Pamirškite G7. Visas dėmesys – Bilderbergui

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/pamirskite-... 2015-06-12 19:38:37, skaitė 4989, komentavo 0

Pamirškite G7. Visas dėmesys – Bilderbergui

G7 įtakos ir efektyvumo smukimu jau beveik niekas nebeginčija, tačiau Vakarai neskuba atsisakyti šių susitikimų. O vos už 26 kilometrų į pietus nuo G7 susitikimo vietos renkasi kur kas mažiau žinomas, tačiau ne mažiau įtakingas Bilderbergo klubas.

Klube dalyvauja premjerai ministrai, bankų, aviakompanijų vadovai, naftos ir karinės pramonės atstovai ir netgi Džordžas Osbornas. – rašo The Guardian.

Oficialūs organizacijos tikslai atrodo palyginti nekaltai: „Bilderbergo klubas – tai kasmetinės konferencijos, skirtos dialogo tarp Europos ir Šiaurės Amerikos stimuliavimui. Pirmasis susitikimas įvyko 1954 metais ir laikui bėgant forumas tapo vieta, skirta neformaliems susitikimams asmenų, kurie suinteresuoti reikalais ir problemomis, susijusiomis su JAV ir Europos tarpusavio santykiais. Pagrindinis konferencijos tikslas – stimuliuoti dialogą ir diskusijas. Nėra kokių nors pageidautinų rezultatų, nėra baigiamųjų pareiškimų, nepriimamos kokios nors rezoliucijos ir nevykdomi jokie balsavimai“.

Didžiosios Britanijos Iždo Kancleris – reguliarus Bilderbergo konferencijų dalyvis. Naujame klubo susitikime taip pat dalyvaus ne mažiau kaip trys Europos premjerai: iš Olandijos, Suomijos ir Belgijos.

Jie aptarinės „Europos strategiją“ su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu ir Austrijos prezidentu Heincu Fišeriu.

Dienotvarkėje viena iš karščiausių temų – Graikija ir šitą problemą aptarinės ECB vykdomojo komiteto narys Benua Kiore su Deutsche Bank, Lazard, Banco Santander ir HSBC vadovais.

Be abejo, susitikimas neapsieis be Goldman Sachs atstovų. Taip pat finansiniam sektoriui atstovaus BalackRock vicepirmininkas, JP Morgan Asset Management generalinis direktorius ir Royal Bank of Canada prezidentas. Morgan Stanley atstovauja valdybos narys Klausas Kleinfeldas, kuris taip pat dirba Alcoa.

Daro įspūdį ir pramoninių kompanijų plejada. Globalines problemas aptarinės Michelin generalinis direktorius drauge su Roche vadovu, Royal Dutch Shell generalinis direktorius, BP pirmininkas, Siemens generalinis direktorius ir įvairių pramonės konglomeratų, tokių kaip Techint ir AB Investor vadovai.

Daugelis kompanijų tokios didelės, kad jas sunku priskirti kokiam nors vienam sektoriui.

Be verslo ir ekonomikos klubo dalyviai planuoja aptarti cheminio ginklo panaudojimo grėsmes ir NATO veiklą. Laimei, NATO vadovas irgi dalyvauja, tad problemų diskusijose nekils.

Kaip ir visada, užsienio politikos formavimas užima svarbią vietą klubo susitikime. Terorizmas ir Iranas įtraukti į darbotvarkę ir, matomai, ypatingas dėmesys bus skiriamas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnui Džonui Alenui.

Negalima nepažymėti augančio Google vaidmens Bilderberge. Vykdomasis kompanijos pirmininkas Erikas Šmidtas priklauso klubo vadovų komitetui, o be jo dar dalyvaus viceprezidentas techninio aprūpinimo klausimams ir viceprezidentas projektavimo klausimams.

Ilgą laiką Bilderbergo klubą gaubė daugybė gandų, paprastiems žmonėms jis asocijavosi su eiline pasauline vyriausybe. Tačiau pastaraisiais metais jis tapo pakankamai oficialiu renginiu, kuris, tiesa, lieka uždaras žiniasklaidai.

2015 metais Bilderbergo dalyvių sąrašas ypač galingas, tačiau spauda taip ir nesužinos, apie kalbėjo klubo dalyviai. Tačiau, iš visko sprendžiant, jų dialogas bus nepalyginamai efektyvesnis už susitikimą formatu G7.

INTERESŲ KLUBAS AR ŠEŠĖLINĖ VYRIAUSYBĖ?

Ar galima laikyti Bilderbergo klubą savotiška pasaulinės vyriausybės forma? Tai pernelyg plati tema ir kategoriškų atsakymų į šį klausimą tikriausiai turi tiktai visiškai baigti skeptikai ir konspirologai.

Labiau tikėtina, kad Bilderbergas – tai regimoji „šešėlio“ dalis. Tai ne manipuliatoriai, o visiškai realūs žmonės, kurie tiesiogiai dalyvauja sprendimų priėmimo procesuose globaliu mastu. Dalis jų į savo postus paskirti, o kitus galima drąsiai laikyti savarankiškais lošėjais.

Kaip ten bebūtų, NATO vadovai ir aukšti pareigūnai, stambių tarptautinių finansinių organizacijų ir analitinių centrų bosai, įvairių transnacionalinių korporacijų atstovai – visi jie savo pareiškimais ir veiksmais išreiškia Vakarų elito ir stambiojo kapitalo interesus.

Sugretinus pakriką informaciją iš oficialių ir neoficialių šaltinių, kuri pasklinda sulig kiekvienu tokiu klubo susitikimu, galima susidaryti daugmaž apibendrintą vaizdą apie tai, kas neramina Vakarų isteblišmentą ir ką aptarinėja jo atstovai štai tokiose uždarose konferencijose.

www