Amerikos mokyklinė seksopatologija

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/amerikos-mo... 2015-06-09 15:25:03, skaitė 3153, komentavo 0

Amerikos mokyklinė seksopatologija

Seksualinio pobūdžio skandalai vis dažniau nugriaudėja amerikietiškose mokyklose. Naujausiu skandalu tapo istorija su vienu mokytoju iš Atlantos, kuris nuomojo savo kabinetą vyresnių klasių mokiniams, kuriems dėstė matematiką, ramiai užsiimti seksu. Kaip bonusus jis netgi dalino mokiniams prezervatyvus. Paslauga ilgą laiką buvo labai populiari, kol kažkas iš nepilnamečių „nuomininkų“ tėvų neaptiko savo vaiko susirašinėjimo su mokytoju, kur buvo tariamasi dėl laiko, kada galima bus „aplankyti“ kabinetą. Tačiau tai anaiptol ne vienintelė skandalinga istorija, susijusi su seksu. Dauguma jų, deja, susijusios jau nebe su seksualiniu švietimu, o su seksualine prievarta.

Kai kurie atvejai apskritai ribojasi su iškrypimais. Neseniai buvo areštuotas 63 metų amžiaus jaunesnių klasių mokytojas iš vienos Niujorko mokyklos, kuris vertė vaikus, prieš tai užrišęs jiems akis, valgyti šaukšteliais… nuosavą spermą (!!!). Teisiamasis argumentavo savo elgesį kaip papildomą seksualinį švietimą. Teisėjas tokiam požiūriui nepritarė ir mokytojas gavo 25 metus. Šita byla jau vadinama pačiu iškrypėliškiausiu XXI amžiaus procesu.

Seksualinės prievartos prieš vaikus problema mokyklose įgavo tokį mastą dar ir dėl to, kad ši tema tapo savotišku tabu „padorioje amerikietiškoje visuomenėje“. Daugelis tiek mokytojų, tiek tėvų ne iki galo supranta visą šios problemos rimtumą, sudėtingumą ir paplitimą. Amerikoje fizinė, psichinė ir seksualinė prievarta prieš vaikus įgavo epidemijos pobūdį. Statistika tiesiog šokiruoja. Iš 18 metų mergaičių seksualinę prievartą yra patyrusi kas ketvirta, o iš vaikinų – kas šeštas. Dauguma šių atvejų vyko arba mokykloje, arba moksladraugių tarpe. Daugiau kaip 20% vaikų patiria seksualinę prievartą dar nesulaukę nė 8 metų.

Beveik 50% visų prievartinės sodomijos, seksualinio užpuolimo ar pasikėsinimo išprievartauti aukų – tai vaikai, kurių amžius iki 12 metų. Ne mažiau pasibaisėtina statistika ir apie nusikaltėlius. Vidutiniškai serijinis tvirkintojas – mokytojas ar vaikų darželio auklėtojas – turi iki 400 aukų per visą savo „karjerą“. Dauguma prievartautojų neapsiriboja tiktai vienu vaiku, jeigu jų neužklumpa ir nesustabdo. Tačiau tokių nusikaltimų įrodomumas nėra aukštas ir neretai pasitaiko, kad iškrypėlius paprasčiausiai atleidžia iš darbo, kad „neneštų šiukšlių iš namų“ ir jie ramiausiai persikelia į kitą miestą ar valstiją, kur vėl įsidarbina mokykloje ar koledže.

Visa tai verčia visiškai kitaip žvelgti į seksualinį švietimą Amerikos mokyklose. Kokių nors vieningų programų, kurias patvirtino ministerija ir kurias sukūrė gydytojai bei seksologai Amerikoje nėra, kiekviena mokykla turi savą požiūrį į šią keblią temą. Tarkime, kai kuriose katalikiškose mokyklose, kur seksas laikomas nuodėme, tokių pamokų nėra apskritai. Kaip byloja statistika, būtent tokiose „griežtose“ mokyklose nėščių nepilnamečių procentas yra didesnis nei „laisvesnėse“ mokyklose. Tas pats pasakytina ir apie venerinių ligų plitimą. 2015 metų pavasarį vienoje iš Krano miesto Teksase mokyklų prasidėjo pavojingo venerinio susirgimo chlamidiozės epidemija. Užkratas buvo aptiktas pas 40 mokinių (iš viso mokykloje mokėsi 200 mokinių).

Neseniai šia problema pagaliau susidomėjo ir valdžia. Buvo sukurtas specialus konsultacinis komitetas, kurio pareiga bus sukurti vieningas seksualinio švietimo programas. Tačiau kol kas nesimato jokių rezultatų. Vienintelis Komiteto „pasiekimas“ – nutarimas dalinti vyresnių klasių mokiniams prezervatyvus ir skaityti lekcijas apie chaotiško lytinio gyvenimo pasekmes. Nacionalinis švietimo centras paskelbė ataskaitą apie smurto augimą mokyklose, joje pateikiami skaičiai byloja, kad 2009-2010 mokslo metais buvo užvestos 3800 baudžiamosios bylos dėl mėginimų išprievartauti ir 800 bylų dėl išprievartavimų 9-11 klasėse, 5-8 klasėse ir – dėmesio! – pradinėse klasėse. Tačiau šie skaičiai beveik padvigubėjo, remiantis analogiška 2014-215 mokslo metų statistika. Ir tai byloja apie katastrofiškai didėjantį seksualinių nusikaltimų vaikų atžvilgiu skaičių Amerikoje.

www