Po Lietuvos VSD kėde sprogo bomba. Politinė

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-05 11:03:00, skaitė 727, komentavo 1

Po Lietuvos VSD kėde sprogo bomba. Politinė

Viešumoje pasklido faktai apie Lietuvos žvalgybinių pajėgų darbą konservatorių partijos naudai. Iš paskelbtos medžiagos matyti, kad slaptosios tarnybos rinko duomenis apie Nausėdą ir jo artimiausią ratą

Lietuvos žiniasklaida paskelbė kol kas tik ištraukas iš dalies skandalingo buvusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo Vytauto Bako pranešimo. Tačiau net to pakanka, norint palaidoti konservatorių politines ambicijas 2020 metų rudenį sugrįžti į valdžią. Iš paskelbtos medžiagos matyti, kad Valstybės saugumo departamentas (VSD), užuot ėmęsis tiesioginių pareigų, nuo 2018 metų rudenio iki 2019 metų pavasario rinko kompromatą prieš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) elito politinius oponentus. Būtent tuo metu vyko naujo Lietuvos prezidento, kuris turėtų pakeisti valdžią paliekančią Dalią Grybauskaitę, rinkimų kampanija.

Norėdami suprasti paskelbtos informacijos rimtumą, turime trumpai priminti, kas tuo metu vyko.

Pirmą kartą istorijoje konservatoriai pompastiškai surengė pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus. Pamenate, kaip viskas vyko? Finale dalyvavo Ingrida Šimonytė, Vygaudas Ušackas ir Žygimantas Pavilionis. Ir likus vos kelioms dienoms iki lemiamo balsavimo, Pavilionis atsiėmė savo kandidatūrą. Bet pagrindinis buvusios finansų ministrės Šimonytės koziris prieš buvusį ES ambasadorių Rusijoje Ušacką buvo jam primesti kaltinimai dėl tariamų "prorusiškų nuotaikų". Ir buvo aišku, kad tokį kandidatą į prezidentus gali iškelti bet kuri kita partija, išskyrus konservatorius. Taigi, jie neutralizavo vieną realiausių kandidatų į aukščiausias valstybėje pareigas.

Prakalbo slaptasis informatorius

O dabar skaitome ištraukas iš Vytauto Bako pranešimo, paskelbto žiniasklaidoje. Ten juodu ant balto parašyta, kad žvalgybos pareigūnui, iki šiol vadinamam "slaptu informatoriumi", VSD vadovybė nurodė "rinkti informaciją" apie Vygaudą Ušacką — pagrindinį Ingridos Šimonytės konkurentą konservatorių pirminiuose rinkimuose. Akivaizdu, kad reikėtų pabrėžti informacijos "diskredituojantį pobūdį". Visų pirma, tai, kad Ušackas yra "prorusiškas".

O dar VSD vadovo pavaduotojas Remigijus Bridikis tariamai davė užduotį rinkti informaciją apie "kitą kandidatą į prezidentus". Jo vardas dar nežinomas. Bet žiniasklaidoje skelbiamoje medžiagoje skamba daugumos Gitano Nausėdos štabo darbuotojų pavardės. Ir, kiek prisimenu, Ingrida Šimonytė turėjo tik du realius varžovus. Tai Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir nepriklausomas kandidatas, buvęs SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. 

Anoniminis žvalgybos pareigūnas turėjo asmeniškai perduoti visą surinktą informaciją VSD vadovui Dariui Jauniškiui. Kas dar neaišku?

Lėlės lėlininkų rankose

Iš paskelbtų "Bako pranešimo" ištraukų aišku, kad Lietuvos specialiąsias tarnybas kaip lėles kontroliuoja tam tikros politinės jėgos. O geriausi žvalgybos pareigūnai renka kompromatus prieš politikus ir garsius visuomenės veikėjus, užuot kovoję su terorizmu ir kitomis grėsmėmis nacionaliniam saugumui.

Akivaizdu, kad VSD vadovybė kategoriškai neigs tokius įtarimus. Daryti sau viešai hara-kiri — tai ne pagal lietuviškas tradicijas.

"Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis. Rinkimų metu VSD turėjo užduotį ir stebėjo bei vertino užsienio šalių įtaką rinkimų procesui", — žiniasklaida cituoja VSD atstovę Aureliją Katkuvienę.

Pasipiktinimą žiniasklaidai dėl pasirodžiusios informacijos išreiškė net pagrindinis konservatorių priešininkas — "Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos" (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

"Net nesitiki, kad taip galėtų būti. Kam dabar reikia šią informaciją skleisti? Kažkas nori supriešinti prezidentą su kažkuo, aš nelabai suprantu. Gal čia tos žiežirbos, kurios dabar laksto viešojoje erdvėje tarp buvusios prezidentės ir prezidento? Bet tai, mano asmeniniu įsitikinimu, yra provokacija", — paslaptingai nusišypsojęs sakė Karbauskis.

Bomba po VSD vadovo kėde

Prisiminkite, kad VSD vadovą Darių Jauniškį asmeniškai paskyrė eksprezidentė Dalia Grybauskaitė. Ir tik tris kartus patikrinti ir asmeniškai lojalūs valstybės vadovui žmonės skiriami eiti tokias pareigas. Jauniškio kadencija baigiasi po kelių mėnesių. Tai neseniai priminė ir Lietuvos žiniasklaida.

"Kandidatūras svarstome, tačiau šiandien paskelbti jų dar nenorėčiau, nes renkamasi tarp daugiau kandidatų. Manau, kad tai padarysime pačioje artimiausioje ateityje ir, žinoma, derinsime su kitomis valdžios institucijomis", — lankydamasis Kazlų Rūdoje žurnalistams vasario 26-ąją sakė Nausėda.

Apie Dariaus Jauniškio galimybę pasilikti antrajai kadencijai prezidentas atsakė nenoriai: "Yra tokia galimybė, kaip ir bet kokiam kitam pareigūnui, jei neriboja įstatymai arba teisės aktai jo galimybės eiti dar vieną kadenciją. Lygiai tokią pačią galimybę turi ir ponas Darius Jauniškis".

Pagal Lietuvos įstatymus, prezidentas skiria kandidatą į VSD direktoriaus postą, kai jį patvirtina Seimas.

Akivaizdu, kad tokio esminio įvykio Lietuvos politiniame gyvenime neįmanoma aprėpti viename straipsnyje. Sputnik Lietuva atidžiai stebės įvykių raidą ir informuos jus, mieli skaitytojai.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.