Mirė Lietuvos režisierius Eimuntas Nekrošius

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/culture... 2018-11-20 15:16:26, skaitė 408, komentavo 0

Mirė Lietuvos režisierius Eimuntas Nekrošius

Jis įsteigė savo teatrą "Meno Fortas", taip pat buvo daugelio prestižinių apdovanojimų laureatas

VILNIUS, lapkričio 20 — Sputnik. Mirė garsus Lietuvos režisierius Eimuntas Nekrošius. Apie tai pranešė jo giminaitis Seimo narys Arvydas Nekrošius savo Facebook paskyroje.

Režisierius mirė budamas 65 metų amžiaus Vilniuje, prieš dieną iki savo gimtadienio.

Lietuvos vadovybė pareiškė užuojautą dėl režisieriaus mirties

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė dėl šios netekties pareiškė užuojautą  Nekrošiaus šeimai, draugams, kolegoms ir visai Lietuvos meno ir kultūros bendruomenei.

Anot šalies vadovės, tai didelė netektis ir visam teatro pasauliui, kuriame išskirtinis Nekrošiaus talentas atstovavo mūsų šaliai ir nuolat garsino Lietuvos vardą. Keturias dešimtis metų kiekvienas naujas režisieriaus sukurtas spektaklis tapdavo dideliu įvykiu tiek mūsų, tiek kitų šalių scenose.

"Nekrošius savo kūryba kėlė didžiuosius būties klausimus ir kartu su aktoriais bei žiūrovais ieškojo mums visiems svarbių atsakymų. Mūsų atmintyje visam laikui išliks šie nepaprasti susitikimai teatre, išskirtiniai spektakliai, kas kartą reikalaudavę ypatingo širdies ir minties darbo", - sakoma prezidentės pranešime.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė užuojautą dėl Nekrošiaus mirties.

"Netikėtai ir skaudžiai netekome garsaus menininko, žymaus režisierius Eimunto Nekrošiaus. Šios iškilios asmenybės originalia ir įtaigia kūryba žavėjosi Lietuvos bei pasaulio teatro meno gerbėjai, jo darbai pažymėti Nacionaline kultūros ir meno premija, įvertinti įvairiais tarptautiniais apdovanojimais. Tai milžiniška netektis visai Lietuvos kultūrai. Nuoširdžiai užjaučiu Velionio šeimą, artimuosius, meno bendraminčius ir bendražygius, visą teatro bendruomenę",- sakoma premjero užuojautoje. 
Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis pareiškė nuoširdžią užuojautą žinomo teatro režisieriaus artimiesiems ir palikėjo tvirtybės ir dvasios paguodos šią sunkią netekties akimirką

"Eimuntas Nekrošius išėjo netikėtai. Jis dovanojo Lietuvai nepaprastai didingus kūrinius, spektaklius, kuriuos buvo garbė ir prestižas žiūrėti. Tai, su kokia estetika jis perteikė literatūrinę emociją ant scenos, buvo išskirtinis režisieriaus talentas. Būsime dėkingi už galimybę matyti ir vertinti šio menininko darbus", – pažymėjo parlamento vadovas.

Režisierius Eimuntas NekrošiusRežisierius Eimuntas Nekrošius

Garsus režisierius

Nekrošius gimė 1952 metais Lietuvos TSR Raseinių rajone. Jis baigė Rusijos teatro meno akademiją Maskvoje. Baigęs studijas, dirbo Kauno dramos teatre. Po to Nekrošius grįžo į Vilniaus jaunimo teatrą, kuriame dirbo iki 1992 metų.

Lietuvos režisierius įsteigė savo teatrą "Meno Fortas". Spalio mėnesį Nekrošius pristatė savo naują spektaklį "Cinkas (Zn)" XXVIII tarptautiniame teatro festivalyje "Baltijos namai" Sankt Peterburge.

Režisieriaus nuopelnai Lietuvai įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija, Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi ir daugeliu kitų apdovanojimų ir premijų.