Makedonija tampa nauja, Vakarų ir Rusijos priešpriešos arena

Autorius: Valentina Pop Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/make... 2015-06-03 08:51:17, skaitė 4718, komentavo 0

Makedonija tampa nauja, Vakarų ir Rusijos priešpriešos arena


Į gabalus sudraskyta buvusi Jugoslavijos Socialistinė Federacinė Respublika

„Maža šalis Balkanuose, Makedonija, netikėtai tampa Maskvos ir Vakarų priešpriešos arena“, – rašo The Wall Street Journal.

Praėjus pusantrų metų po antivyriausybinių protesto akcijų pradžios Kijeve, panašios scenos vyksta Skopjė gatvėse: pastarosiomis savaitėmis dešimtys tūkstančių protestuojančių užpildė miesto centrą. Jų pyktį iššaukė opozicijos paskelbtos, neteisėtai darytos, žmonių telefoninių pokalbių įrašų ištraukos, žmonių, kurie, anot aktyvistų, nušviečia korupcijos ir grubius piktnaudžiavimo valdžia procesus premjero Nikolos Gruevskio vyriausybėje, rašo straipsnio autorė Valentina Pop.

„Protestuojantys reikalauja atnaujinti sustabdytas derybas dėl Makedonijos įstojimo į ES ir žada pasilikti palapinių stovykloje prieš vyriausybės pastatus tol, kol šalies lyderiai neatsistatydins“, – rašoma straipsnyje.

Valdininkai Maksvoje tvirtina, jog jie įžiūri šioje buvusios Jugoslavijos respublikos įvykiuose Vakarų valstybių ranką, rašo leidinys.

Savo vizito gegužės 15 dieną į Serbijos sostinę Belgradą metu, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas išsakė prielaidą atitinkamai galimų Vakarų motyvų: Makedonija, kuri yra stipriai priklausoma nuo rusiškų dujų, atsisakė palaikyti Vakarų ekonomines sankcijas prieš Maskvą.

Jis taip pat pastebėjo, kad Makedonijos vyriausybė palaiko rusų dujotiekio „Turkijos srautas“ statybos projektą.

„Mes negalime atsikratyti nuojautos, kad vis to yra kažkoks ryšys“, – pareiškė Lavrovas , turėdamas omenyje demonstracijas ir makedoniečių vyriausybės palaikymą Maskvai sankcijų ir dujotiekio klausimais.


Tautinė Makedonijos sudėtis

Maskvos Karnegio centro direktoriaus Dmitrijaus Trenino nuomone, kad nors Kremliaus valdininkai, galbūt ir netiki tuo, jog Vakarai išprovokavo neramumus Makedonijoje, – jie įtaria Vakarus tuo pasinaudojus, siekiant priversti Makedoniją atsisakyti „Turkijos srauto“ projekto.

Tačiau, kai kurie apžvalgininkai tvirtina, jog susilpnėjusi Europos iniciatyva kalbant apie Makedonijos priėmimą į savo eiles, sudarė naujas galimybes Maskvai, pastebi leidinys.

„ES įtaka Makedonijai mažėja. Įsitikinimas tuo, jog įstojimas į ES tikrai įvyks, dabar pranykęs. Ir jaunimas gyvena dabar blogesnėse sąlygose, nei jų tėvai, ir kur kas blogesnėse, nei jų seneliai ir senelės Jugoslavijos laikais, – pabrėžia Dušanas Reljic iš Vokietijos tarptautinės politikos ir saugumo instituto. – Taip, kad vyriausybė Skopjė ieško alternatyvos – Kinijoje, Rusijoje, Turkijoje ar Azerbaidžane. Atsiranda daugybė išorės įtakų“.

The Wall Street Journal

LDiena.lt: labai rekomenduoju atsvarai po vakaroidinės anglosaksoniškos maidauninės propagandos peržiūrėti "Rusijos strateginių tyrimų instituto" apžvalgą apie organizuojamą pilietinį karą Makedonijoje: