Parduoti į vergiją. Kiek Lietuva pareikalavo iš ES už emigrantus

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-02-28 12:01:00, skaitė 774, komentavo 1

Parduoti į vergiją. Kiek Lietuva pareikalavo iš ES už emigrantus

Nepavykus ES valstybių vadovų deryboms dėl 2021–2027 metų biudžeto, Lietuvos vyriausybė paminėjo apgailėtiną lėšų panaudojimo statistiką

Pasirodo, Lietuvai nereikia papildomų lėšų iš Europos Sąjungos iždo, jai reikia darbuotojų, kurie galėtų įsisavinti jau paskirtus finansus.

Aukščiausiojo lygio susitikimo pranešimus apie ES biudžeto sudarymą 2021–2027 metams Vilnius įdėmiai stebėjo. Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos spaudos tarnyba ir svarbiausios žiniasklaidos priemonės pranešė apie griežtus Lietuvos reikalavimus dėl šaliai skiriamų lėšų iš bendro Europos katilo. Preliminarios 200 milijonų eurų išmokos — tariamai už emigrantus — pateikiamos kaip didelė pergalė.

"Mūsų argumentas dėl depopuliacijos pasiekė Briuselio specialistų ir širdis ir protus, dėl to mes šiandien jau turime beveik 200 mln. eurų daugiau <...> Manau, kad tas laimėjimas jau niekur nedings, nes jis jau yra implementuotas (įtvirtintas)", — žurnalistams sakė Nausėda.

Kokia laimė! Net 200 milijonų eurų per septynerius metus. Už pusės milijono Lietuvos darbininkų rankas, dirbančias kitų ES valstybių ekonomikos naudai. Pasirodo, vidutiniškai apie 400 eurų vienam darbuotojui. Šiandien Lietuvoje galiojančio minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio dydis. Taip, už gerą kainą tėvynė pardavė savo piliečius į šiuolaikinę vergiją.

Bet palikime sarkazmą. Dėkojame ir už tai, mūsų brangioji Europos Sąjunga.

Bet ką daryti su šiais pinigais? Paprastai geras savininkas, gavęs papildomų pinigų, pradeda namų kapitalinį remontą. Jis perka statybines medžiagas, samdo kvalifikuotų darbuotojų komandą. Bet šiuo klausimu Lietuvoje šiandien yra pilna problemų. Mūrininkai ir tinkuotojai stato namus Vokietijoje, Britanijoje, Norvegijoje ar Ispanijoje. Pasirodo, kad pinigų yra, bet neišeina jų išleisti pagal paskirtį.

Taigi Lietuvos vyriausybė pasirašė po savo bejėgiškumu. Pasirodo, per paskutinį Europos Sąjungos biudžeto laikotarpį — nuo 2014 iki 2020 metų — Lietuva sugebėjo įsisavinti tik šiek tiek daugiau nei pusę jai skirtų lėšų. Remiantis Lietuvos žiniasklaidos cituojamu vyriausybės pranešimu, "įpusėjus lėšų investavimo iš ES fondų terminui, iki 2017 metų bendra investuota suma (beveik trys milijardai eurų) nepasiekė net pusės viso Lietuvai suteikto finansavimo (44 procentai)".

Ministerijų ir departamentų statistika atrodo dar labiau slegianti. Vidaus reikalų ministerija panaudojo tik 35 procentus skirtų lėšų. O Energetikos ministerija, viena iš strateginių institucijų, atsakingų už nacionalinį saugumą, — dar mažiau — 34 proc. Kitose ministerijose vaizdas ne ką geresnis. Šie duomenys pastebėti ir centriniuose ES biuruose.

Taigi, kai po mėnesio Lietuvos prezidentas, svarstydamas biudžetą Briuselyje, vėl pradeda verkšlenti: "Duokite pinigų!", vietos valdininkai gali pagrįstai atsikirsti. Mes jums duodame pinigų, tik jūs, lietuviai, neturite laiko jų įvaldyti. Kodėl? Pagalvokite patys.

Štai jūs, brangusis Gitanai Nausėda, skundžiatės tuo, kad Lietuvos migrantai dirba Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų Europos šalių ekonomikai. Ogi kodėl? Taigi todėl, kad per 30 nepriklausomybės metų jūsų politinis elitas nesugebėjo sukurti tinkamų gyvenimo sąlygų šalyje. Todėl žmonės ir bėga iš Lietuvos ten, kur geriau.

ES skiria pakankamai pinigų Lietuvai. Tik dėl didelio korupcijos lygio jie nepasiekia žmonių. Tik valdžios institucijoms artimos įmonės "įsisavina" Europos fondų lėšas. Ir jei jų pajėgumų neužtenka, konkurentai iš ES fondų išvis nieko negauna. Verčiau pinigai supus, nei atiduosime juos kam nors kitam! Šis godumas ir yra jūsų, lietuvių, didžiausia bėda.

Panašu į "Maidano brolių" ukrainiečių anekdotą: "Gal aš visų obuolių ir nesuvalgysiu, bet atsikąsiu kiekvieno".

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.