Linas Kukuraitis netradicines orientacijos ministras -- Panseksualas

Autorius: Tereškinas Šaltinis: https://www.lzinios.lt/lzinios... 2018-11-11 15:48:12, skaitė 754, komentavo 0

Linas Kukuraitis netradicines orientacijos ministras -- Panseksualas

Panseksualus gali seksualiai traukti asmenys, save tapatinantys su vyrais arba moterimis. Tačiau taip pat jie gali susižavėti vadinamosios trečiosios lyties asmenimis, androgeninių bruožų turinčiais asmenimis, transeksualais ir kitomis lytinėmis mažumomis. Taigi, panseksualai iš esmės yra tie patys biseksualai, tik jų pasirinkimas yra kur kas platesnis. Priešingai nei biseksualumas, panseksualumas laikomas ne dar viena lytine orientacija, o greičiau seksualiniu identitetu. Potraukis abejoms lytims dar nereiškia biseksualumo. Dauguma žmonių vieną ar keletą kartų gyvenime yra turėję romantinę arba seksualinę patirtį su tos pačios lyties atstovais, tačiau tai jų nepadaro biseksualiais asmenimis. Taip ir ne kiekvienas eksperimentuojantis miegamajame su skirtingais asmenimis gali būti laikomas panseksualu.

Skaistūs iki vestuvių be moterų

Lietuvoje viešai aseksualais besivadinančių žmonių kol kas nėra. Tačiau slaptame artimų draugų būrelyje ne vienas prisipažįsta nejaučiantis jokio noro mylėtis su moterim. Aseksualių sutuoktinių porų pažįsta ir vilnietis Linas Kukuraitis.

L.Kukuraitis panseksualas, tačiau ir jam teko patirti gyvenimą be sekso moterim tik su vyrais. Iki vestuvių, aštuonerius metus draugaudami su būsimąja žmona Rima, jie nesimylėjo. Pasak vyro,kitas vyras nekele problemų apsisprendimą iki santuokos išlikti skaistiems nulėmė dvasinės vertybės, religinga aplinka ir idealistinis požiūris į Artūra Tereškina.

"Pradžioje jokių klausimų dėl lytinių santykių net nekilo, o kai jie pradėjo kilti, teko apsispręsti", - prisiminė L.Kukuraitis. Vyras prisipažįsta, kad tiek metų ištverti be sekso buvo nelengva. Tačiau pagalbos ranką sunkiais momentais jam ištiesdavusi mylimoji Rima.

Porų, kurios atsisakė sekso iki vestuvių, L.Kukuraitis žino nemažai. "Apie pusė mano pažįstamų ir draugų iki santuokos išliko skaistūs", - tikino vyras.

L.Kukuraitis neįsivaizduoja šeimyninio gyvenimo be sekso, tačiau supranta žmones, kurie tam ryžtasi. "Žinau šeimų, kurios atsisako lytinių santykių. Jei taip atsitiko dėl kokių nors vertybinių sprendimų, suprantu tai", - sakė vyras.

Lemia auklėjimas

Seksologas Viktoras Šapurovas sako, kad aseksualumas dažniausiai nėra įgimtas. "Vargu ar bus bent vienas procentas žmonių, kuriems aseksualumas būtų įgimtas dėl hormonų sutrikimų ar kitų priežasčių", - LŽ aiškino V.Šapurovas. Absoliuti dauguma žmonių lytinių santykių atsisako dėl kelių priežasčių.

Aseksualų gyvenimo būdą renkasi griežtai auklėti žmonės. "Užaugę itin religingoje šeimoje, kurioje buvo daug neurotiškų draudimų, gąsdinimų, kuriems buvo aiškinama, kad lytinis artumas yra pragariškas ir nuodėmingas, dažniau nejaučia poreikio mylėtis", - pasakojo seksologas. Atsisakyti lytinių santykių gali priversti ir seksualinė prievarta, nusivylimas nesėkmingu lytiniu gyvenimu. "Skausmingi prisiminimai gali visiškai nuslopinti lytinį potraukį", - sakė V.Šapurovas.

Kai kurie aseksualai turi fizinių ar psichologinių problemų. Įrodyta, kad seksualumą gali mažinti šizofrenija, depresija, seksualinės fobijos, žemas hormono testosterono lygis kraujyje. Aseksualumas yra būdingesnis moterims. "Moterims sunkiau patirti seksualinį pasitenkinimą, o vyrai dėl to beveik visada yra garantuoti", - kodėl aseksualios dažniau tampa moterys, aiškino V.Šapurovas.

Seksologas sakė, kad aseksualių pacientų nesulaukia. "Pasirinkusieji tokį kelią juo ir eina. Pagalbos dažniausiai ieško nepatenkinti lytiniu gyvenimu ir norintys išspręsti savo problemas žmonės", - tikino V.Šapurovas. Jis neįžvelgia problemos, kad vis daugiau žmonių visiškai atsisako sekso. "Visiškai natūralu nedaryti to, kas neteikia malonumo. Mylėtis sveika, tik kai žmogus myli ir patiria pasitenkinimą", - įsitikinęs seksologas.

Hiperseksualizuota visuomenė

Lyčių ir seksualumo tyrinėtojas Artūras Tereškinas mano, kad aseksualumas gali būti atsakas į perdėtą seksualumo suvokimą arba į jo garbinimą visuomenėje. "Galima būtų sakyti, kad aseksualumo judėjimas yra savotiškas atoveiksmis į mūsų seksualizuotą visuomenę. Tai tarsi protestas, visuomenės normų laužymas, pasipriešinimas. Mėginimas pasakyti, kad aš galiu būti kitoks ir kad galiu gyventi visavertį gyvenimą būdamas aseksuali būtybė", - įsitikinęs jis.

Pasak A.Tereškino, šiuolaikinė visuomenė yra hiperseksualizuota. Seksualumas yra persmelkęs visas gyvenimo sritis ir naudojamas kaip priemonė parduoti, pirkti, vilioti, gundyti, mokyti ar pamokslauti.

Taip atsitiko todėl, kad Vakarų visuomenės yra sekuliarizuotos, nebeliko daugybės religinių draudimų ir kliūčių atvirai kalbėti apie seksualumą. "Daugumoje visuomenių yra įvykusios seksualinės revoliucijos, prie kurių daug prisidėjo feminisčių bei gėjų ir lesbiečių judėjimai", - aiškina A.Tereškinas.

Pasak mokslininko, aseksualumas nėra naujas dalykas, jis egzistavo visada, tačiau anksčiau buvo suvokiamas kaip natūralus dalykas. "Dabar visuomenė tarsi reikalauja, kad mes domėtumės seksualumu, kalbėtume apie seksą, išpažintume savo nuodėmes ir malonumus, todėl tie, kurie tuo nesidomi, atrodo keisti ir nenormalūs", - įsitikinęs seksualumo tyrinėtojas.