Apie knygų skaitymo naudą

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/apie-kn... 2018-11-09 13:31:11, skaitė 408, komentavo 0

Apie knygų skaitymo naudą

Kada nors pagalvojote, kokiu tikslu žmonės visada skaitė ir iki šiol tebeskaito knygas? Juk ne vien tam, kad prastumtų laisvalaikį, atsipūstų, atsipalaiduotų. Visiškai akivaizdu, kad knygų skaitymas plečia žmogaus akiratį. Tačiau tai tik mažytė dalis tos naudos, kurią teikia pati knyga ir jos skaitymas mūsų kompiuteriniais laikais.

Štai nedidelis sąrašas naudingų dalykų, kurių žmogus gali gauti iš skaitymo.

Skaitymas užaštrina žvilgsnį. Geriau matysite ir suprasite jus supantį pasaulį, o svarbiausia – patį save. Gerą knygą būtinai perskaitykite dar kartą – garantuotai atrasite joje kažką naujo.

Skaitymas treniruoja. Dėlioti raides į žodžius, žodžius – į sakinius, suvokti, ką norėjo pasakyti autorius ir surasti sau pačiam tinkamus paaiškinimus – puiki gimnastika smegenims. Be jokios rizikos gauti traumą.

Skaitymas teigiamai veikia ekologiją. Jeigu skaitote knygą, reiškia, jos gamybai panaudotas medis buvo nukirstas ne veltui. Knygų skaitymui nereikia eikvoti elektros, pirkti baterijų, kompiuterio. Jūs skaitote, reiškia, negalite vairuoti ar vaikštinėti gatvėmis, o tai sumažina kamšatis, eiles.

Skaitymas išmokys bendrauti. Jūsų įdomios pastabos ir replikos pagyvins net pačius nuobodžiausius pokalbius apie vakarykštes rungtynes ar TV laidas. Itin didelį įspūdį tai padarys žmonėms, kurie praktiškai neskaito. Sutikite – išties nelabai malonu bendrauti su žmogumi, kuris be didžiakrūčių gražuolių ir krepšinio daugiau niekuo nesidomi.

Skaitymas padeda maloniai praleisti laisvalaikį. Jums niekada neįkyrės skaityti, nes knygų yra begalė, visos jos skirtingos, neužteks kelių gyvenimų, kad viską perskaitytum. Teks išmėginti daug įvairių žanrų, kol surasite tas knygas, kurios išties teikia malonumą. Nepasiduokite, kol nesurasite „savų“ knygų, juk jos gali pakeisti gyvenimą.

Skaitymas suteikia ramybę. Tėvai, mokytojai ir kiti suaugusieji tik apsidžiaugs, pamatę skaitantį vaiką ir be ypatingo reikalo jam netrukdys.

Skaitymas naudingas piniginei. Pirmas dalykas – knygos pigesnės už kompiuterinius žaidimus. Antra – jūsų pažįstami nesikankins, rinkdami jums dovaną, kai sužinos, jog mėgstate skaityti (yra vienas „bet“: užsiminkite, ką mėgstate, kitaip teks tenkintis vien išreklamuotais, bet visiškai beverčiais bestseleriais). O trečia – tiems, kurie negavo knygos dovanų, egzistuoja bibliotekos, knygos ten nieko nekainuoja.

Skaitymas padeda susikoncentruoti. Skaityti galima ir skambant muzikai, ir kuo nors užsiimant: skaityti ir nekreipti dėmesio į tai, kas vyksta aplinkui. Treniruotas skaitytojas be problemų gali lygiagrečiai žiūrėti keturias TV laidas, pastoviai junginėdamas kanalus. Esant norui, skaityti galima transporte.

Skaitymas naudingas figūrai. Nebijokite priaugti nereikalingų kilogramų. Skaitančiam žmogui nereikalingas kaloringas maistas, kad paįvairintų gyvenimo nuobodybę. Su knyga galima nukeliauti taip toli, kaip tik patys panorėsite ir įgyvendinti fantastiškiausias svajones. Jus žymiai sunkiau sugundyti spragintais kukurūzais: juk „kinas“ jau sukasi jūsų galvoje.

Skaitymo naudai galima priskirti neseniai nustatytą faktą, kad skaitymas padeda organizmui išlikti jaunam. „Skaitymas – universalus būdas išsaugoti gyvą protą netgi senatvėje“. – teigia Ursula Lenz iš BAGSO pensinio amžiaus žmonių organizacijos. Sulig amžiumi žmogui gali pablogėti regėjimas, atsirasti problemų su koncentracija, tačiau ekspertai ragina pagyvenusius žmones neprarasti vilties ir nesiliauti skaityti.

Medikai pabrėžia: pagyvenusiems žmonėms knygų ar laikraščių skaitymas naudingas dėl daugelio priežasčių. Sugebėjimas paversti žodžius vaizdiniais gerai veikia kognityvias funkcijas. Skaitymas papildo žodyno atsargas, treniruoja sugebėjimą naudotis kalba ir koncentruotis. Apie tai liudija tyrimai, kuriuos atliko Simona Helk iš Kuratorium Deutsche Altershilfe – organizacijos, padedančios kurti ir diegti pagyvenusių žmonių priežiūros strategijas.

„Kai stimuliuojamos smegenys, pavyzdžiui, skaitant knygą, formuojasi nauji sinapsai – ypatingos zonos, kuriose kontaktuoja nervų bei kitos informacinių signalų perdavimą užtikrinančios ląstelės. Geriausia skaityti knygas, kurių tematika domina asmeniškai patį skaitytoją. Jeigu ilgas romanas pradeda varginti, paimkite nedidelių apsakymų seriją“. – komentuoja Manfredas Gogolis, Vokietijos gerontologijos ir geriatrijos draugijos prezidentas.

Vienintelė sąlyga – bet kokie regėjimo defektai turi būti tuojau pat ištaisyti. Leidėjai netgi leidžia specialias knygas pagyvenusiems, su stambesniu šriftu ir didesniais tarpais tarp eilučių. Ir dar vienas momentas: ypatingai svarbu turėti galimybę pasidalinti įspūdžiais apie knygas su kitais žmonėmis.

Šaltinis