Broliai ir seserys, padėkime skandinaviškai žiniasklaidos priemonei Delfi.lt tapti etiška. Pastatykime jos samdinį į vietą!

Autorius: Laurynas Ragelskis Šaltinis: http://ragelskis.lt... 2015-06-25 04:22:20, skaitė 7126, komentavo 0

Broliai ir seserys, padėkime skandinaviškai žiniasklaidos priemonei Delfi.lt tapti etiška. Pastatykime jos samdinį į vietą!

Jeigu mielas skaitytojas pamena, domeno http://ldiena.lt valdytojas buvo gavęs pretenziją iš UAB "Delfi", valdančio portalą "Delfi.lt", direktoriaus su reikalavimu atsiprašyti UAB "Delfi" darbuotojų ir/ar valdytojų. Pretenzija buvo grįsta tuo, kad tinklapyje "LDiena.lt" buvo skelbiama esą realybės neatitinkanti informacija, kurioje buvo tyčiojamasi iš UAB "Delfi" darbuotojų, paties portalo "Delfi.lt". Dar pretenzijoje buvo teigiama, kad UAB "Delfi" valdomas portalas yra etiška žiniasklaidos priemonė, kurios etiškumą patvirtina ne tik jų atstovo pasirašytas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas, bet ir tai, kad portalas "Delfi.lt" vienintelis turi savo pačių - žiniasklaidos organo Etikos kodeksą.

Pasirodo, šitas žiniasklaidos organas niekuo nesiskiria nuo žmogaus anatomijos organo, apnikto to, kas drovioje literatūroje vadinama, "paleistuvystės ligomis". Tiesa, negaliu sugalvoti, kaip tuomet reiktų pavadinti tokio organo samdinius - "durnalistai" čia netinka, nes tai jau nebe durnalistikos - tai yra, durnysčių platinimo priemonė, o priemonė platinanti venerines ligas.

Matyt, tinkamiausias pavadinimas UAB "Delfi" samdomiems portalo "Delfi.lt" darbuotojams, šiuo atveju bus - bybiagalviai.

Nes tik bybiagalvis, mąstantis mažosios varputės smegenėlėmis, gali milijoninei portalo skaitytojų auditorijai į veidą tėkšti savo išsemtos fantazijos bei prarūgusių psichologinių kompleksų turinį, kai tuo pat metu jį samdantis darbdavys išdidžiai deklaruoja, apie tai, kokia "išskirtinai etiška žiniasklaidos priemonė" jie yra bei kokie "išskirtinai profesionalūs žurnalistai" joje dirba...

Tai maždaug prilygsta mūsų valdžiagyvių mums ant ausų kabinamiems makaronams, kad JAV taip nori taikos ir taip rūpinasi mūsų saugumu, jog pasiryžusi Lietuvoje dislokuoti branduolines raketas, kuriomis suduos Rusijai prevencinį branduolinį smūgį.

Smulkaus dvasia, bet riebaus kūnu išgamos Andriaus Užkalnio išsidergimas, bandant išsityčioti iš lietuvių gyvenančių ir dirbančių užsienyje, žinoma, toli gražu net metaforiškai nedatempia iki branduolinio konflikto, tačiau atsakyti į jį, mano nuomone būtina. Ir atsakyti ne piktais komentarais tame venerinių smegenų ligų užkratą platinančiame organe, pavadinimu "Delfi.lt" - nes būtent toks ir yra šito išgamos tikslas, pritraukti kuo daugiau lankytojų į savo darbdavio tinklapį.

Dar beprasmiškiau būtų eiti į šito savimylos kiauliasnukio feisbuko profilį ir ten bandyti dasibelsti iki lašiniais aptekusios jo sąžinės. Jis tokios neturi. Tai tipiškas išpezusių Vakarų produktas - toks minkštakūnis, per saugų atstumą - dažniausiai iš anos ekrano pusės - vemiantis šūdo gabalas ant pagaliuko, katras jam atstoja stuburą:


Apsi... ir tuo patenkintas

 Atsakyti reikia tiems, kas šitą masinę visuomenės apdergimo priemonę, keisto nesusipratimo dėka, yra paskelbę - "etiška žiniasklaidos priemone".

Persakinėti ar cituoti Užkalnio "opusą" nėra prasmės - norite detalių, rekomenduoju Faktai.lt redaktoriaus Artūro Račo publikaciją - "Lietuvos Respublikos piliečiai emigracijoje, jei norite grįžti, padėkite man". Gerbiamas Račas nepatingėjo ir savo skaitytojams bei geros valios žmonėms, paruošė kreipimosi į "Visuomenės informavimo etikos komisiją" tekstą, kurį su smulkiiomis korekcijomis perpublikuoju ir aš.

Ir nors aš pats manau, kad viešas dergimasis bei tyčiojimasis yra natūrali vakarietiškos demokratijos išraiška, ką puikiai pademonstravo paryžiaus šūdlaikraščio "Charlie Jebdo" visuotinio palaikymo akcija, tačiau negalima viena ranka drabstyti šūdų, o kita - rašinėti pretenzijų, aiškinant apie savo "išskirtinį etiškumą".

Reikia pasirinkti: arba tu esi "etiškasis" ir elgiesi atitinkamai - arba tu esi chamlo, spjaunantis į bet kokią etiką.

Mielieji, nuoširdžiai prašau - padėkime skandinavų bendrovės UAB "Delfi" valdomam portalui "Delfi.lt" tapti tokiu, koks jis ir deklaruojasi esąs - etišku. Tai yra organu, apsivaliusiu nuo informacinių mandavoškių ir skleidžiančiu savo lankytojams Gėrį ir Šviesą...

Nukopijuokite žemiau esantį tekstą, įrašykite savo duomenis ir nusiųskite taip vadinamai "Visuomenės informavimo etikos komisijai" į jos elektroninio pašto dėžutę - info@lzlek.lt, arba paprastuoju paštu. Aš jau pasiunčiau.

---

Visuomenės informavimo etikos komisijai 

J.Basanavičiaus g., 4B LT-01118 Vilnius

Vardas Pavardė

Adresas

elektroninio pašto adresas

DĖL NAUJIENŲ PORTALO “DELFI” PUBLIKACIJOS “EMIGRAVAI? IR GERAI, DURNIAU”

Gerbiama ir etiška Visuomenės informavimo etikos komisija,

Prašau Jūsų išsiaiškinti, ar naujienų portalo “Delfi.lt”, veikiančiame adresu http://delfi.lt ir kuriam vadovauja Monika Garbačiauskaitė-Budrienė 2015 metų birželio 24 dieną paskelbta publikacija “Emigravai? Ir gerai, durniau”, kurios autorius yra Andrius Užkalnis, atitinka Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso (toliau – Kodekso) reikalavimus (publikacijos URL adresas - http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/a-uzkalnis-emigravai-ir-gerai-durniau.d?id=68330862).

Konkrečiai prašau Jūsų išsiaiškinti, ar naujienų portale “Delfi.lt” paskelbta publikacija “Emigravai” Ir gerai, durniau” atitinka Kodekso 3 straipsnio reikalavimą jog “Perteikdamas įvairias nuomones, žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas negali skleisti nuomonių, kurios pažeistų teisę bei etiką” bei Kodekso 4 straipsnio reikalavimą, kad “Žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai privalo užtikrinti, kad nuomonė būtų reiškiama sąžiningai ir etiškai, sąmoningai neiškreipiant faktų ar duomenų.

Minėtoje naujienų portalo “Delfi” publikacijoje A.Užkalnis Lietuvos Respublikos piliečius, emigravusius į kitas valstybes, vadina “durniais”, “buduliais”, “bukais atvykėliais”, “nebaugintais kvailiais”, “juodadarbiais”, “trečios rūšies žmonėmis”, “bukais”, “žirniasmegeniais” ir “brudu”.

Nors ir nesu emigrantas, mano nuomone, toks emigravusių Lietuvos Respublikos piliečių apibūdinimas akivaizdžiai pažeidžia leistinos kritikos ribas ir Kodekso reikalavimus. Nekalbant apie tai, kad žeminančius ir įžeidžiančius epitetus vartojantis asmuo pats savo didžiąją sąmoningo gyvenimo dalį yra praleidęs emigracijoje, galbūt pešdamas vištas, skusdamas žuvį ar stovėdamas prie geležinkelio stoties pasipuošęs tinklinėmis kojinėmis ir čiulpdamas nežinia kokius objektus.

Tikuosi, kad etiškai ir garbinga Visuomenės etikos informavimo komisija tinkamai įvertins naujienų portalo “Delfi” publikaciją, vadovaudamasi Kodekso nuostatomis.

Pagarbiai,

Vardas Pavardė

Pareigos

Miestas, pareiškimo išsiuntimo data