Kalėdinė dovana: dujų ir elektros kainos šoktels aukštyn

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-11-24 12:54:18, skaitė 329, komentavo 2

Kalėdinė dovana: dujų ir elektros kainos šoktels aukštyn

Lietuvos energetikos inžinieriai ir Vyriausybė rengia Kalėdų dovaną gyventojams ir verslininkams didėjančių elektros ir dujų kainų forma. Pasak energetikų, dėl to kalti išorės veiksniai — kylančios kainos Europos ir pasaulio rinkose

Tai, kad Lietuva turi savo SGD terminalą, nepagerina situacijos, o ateityje Lietuvos elektros tinklų atsijungimas nuo Baltarusijos ir Rusijos gali paskatinti tik energijos kainų kilimą Baltijos šalyse.

— Sveikas, kaimyne. Ar girdėjai, kad nuo Naujųjų metų dujų ir elektros energijos kainos padidės beveik ketvirtadaliu?

— Kurgi negirdėsi. Puikią šventinę dovaną parengė vyriausybė. Pamenu, kaip mūsų prezidentė, pasitikdama Klaipėdos uoste suskystintų gamtinių dujų terminalą "Independence"  džiaugėsi, kad Lietuva dabar bus nepriklausoma nuo "kenksmingų" Rusijos dujų ir nuo šiol dujos iš terminalo bus daug pigesnės. Ačiū, brangioji prezidente!

— Tu nesivaipyk, o pagalvok apie tai, kaip mes išsisuksime iš padėties. Aš siūlau pirkti du autonominius dyzelinius generatorius. Įsirengsime vieną dviems namams, kad kritiniu atveju būtų galima atsijungti nuo valstybės ir gamintis elektros energiją patiems.

— Na, nuosavas generatorius — brangus malonumas. Lietuvoje dyzelinas ir benzinas taip pat brangiai kainuoja. Taigi kiekviena kilovatvalandė tokios elektros energijos kainuos tris kartus daugiau nei valstybės tiekiama. Galima nusipirkti nedidelį vėjo generatorių. Pasistatę jį tarp namų mes tikrai būsime visiškai nepriklausomi nuo valstybės. Elektra bus savo, vanduo — iš gręžinio. Be to, galima papildomai įsirengti saulės baterijas. Vėjas ir saulė mus išgelbės!

— O ką daryti su dujomis?

— Mes pertvarkysime savo dujinius katilus šildymui mediena arba, kaip šiandien madinga vadinti, "biokuru". Grįžtame į viduramžius. Tiesa, jei visa Lietuva pereis prie šildymo kietuoju kuru, labai greitai mūsų miškai pavirs dykuma ar šiaurės tundra. Gaila, žinoma, kirsti miškus, bet mes būsime nepriklausomi nuo pigių Rusijos dujų! Šlovė mūsų valdžiai, kuri rūpinasi mūsų gerove ir laisve kiekvieną dieną!

— Tu ir vėl juokauji, o pats laikas ašarą nubraukti. Juk tau ir man — paprastiems gyventojams — elektros ir dujų kainos padidės 15-20%. O verslininkams — net 60%! Ir nereikia daug proto, kad suprastume, jog šis didžiulis elektros ir dujų kainų didėjimas verslui lems dar vieną kainų šuolį visiems produktams be išimties. O tai turės įtakos visiems Lietuvos gyventojams.

— Aš kažkaip apie tai nepagalvojau. Panašu, kad vėl, kaip sovietmečiu, reikia prieš Naujuosius metus nusipirkti "druskos, degtukų ir konservų". Mes taip džiaugėmės, kad minimalus darbo užmokestis bus padidintas 30 eurų. Taigi, 30 eurų padidės, o 50 eurų iš mūsų kišenės ištrauks padidėjusios kainos. Dar kartą — dėkui mūsų valdžiai!