Ištikimiausias Baltijos šalių draugas mato tik vieną išeitį – karą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/istiki... 2015-06-25 22:15:25, skaitė 3010, komentavo 0

Ištikimiausias Baltijos šalių draugas mato tik vieną išeitį – karą


VDU garbės daktaras Edvardas Lukasas. Nuotr. vdu.lt

Žurnalistas ir Rusijos tyrinėtojas, kuriam 2014 m. Lietuvoje suteiktas VDU garbės daktaro vardas ir kurio aktyvi tarptautinė veikla, moralinės vertybės įkvepia akademinę jaunuomenę siekti pažinimo ir kilnių tikslų – Edvardas Lukasas (Edward Lucas) – nenuilstamai stiprina gynybines Baltijos šalių pozicijas. Prieš kelias dienas šis Vyriausiasis CEPA (Europos Politikos Analizės Centro)  viceprezidentas paskelbė ataskaitą „Artėjanti audra“. Apie tai buvo skelbta ir delfi.lt publikacijoje „E. Lucasas: viskas pastatyta ant kortos Baltijos šalyse“.

Ataskaitoje E. Lukasas dėsto apie Baltijos jūros saugumo programą. Centrinė pranešimo išvada yra ta, kad devynios priešakinės fronto linijos valstybės – penkios Šiaurės (Danija, Suomija, Islandija, Norvegija ir Švedija), trys Baltijos (Lietuva, Latvija, Estija) ir Lenkija – nebegali sau leisti strateginio nenuoseklumo  daugiakrypčio ir ilgalaikio karinio, propagandinio ir žvalgybinio Rusijos puolimo akivaizdoje. Nors šių šalių, kurias autorius savo ataskaitoje vadina NBP9, jungtinis BVP būtų trečdaliu didesnis už Rusijos, dėl jų skiriamos per menkos dalies gynybai ir blogo koordinavimo jos tampa labai pažeidžiamomis nuo Rusijos grėsmių. Pagrindinė mintis yra ta, kad NATO, kaip sėkmingiausias pasaulio karinis aljansas, gali būti atskleistas kaip visiškai bejėgis ir galbūt net negalintis nė šūvio paleisti. Amerikos, kaip pagrindinio Europos saugumo garanto, vaidmuo gali baigtis per kelias valandas.

Pagrindinės šio Vakarų propagandisto idėjos yra tokios – šiuo metu nei Baltijos šalys, nei jų jungtinės pajėgos drauge su Lenkija negalėtų atsilaikyti prieš Rusijos galybę. Tačiau jei prie NATO prisijungtų Švedija ir Suomija ir visos šalys gynybai skirtų dar didesnę dalį savo BVP – galbūt Rusija ir pabūgtų. Tačiau Vakarai rodo savo silpnumą, nemąsto strategiškai, nepaverčia regioninio gynybos bendradarbiavimo esmine savo mąstysenos dalimi. Tad VDU garbės daktaras diagnozuoja, kad karas yra labiausiai tikėtinas rezultatas. Nebent NBP9 visą vadovavimą perleis Amerikai.

Taigi E. Lukasas teigia, kad jei iškilus bėdai neprisijungs prie NATO Švedija ir Suomija, visos Baltijos jūros valstybės patirs pralaimėjimą prieš Rusiją, NATO negalės niekuo padėti ir Baltjos šalys - Lietuva, Latvija, Estija – neišvengiamai bus okupuotos Rusijos. Bet ar tikrai NATO žlugs, jei prie NATO neprisijungs Suomija ir Švedija ir penktasis NATO sutarties straipsnis yra nulinės vertės? 

Su šiuo klausimu ekspertai.eu kreipėsi į E. Lukasą.

„Neteigiu, kad NATO penktasis straipsnis yra bevertis, tačiau teigiu, kad be Švedijos ir Suomijos Baltijos šalys neapsigins, su jomis jos yra stipresnės, sunkesnis taikinys Rusijai. Jei prezidentas Obama turėtų rinktis tarp NATO pabaigos ar Trečiojo pasaulinio karo, kuris yra greta, akivaizdu, ką jis rinktųsi“, - atsakė tyrinėtojas.