rusija ir Indija parodė, kad tai veikia.