Valstietis Robertas Šarknickas siūlo vaikus leisti įsivaikinti be tėvų sutikimo

Autorius: Valstieciu atviras genocidas Šaltinis: http://kauno.diena.lt/naujieno... 2018-11-04 14:30:02, skaitė 3542, komentavo 8

Valstietis Robertas Šarknickas siūlo vaikus leisti įsivaikinti be tėvų sutikimo

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas turintis keistą potraukį vaikams, Robertas Šarknickas siūlo plėsti atvejus, kai vaiką galima leisti įsivaikinti be tėvų sutikimo.

Seimo narys Mindaugas Puidokas:

"Visi beveik Mato reformos poįstatyminiai aktai neatitinka įstatymo ir iš esmės yra nukopijuoti nuo Norvegijos... Pataisysim ir saugiklius sudėsim, bet skandalas baisus... man baisu - šitaip Šakalienė, Majauskas, Šarknickas ir co visus apgavo. Juk balsuoti Seime nereikėjo už juos. Užteko ministro parašo. Atimti vaiką galima, jei rūbai nešvarūs, nesutinki su nuomone VTAS pareigūno, tampymas už drabužių, įžeidimas, nepakankamas materialinis aprūpinimas... žodžiu, absurdas."

Civilinį kodeksą Robertas Šarknickas siūlo papildyti nuostata, kad įvaikinamo vaiko tėvų sutikimo nereikalaujama, jeigu vaikas nuo gimimo negyvena su tėvais, tėvai jo neaugina, nelanko valstybinėje institucijoje daugiau nei vienerius metus, taip pat vaikas tampa galimu įvaikinti, jeigu teismo keliu yra padarytas atskyrimas nuo tėvų.

Šiuo metu Civiliniame kodekse įrašyta, kad įvaikinamo vaiko tėvų sutikimo nereikalaujama, jeigu tėvai yra nežinomi ar mirę, jeigu tėvams neterminuotai apribota tėvų valdžia arba jeigu tėvai pripažinti neveiksniais arba paskelbti mirusiais.

Savo pataisą parlamentaras argumentuoja, kad šiuo metu yra kliūčių įvaikinti vaikus, kurių tėvai turi psichikos negalią ir nesugeba patys pasirūpinti savo vaikais, tačiau teismo nėra pripažinti neveiksniais. Kaip teigiama pataisos aiškinamajame rašte, tokių vaikų tėvams teismo keliu dažniausiai nustatomas statusas – atskyrimas nuo tėvų, bet jis nesuteikia juridinio pagrindo įvaikinti vaiką.

„Tokiu būdu nuo tėvų atskirti vaikai yra pasmerkti augti valstybinėse institucijose ir nebūna įvaikinti“, – teigia parlamentaras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat siūlo priimti pataisas, kurios numatytų konkrečius terminus pasitaisyti tėvams, o to nepadarius būtų sudarytos galimybės vaikus leisti įsivaikinti, kad jie „nestrigtų“ globos namuose. Pagal projektą, tėvams nesitaisant savivaldybėse veikiantys vaiko teisių apsaugos skyriai turėtų po dviejų mėnesių nuo vaiko paėmimo iš šeimos kreiptis į teismą dėl laikino tėvystės teisių ribojimo. Tėvams nepasitaisius dar per 12 mėnesių, jų tėvystės teisių ribojimas galėtų tapti nuolatinis, tad vaikai galėtų būti įvaikinami.

Robertas Šarknickas