Dievas turi specialią apvaizdą kvailiams, girtuokliams ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms (O. Bismarkas)

Autorius: Kazimieras Juraitis Šaltinis: http://sauksmas.lt/kazimieras-... 2015-06-02 10:08:05, skaitė 2842, komentavo 0

Dievas turi specialią apvaizdą kvailiams, girtuokliams ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms (O. Bismarkas)

PRAĖJUSIOS SAVAITĖS ĮVYKIŲ APŽVALGA

Garsųjį Vokietijos kanclerį Otą fon Bismarką (Otto von Bismarck) prisiminiau, nes Vokietija Europos Sąjungoje vaidina lemiamą vaidmenį. Garsusis kancleris suvienijo Vokietiją, labai gerai pažinojo Rusiją (keturis metus dirbo ambasadoriumi Rusijos imperijoje). O kadangi Rusija ir JAV – vienos pagrindinių žaidėjų šiandienos geopolitikoje – tai veikiausiai tinka ir Bismarko posakiai šia tema.

JAV nepavyko sužlugdyti futbolo pasaulio čempionato Rusijoje

 

Praeitą savaitę, pagal Niujorko apylinkės teismo sprendimą, Ciuriche buvo suimti septyni aukšti FIFA pareigūnai. Jie kaltinami korupcija ir kyšininkavimu, renkant šalis, kuriose vyks 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatai.

http://www.alfa.lt/straipsnis/49856094/atpildo-valanda-policija-sulaike-korupcija-itariamus-fifa-pareigunus

Įdomu, kad dėl kyšių Kataro atveju abejonių nėra. O štai Rusijos klausimas atsirado „dėl kompanijos“. FIFA prezidentas Blateris pasakė: manau, skandalo nebūtų buvę, jeigu vokus su Rusijos ir Kataro vardais būtume ištraukę ne tą pačią dieną.

http://tv.lrytas.lt/?id=14329143361432367279

JAV gerbėjai ir mylėtojai, visuose Valstijų veiksmuose įžvelgiantys vien gėrį ir demokratijos vertybes ir šiuo atveju šaukia, kad kova su korupcija ir kyšininkavimu – šventas reikalas, todėl ir šiuo atveju JAV vykdo Dievo apvaizdos valią. Dėl kyšininkavimo nesiginčysim. Žinoma, kad su tais reiškiniais kovoti reikia. Ir šitas skandalas FIFA ne pirmas. Tik stebina JAV įtakos mastai pasauliui. Ar galite įsivaizduoti atveją, kad pagal Lietuvos Klaipėdos teismo sprendimą būtų areštuojami žmonės, tarkim, Lenkijoje? Žinoma, toks spėjimas skamba juokingai ir atsakymas gai būti tik vienas: toks stebuklas nutikti negali. O pagal Niujorko apylinkės teismo sprendimą žmonės areštuojami visame pasaulyje.

Futbolas – ne toks jau nekaltas daiktas, kaip iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti. Štai Brazilijoje pasaulio futbolo čempionatų metu, jeigu nugali Brazilijos rinktinė – susivienija visų partijų – ir pozicinių, ir opozicinių gerbėjai. Jei pralaimi – galima riaušių grėsmė. Politikai tą žino, ne paslaptis tai ir Jungtinėms Valstijoms. 2018 metų futbolo čempionatas Rusijoje šiai šaliai suteikia puikią progą išnaudoti šią aplinkybę informaciniuose karuose kaip psichologinį ginklą įvaizdžio gerinimui. Pasaulyje (ne Lietuvos valdžios akyse) Rusijos įvaizdis – labai geras. JAV siekis perkelti čempionatą į kitą šalį –logiškas žingsnis, bet jis sužlugo. FIFA prezidentu perrinktas Blateris, kuris planetą patikino, kad Rusijoje pasaulio futbolo čempionatas įvyks. Ir kas gi tie kvailiai, kuriems taikytina Bismarko dieviškosios apvaizdos paskirties formuluotė? Žinoma, ir vėl lietuviškoji žiniasklaida, kuri FIFA korupcijos skandalo metu priėmė proamerikietišką pusę ir savo nepagarbiais išsireiškimais tiek Rusijos, tiek Putino adresu eilinį kartą patvirtino, kad Lietuva nemoka rinktis politinių partnerių ir priimti išmintingų sprendimų.

FIFA skandalo metu Lietuva pakartojo savo klaidą, kurią padarė Eurovizijoje.

Tuomet lietuviškoji komisija vienintelė iš visų šalių nesuteikė nei vieno balo Rusijos dainininkei, taip politizuodama meną. Ir tuomet, ir dabar Lietuva iš savo pozicijos laimi tik neobjektyvios pastumdėlės reputaciją.

Ukraina toliau bando įtraukti Rusiją į karą

Kitaip neįmanoma paaiškinti Ukrainos rados sprendimo blokuoti Padniestrę.

http://xn--90aciickpohp2k.xn--p1ai/lenta-novostej/202-ukraina-blokiruet-rossijskikh-mirotvortsev-v-pridnestrove.html

http://nstarikov.ru/blog/51790

 

Dalinė lietuviška situacijos analogija būtų, jei Lietuva sumanytų blokuoti Kaliningrado sritį. Nors šiuo atveju Rusija turėtų priėjimą jūra, vistiek tai būtų vertinama kaip provokacija. O Padniestrė – visiška sala. Iš vienos pusės – Moldova, iš kitos – Ukraina. Patekti į Padniestrę kitaip, kaip per Ukrainos teritoriją, neįmanoma. Čia nuo 1995 metų dislokuoti du Rusijos kariuomenės batalionai, saugantys sprogmenų sandėlius. Rusai šias pajėgas vadina taikdariškomis. Kitokio pavadinimo tarptautinė bendruomenė kolkas nesuteikė.

Rusai savo karių nepaliks. Jei blokada tęsis, jie bandys ryšius atnaujinti oru. Bet tuomet Ukraina turės teisę numušti Rusijos lėktuvus, skrendančius virš jos teritorijos. Tikėtina, kad tokiu atveju pagaliau išsipildys JAV svajonė įtraukti Rusiją į karą. Ko tokiu atveju galima tikėtis mums, pasak Bismarko, kvailiams?

 “Žinau šimtą būdų, kaip iš žiemos guolio išviliot rusų mešką ir nė vieno, kuris ją nuvarytų atgal”, – dar vienas Bismarko posakis. Per artimiausią kelių šimtų metų istoriją nebuvo atvejo, kad įpykinta Rusijos meška nesudraskytų erzintojų – prancūzų, vokiečių.

 Pasaulis dar neatsikvošėjo po Gegužės 9-osios parado.

http://parad-msk.ru/v-moskve-polmilliona-chelovek-vmeste-s-vladimirom-putinym-proshli-po-krasnoj-ploshhadi-v-ryadax-bessmertnogo-polka/

Vien Maskvoje po karinio parado, visuomeninės akcijos “nemirtingas pulkas” metu į gatves išėjo pusė milijono žmonių, nešini savo karuose žuvusių giminaičių, tėvų ir senelių portretais. Kartu žygiavo ir Putinas, nešinas tėvo portretu. Rusai skelbia, kad visoje Rusijoje eisenoje dalyvavo apie 9 mln žmonių. Net Rusijos liberalai, pradžioje bandę sakyti, kad tai – valdžios organizuota akcija, ir tie nuščiuvo. Nes suorganizuoti ar sufalsifikuoti tokį patriotinį pakilimą neįmanoma.

Gal todėl ir pasaulio politikai, nepriskiriantys savęs kvailių kategorijai, keičia toną.

Naujasis Lenkijos prezidentas nepriėmė Porošenkos.

Iš pradžių naujasis Lenkijos prezidentas Andrzejus Dūda suteikė vilčių, kad jo vadovaujama Lenkija narsiai žygiuos Frydmano nubrėžtu keliu. Savo priešrinkiminėse kalbose jis deklaravo idėjas, kad jis už Pilsudskio planą. T.y. kad Lenkijos ateitį jis įsivaizduoja bloke su Pabaltijo šalimis, geruose santykiuose su Baltarusija ir Ukraina. Kitaip tariant, kol buvo kandidatu į prezidentus, jis lyg ir ėjo JAV remiamu keliu: sudaryti neperžiangamą barjerą tarp Rusijos ir Vokietijos, kad neleistų susijungti šių šalių potencialams. Bet vos tik tapęs prezidentu, jis atšaukė susitikimą su Porošenko. Ir priežastį tam sugalvojo įžeidžią – neva jis užsiėmęs Europos parlamente, reikią mat posėdžių salėje sėdėti.

Kai kurie šaltiniai skelbia, kad Porošenko po šio akibrokšto buvo toks girtas ir piktas, kokio jau seniai niekas nebematė…

Ko galima tikėtis artimiausiu metu?

Gali būti, kad prasidės Lietuvos valdžios blaivėjimo procesas. Tokioms prognozėms vilties suteikia faktas, jog Lietuva, pirmininkaudama Saugumo Tarybai, nevykdo Maiklo Volerio instrukcijų, kaip kuo labiau suerzinti Rusiją.

http://www.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/bus_isklausyta/jav_emvaroem_ant_rusijos_ar_ant_musu/

Žinoma, apie Maiklo Volerio pamokėles oficialioji lietuviškoji žiniasklaida perdaug nesigiria – kad nelabai yra kuo girtis. Užtat iš braliukų latvių televizijos jau pasipylė anekdotai mūsų adresu. Susumavus su Grybauskaitės akibrokštu, kada ji Latvijoje sukėlė tikrą šou, atsisakydama kalbėtis nesurežisuotais klausimais – mes ir vėl – žvaigždės.

Pabaigai vėl, kaip ir praeitą savaitę, pasidžiaugsiu pilietiškumo apraiška Lietuvoje. Sekmadienį prie Norvegų ambasados Vilniuje įvyko protesto akcija prieš Lietuvos piliečių vaikų grobimus šioje valstybėje.

Vaikų grobimo faktai Norvegijoje kelia teisėtą pasipiktinimą, kaip ir užsispyrę kai kurių tiek Norvegijos, tiek Lietuvos politikų tvirtinimai, kad tai – norma. Tik savo pilietišku aktyvumu galime pasiekti, kad Bismarko posakis straipsnio antraštėje, ten kur kvailiai minimi, būtų ne apie mus…

Kazimieras Juraitis

Šauksmas