Sąmyšis dėl rusiškų branduolinių raketų

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/06/samy... 2015-06-25 10:43:51, skaitė 2994, komentavo 0

Sąmyšis dėl rusiškų branduolinių raketų


Bombonešis TU-22, Maskvos karinis paradas gegužės 9 (Nuotrauka: Shipenkov / EPA)

„Rusijos agresijos prieš Ukrainą kontekste, santykiai tarp Rytų ir Vakarų pergyvena rimtus išbandymus, nuo šaltojo karo pabaigos momento: politikai vykdo debatus dėl ginklavimosi, Šiaurės Atlanto aljansas kuria greito reagavimo pajėgas, JAV svarsto galimybes dislokuoti amerikiečių kareivių ir sunkiosios ginkluotės pajėgas Rytų Europoje, o Kremlius dislokuoja raketinius kompleksus „Iskander“ Kaliningrado srityje, tolimo veikimo bombonešius Tu-22M aneksuotame Kryme ir pareiškia apie ketinimą pateikti kariuomenei naujas ginkluotės sistemas“, – rašo šveicarų laikraščio Neue Zuercher Zeitung apžvalgininkas Danielis Vechlinas.

Viso to pasekoje, kaip politikoje, taip ir MIP prasidėjo pati tikriausia isterija. Autorius mano, jog nevertėtų taip pervertinti „kariškus pasižaidimus raumenimis“. Pavyzdžiui, audringą kritikų Vakaruose reakciją iššaukė Putino pareiškimas apie tai, jog dar 2015-aisiais Rusijos branduolinių pajėgų sudėtį papildys 40 tarpkontinentinių balistinių raketų. Kalba iškart nukrypo apie „gąsdinimą branduoliniu ginklu“ ir „neatsakingą Rusijos elgesį“.

Tačiau, prie viso to neužsimenama apie faktą, jog Rusijos prezidento ketinimai absoliučiai ne nauji: Putinas dar 2012-aisiais prieš grįždamas į prezidento krėslą pareiškė, jog iki 2020-ųjų rusų Ginkluotosios pajėgos gaus 400 naujų tarpkontinentinių raketų, o gruodžio mėnesį paminėjo dar 50. Nuo 2008-ųjų Rusijoje vyksta karinė reforma, kurios eigoje senosios branduolinių pajėgų sistemos yra keičiamos naujomis.

„Reforma vyksta ne be problemų: pavyzdžiui, naujų jūrinių raketų „Bulava“ priėmimas buvo nutrauktas ryšium su avarijomis bandymų metu“, – pastebi Vechlinas.

„Tačiau, kaip bebūtų, Putino pasisakymai palieka vietos interpretacijoms, kadangi neaišku, kalbėjo jis apie naujas 40 raketų ar tai dalis tų 50-ies, kurias pateikti valstybės vadovas žadėjo anksčiau. Nežinoma ir raketų klasė“, – nurodo autorius.

Karo ekspertai mano, jog toks nedidelis raketų skaičius nesuteiks Rusijai kažkokių žymių pranašumų ar naujų galimybių.

---
LDiena.lt: tuo tarpu šveicarų apžvalgininkas nepasakė nieko naujo, o tiesiog sklandžiai įsliejo į bendrą antirusiškos isterijos srautą, gromuluojantį Rusijos vidaus reikalus. Svarbiausia, kad visi gromuluotojai kenčia amnezija ir pamiršta, kad būtent JAV atsisakė toliau vykdyti JAV-Rusijos branduolinio nusiginklavimo sutartį ir tuo pačiu suteikė Rusijai pretekstą, vietoj branduolinių pajėgų mažinimo užsiimti jų atnaujinimu: