Elito padugnių kultūra Lietuvoje

Autorius: Artūras Račas Šaltinis: http://faktai.lt/lietuva/elito... 2015-06-16 15:35:28, skaitė 3294, komentavo 0

Elito padugnių kultūra Lietuvoje


Feisbuko nuotr.

Jūs sakysite, kad aš kartojuosi? Taip, aš kartojuosiu. Nes tikiu, kad tik nuolatinis kartojimas, kad padugnės turi žinoti savo vietą ir kad normalūs ir padorūs žmonės turi suprasti, kad nuo jų labai priklauso, ar Lietuvoje kada nors taip atsitiks, gali duoti rezultatų.

Čia panašiai kaip su dantų valymu – norint kad jie būtų sveiki, nepakanka juos valyti kartą per mėnesį, reikia tai daryti kasdien. Ir tai ne visada padeda (žinau, ką kalbu, nes mano sutuoktinė geriausia Lietuvoje vaikų odontologė).

Bet ne apie dantis šį kartą, o apie padugnes. Dar kartą. Ir žinau, kad ne paskutinį.

Vis grįžtu mintimis prie to pokalbio praėjusią savaitę, kai man sakė, kad aš piktas ir bandė mane įtikinti, kad Monika Garbačiauskaitė-Budrienė yra žurnalistė, kuri supranta savo atsakomybę ir kuri turi vertybes. Klausiausi, purčiau galvą ir kartojau: “ne, ne, ne”. Bandžiau pagrįsti savo žodžius nuorodomis į M.Garbačiauskaitės-Budrienės vadovaujamame portale skelbiamus, moteris žeminančius tekstus, bandžiau pirštu badyti į ten besiliejančią propagandą, nepažymėtus užsakomuosius straipsnius.

Iš savo pašnekovės akių mačiau, kad man nesiseka. Nes mano pašnekovei jos tikėjimas, kad žmonės ryte gali būti elitas, vakare – padugnės, o iš ryto vėl kalbėti apie moralę ir etiką, buvo stipresnis už mano pateikiamus argumentus.

Tiesą pasakius, net neturėjau tikslo įtikinti. Tenorėjau pateikti faktus ir leisti žmogui nuspręsti pačiam. Dažniausiai taip darau, nes tai geriausias būdas bendraujant su padoriais ir protingais žmonėmis.

Bet grįžkime prie padugnių. Tikriausiai niekam nekyla abejonių, kad TS-LKD partijos ir prezidentė Dalios Grybauskaitės numylėtinis Algis Ramanauskas yra padugnė. Nes tik padugnės gali sau leisti viešai dergtis taip, kaip tai daro Algis Ramanauskas. Ir tai tikriausiai ne visi, tik labiausiai užkietėję.

Ir kaip gi Lietuvos elitas reaguoja į padugnes ir jų siautėjimą? Ogi labai paprastai – daugeliui elito atstovų tai patinka ir jie savo pritarimą padugnių dergimuisi reiškia viešai.

Man, prisipažinsiu, dažnai kyla klausimas, kodėl jie taip daro.

Ar todėl, kad yra bailūs, nes širdies gilumoje norėtų išsilieti taip pat, kaip A.Ramanauskas, tik nedrįsta?

Ar todėl, kad yra kvaili ir nesupranta, kad pritardami padugnei, jie tą padugnę skatina ir su juo susitapatina?

Ar vis dėlto, jie yra truputėlį protingesni už padugnes ir kažkur tolimiausiame savo užkalkėjusios pilkosios masė kamputyje dar sugeba sugeneruoti mintį, kad pasielgus kaip padugnei, gali kilti pavojus jų karjerai, o galbūt ir finansinei gerovei? Todėl jie patys savo padugnių mentaliteto viešai nedemonstruoja, o skatina tuos, kurie kalba už juos?

Nežinau, ar pamenate SąRaČą. Nežinau, ar pamenate, kad jis atsirado po to, kai padugnė A.Ramauskas, savo tiesiosios žarnos turiniu (kuris kaupiasi jo smegenyse) apdergė kelioliką kitokią nuomonę nei jis turinčių politikų, kultūros ir meno žmonių, žurnalistų?

Porai tūkstančių žmonių, tarp kurių buvo dešimtys vadinamojo politikos ir pramogų pasaulio atstovų tai patiko ir jie nedvejodami savo pritarimą išreiškė viešai.

Neprabėgo nė dveji metai ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios paskirtą premjerą A.Butkevičių padugnė A.Ramanauskas viešai išvadino (atsiprašau) “šūdu” ir “idiotu”, kviečiasi padugnę A.Ramanauską į prezidentūrą, meiliai ten su juo burkuoja ir po to platina asmenukes Facebook’e.

Tiesa, D.Grybauskaitė prezidentūroje susitiko ne su tuo padugne A.Ramanausku, kuris “šūdino” premjerą ir kitus jam nepatinkančius, Lietuvos prezidentė susitiko su tuo kitu – kuris, kai nebūna padugne, LNK televizijoje veda humoro laidas.

Kiek vėliau moraliausia iš visų save laikanti TS-LKD partija pakvietė padugnę A.Ramanauską būti jos kandidato į Vilniaus merus reklaminiu veidu, o Lietuvos Respublikos ambasadoriai kartu su padugne filmavosi reklaminiame klipe. Nes tuo metu A.Ramanauskas juk nebuvo padugnė. O net kai būdavo ne vienam iš TS-LKD narių tai patikdavo.

Tai patinka ir “Žinių radijui” ir naujienų portalui alfa.lt ir jau minėtai LNK televizijai. Nes ten A.Ramanauskas dirba tuo metu, kai nėra padugnė. O kai nedirba, tai juk niekam nerūpi, galima “Ozo” prekybos centre ir ką nors rusiškai iškeikti ir į snukį pasiūlyti. Nes iš ryto A.Ramanauskas vėl priklausys nei padugnių, o Lietuvos elitui.

Šiandien vienam žmogui parašiau, jog laikausi nuomonės, kad visi, kuriems patinka padugnių dergimasis, savo viešai jiems reiškiama parama padugnes skatina, prisideda prie padugnių kultūros platinimo, todėl patys yra padugnės.

Ir man labai gaila, kad šimtai vadinamojo Lietuvos elito atstovų, įskaitant prezidentę Dalią Grybauskaitę, nemažą dalį TS-LKD narių, labai didelę dalį pramogų ir žiniasklaidos atstovų (jų pavardes galite rasti SąRaČe) viešai reiškia pritarimą padugnėms ir taip skatina padugnių kultūrą Lietuvoje, kartu nesąmoningai tapdami jos dalimi.

Atskirai turiu paminėti M.Garbačiauskaitę-Budrienę ir Š.Černiauską, kurie išreikšdami viešą pritarimą eiliniam padugnės A.Ramanausko dergimuisi, tik dar kartą patvirtino, kad mano nuomonė apie juos nuo pat pradžių buvo teisinga. Ir rėmėsi ji ne tikėjimu, o faktais.

Nepavargsiu to kartoti, kol tai nepasikeis.