Nereikalingas elementas. Naujoji amžiaus afera Lietuvoje vyks be Grybauskaitės

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-02-26 11:30:00, skaitė 1046, komentavo 2

Nereikalingas elementas. Naujoji amžiaus afera Lietuvoje vyks be Grybauskaitės

Pasirodžiusi viešumoje Dalia Grybauskaitė garsiai pareiškė, kad daugiau nedalyvaus didžiojoje politikoje. O kokia priežastis — katastrofiškas šalies politinės kultūros lygio nuosmukis

Straipsnio autorius buvo labai priblokštas, sužinojęs, kad Lietuva niekada daugiau nebepamatys Dalios Grybauskaitės politiniame olimpe. Dar tokia jauna ir patyrusi politikė Grybauskaitė Lietuvos valstybei galėtų atnešti daug naudos. Bet yra, kaip yra. Žodis — ne žvirblis, išskrido — nesugausi...

"Manau, kad demokratinėje valstybėje dešimt metų tikrai užtenka. Nes vis tik buvimas per ilgai valdžioje yra ir tam tikrų rizikų. Aktyvioje politikoje tikrai nenoriu ir neplanuoju dalyvauti. Tačiau valstybės gyvenime dalyvausiu. Aš čia gyvenu, niekur neišvažiavau", — smalsiems žurnalistams sakė Grybauskaitė.

Buvusi prezidentė taip pasisakė besilankydama Vilniaus knygų mugėje, kurioje pirmą kartą per dešimt metų ji buvo ne kaip "pagrindinė asmenybė", o tik kaip viena iš garbės svečių.

Dabartinis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda šią savaitę išprašinėjo Briuselyje Lietuvai pinigų būsimajame ES biudžete. Tiesa, reikalai klostėsi nelabai sėkmingai. O Nausėdos pareiškimas, kad Lietuva yra "ES donorė", švelniai tariant, glumina. Kaimynai — latviai ir estai — gūžčiojo pečiais: "O ką, taip galima buvo?!" Juk jų ne mažiau nei lietuvių išvyko į Senosios Europos šalis geresnio gyvenimo ieškoti.

Remiantis Nausėdos logika, Europa privalo sumokėti Lietuvai nemažas kompensacijas už darbščias lietuvių, kurie sukuria Britanijos, Vokietijos ar Italijos BVP, rankas. Taigi, tau, Europa, — darbščios rankos, o kompensacija už jas — politiniam elitui, kuris ir taip gerai gyvena Lietuvoje. Beveik kaip vergų prekyba Romos imperijos laikais. Keistos Lietuvos vadovo išvados. O kuris iš jo patarėjų pasiūlė tokį, jų manymu, nesunaikinamą argumentą derybose su Europos Komisijos pareigūnais?

Matyt, Nausėdai vis dar trūksta geležinio savo pirmtakės miklumo, aukštos politinės derybų kultūros.

"Politinės kultūros kartelė gerokai pažemėjo. Kaip ten kai kurie sako? Žemiau plintuso", — dabartinę situaciją sarkastiškai įvertino Dalia Grybauskaitė.

Taip, precedento neturinčio Lietuvos klestėjimo era, pasitraukus iš politikos Daliai, matyt, baigėsi. O juk buvo dar vilčių, kad po penkerių metų ji vėl grįš į prezidento rūmus Daukanto aikštėje. Grybauskaitės autoritetas tarp žmonių, kaip buvo matyti iš dvaro žiniasklaidos apklausų, yra milžiniškas. O kas, jei ne ji, turėtų vadovauti Lietuvai iki paskutinio atodūsio?

Taigi kodėl buvo pateiktas šis garsus pareiškimas?

Sputnik Lietuva jau pateikė savo versiją per pirmąsias dienas po to, kai Grybauskaitė persikėlė iš rūmų į savo jaukius namus sostinės priemiestyje. Priminsime. Reikalas tas, kad iki kitų prezidento rinkimų "pagrindiniam Lietuvos anūkui" Gabrieliui Landsbergiui sukaks 40 metų. Taigi, pagal respublikos Konstituciją, jis galės tapti kandidatu į prezidentus. Ir išsipildys šimtmečio senumo profesoriaus Vytauto Landsbergio svajonė — didingą vardą paversti Lietuvos "prezidentų panteono", o ne "faktinių valdovų" dalimi.

Tiesa, tam reikia paprastos smulkmenos: konservatoriai turėtų laimėti rudens Seimo rinkimus. Pasodinti Gabrielių į ministro pirmininko ar Seimo pirmininko kėdę, o po to palaipsniui — į prezidento sostą. Ir šiame amžiaus derinyje Grybauskaitė jau yra nereikalingas elementas. Mauras atliko savo darbą, mauras gali pasitraukti... dirbti visuomenės labui.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.