Braškynas jau laukia braškių

Autorius: Petras Dargis Šaltinis: http://petrasdargis.lt/rasinia... 2015-06-24 13:12:15, skaitė 5987, komentavo 0

Braškynas jau laukia braškių

Na štai, pagaliau ir aš turiu savo braškyną. Dvi dienos rimto darbelio, o toliau viskas savaime. Nei arsiu, nei žemės purensiu, nei laistysiu. Susiveiksiu geros veislės ūsų, pasodinsiu, ir tegu auga kaip nori. Juk hidroponika. Kitą vasarą turėčiau skinti pirmąsias uogas. Turėtų būti saldesnės ir sultingesnės, nei augusios žemėje. Juk agurkai ir pomidorai kaip tik tokie.

Ar sunku, ar brangu įsirengti hidroponikos daržą? Nepasakyčiau. Jeigu daržas po atviru dangumi, užtenka kelių vamzdžių, statinės vandeniui, pompos ir burbuliatoriaus. Aš nusipirkau keturis vamzdžius po 3 metrus, ir tas pirkinys man kainavo 29 eurus. Skyles indeliams statyti pjoviau specialia karūna, tai darbas ilgai netruko. Skyles dariau kas 30 centimetrų, tai iš viso vamzdžiuose tilps 40 indelių su braškių daigais.

Sunkiausias darbas buvo išgręžti žemėje skyles kuoliukams. Bet atsirado savanorius Valius - profesionalus skylagręžys. Vincas jam padarė šiltnamio automatiką, o jis sutiko už tai padaryti kai kuriuos montavimo darbus. Ko gero, žmogui iš pradžių atrodė, kad tai bus labai geras ir lengvas sandėris. Iš kur jis galėjo žinoti, kad metro gylio skylių visiems kuoliukams reikės net 10?

Išgręžus skyles ir sustačius ąžuolinius kuoliukus, beliko ant jų pritvirtinti vamzdžius ir juose nustatyti vandens lygį, kad jis visiems indeliams vienodai apsemtų dugną. Vanduo iš statinės bus varomas į vamzdžius, apeis ratą ir vėl sugrįš į statinę.

Atrodo, viskas. Dabar reikės gauti braškių ūsų ir pasodinti. Galit paklaust - o kur statinė su vandeniu? Ji jau seniau įkasta į žemę šalia hidroponikos šiltnamio, kuris jau veikia nuo kažin kada. Ir braškėms, ir šiltnamiui užteks vienos. Vis pigiau. Sakyčiau - dykai.

Du hidroponikos šiltnamiai mūsų sodyboje veikia jau ne pirmi metai ir be didelių pastangų neša neblogą derlių. Dabar be pastangų auginsim braškes. Pernai mėginau jas auginti, paleidęs plaukioti po savo baseinalį ant polistirolų lapų. Viskas buvo kaip ir gerai, valgiau šiek tiek uogų, bet palikau žiemoti lauke, ir jos lede nušalė. Dabar auginsiu tikrame hidroponikos darže, o žiemai indelius parnešiu į rūsį, kad daugiametis augalas vėsioje ir tamsioje vietoje išmiegotų iki pavasario.

Tai bus mūsų pirmasis hidroponikos daržas po atviru dangumi.