Kaip Rusijos armija gali atsispirti koronavirusui?

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-29 10:08:00, skaitė 1048, komentavo 5

Kaip Rusijos armija gali atsispirti koronavirusui?

Rusijos kovos su COVID-19 metodai konkretūs, gerai organizuoti ir paremti aukštosiomis technologijomis bei daugiamete specialaus kariuomenės rengimo įvairiais aspektais patirtimi

Rusijos regionuose dislokuotos lauko ligoninės ir karinės grupuotės, vykdomos specialios pratybos, kurias, atsižvelgiant į situaciją, galima paversti kai kuo daugiau.

Koronavirusas paralyžiavo Vakarų armijų veiklą (tokia yra amerikiečių leidinio "Foreign Policy" išvada), pakeitė su pratybomis susijusius planus, įskaitant amerikiečių "Defender Europe 2020". Tačiau Rusijos armija tebėra gerai pasirengusi kovai ir yra kovos su COVID-19 priešakyje. Kovo 25 dieną Rusijos gynybos ministerija pradėjo staigų karinių vienetų pasirengimo pašalinti masinio užsikrėtimo ir virusinių infekcijų plitimo patikrinimą. Septyniose Vakarų ir Centrinių karinių rajonų (ZVO ir CVO) mokymo vietose vyksta specialiosios pratybos. Dalyvauja Rusijos Čečėnijos Respublikos padaliniai, Oro ir kosmoso pajėgos, Strateginių raketų pajėgos, inžinerijos kariuomenė ir centrinio pavaldumo medicinos organizacijos.

Pratybų metu praktikuojamas visas karantino ir medicinos priemonių kompleksas, taip pat objektų ir vietovių dezinfekavimas tam skirtose vietose. Karantino režimą padeda palaikyti karo policija ir nepilotuojami orlaiviai. Buvo dislokuoti diagnostikos moduliai, lauko ligoninės, epidemiologinės žvalgybos punktai ir specialios zonos. Inžinerijos kariuomenė vykdo įtvirtinimus. Specialios paskirties medicinos padaliniai sprendžia medicinos ir evakuacijos užduotis. Medicininės paramos vienetai vykdo sanitarines ir kovos su epidemijomis priemones karinių objektų nuolatinėse dislokavimo vietose. Organizuotas apgyvendinimas ir maitinimas.

Šie veiksmai vyksta laiku, nes kovo 27 dieną Rusijos Federacijos teritorijoje buvo nustatyti daugiau nei 1000 koronaviruso atvejų. Buvo atlikta daugiau kaip 223 tūkst. tyrimų, bet vis dar išlieka įtarimai apytiksliai 145 tūkst. Rusijos piliečių atžvilgiu. Ir vis dėlto, nors specialūs renginiai yra lokalizuojami Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose, nedalyvaujant federacijos steigiamųjų vienetų valdžios institucijoms ir tarnyboms, kitų ministerijų ir departamentų teritoriniams organams.

Kovos misijos

Keturiuose Vakarų karinės apygardos (ZVO) regionuose įkurtos specializuotos pajėgų grupuotės žygiavo į karinio rengimo vietas Leningrado, Nižnij Novgorodo, Voronežo ir Kursko srityse. Dalyvavo apie 1000 kariškių ir per 200 karinės bei specialiosios įrangos vienetų.

Kiekvienai grupei priklauso inžineriniai ir techniniai mobilieji cheminės (biologinės) apsaugos kompleksai, specialiojo apdorojimo įrangos (TMS-65U), terminio apdorojimo mašinos, lauko laboratorijų (KLP-10), degalinių (ARS-14KM) ir kitos įrangos kompleksai.

Naudojant regionuose esančius cheminio žvalgymo aparatus, buvo paimti oro, vandens ir dirvožemio mėginiai, kurie buvo apdoroti lauko laboratorijų kompleksais (KLP-10). Aptikus virusą, jo platinimo ribos atsispindės elektroniniame žemėlapyje. O Sankt Peterburge Vakarų karinės apygardos štabo regioninis vadovavimo ir kontrolės centras visą parą renka informaciją ir analizuoja epidemiologinės padėties sąlygas kariuomenės operacijų zonoje.

Panašūs renginiai vyksta Urale ir Sibire. Specialiosios paskirties medicinos punktas (MOSN) iš Jekaterinburgo žygiavo į vieną iš Sverdlovsko srities poligonų, kur karo gydytojai dislokavo lauko ligoninę, aprūpintą modernia įranga (palapinės — praeitis). Pratybos skirtos patikrinti gydytojų, specialių mašinų ir įrangos pasirengimą atlikti užduotis, siekiant nustatyti avarinę situaciją. Lauko ligoninėje yra įrengtas intensyviosios terapijos skyrius, intensyvios terapijos modulis ir mobilus medicinos pagalbos kompleksas. Visose įstaigose yra įrengta autonominė energijos tiekimo, gyvybės palaikymo sistema, oro kondicionavimo ir valymo įranga, vandens tiekimas, šildymas ir vėdinimas — tai ypač svarbu gydant infekcines ligas. Atkreipkite dėmesį, kad jokie COVID-19 atvejai nebuvo užregistruoti Rusijos Federacijos ginkluotosiose pajėgose. Tiesą sakant, matomas susirūpinimas dėl civilių gyventojų.

Treniruočių aikštelėse Kemerovo ir Novosibirsko regionuose buvo sudaryta Centrinės karinės apygardos karo gydytojų, inžinierių ir chemikų grupė. Karinis personalas vykdo užduotis lokalizuoti avarinę situaciją, susijusią su infekcijos grėsme ir infekcijos plitimu. Buvo organizuota logistikos ir inžinerinės paramos, pėsčiųjų ir mobiliųjų patrulių sistema, siekiant apsaugoti užkrėstos teritorijos perimetrą, įrengti filtravimo punktai. Grupę sudaro daugiau nei 500 kariškių ir daugiau nei 60 specialiosios įrangos vienetų iš 41-osios Centrinės karinės apygardos kombinuotųjų ginklų armijos, dislokuotos Altajaus teritorijoje, Kemerovo ir Novosibirsko regionuose.

Jėgos, priemonės, perspektyvos

Poligonai aprūpinti modernia specialia įranga. Sverdlovsko srities strateginių raketų pajėgų apsaugos padalinys panaudojo naujus suvienodintus šilumos variklius (UTM-80), kad būtų galima visiškai perdirbti 80 vienetų didelių matmenų objektų, įskaitant raketų sistemos "Jars" paleidiklius.

Kombinuoti ginklų apsaugos rinkiniai (OZK) pašaliniams asmenims gali atrodyti pasenę arba netobuli, tačiau jie yra labai patikimi, daugkartinio naudojimo ir apsaugo nuo radioaktyviųjų dulkių bei biologinio pavojaus.

Specialių pratybų metu tikrinamos Rusijos Federacijos gynybos ministerijos transporto galimybės, reikalingos gabenant būtinas pajėgas ir priemones į atokias vietoves oru ir geležinkeliu, kad būtų galima padėti pacientams, ir kaip įgyvendinamas karantino bei medicinos priemonių rinkinys. Iš Tverės, Pskovo, Orenburgo ir Uljanovsko sričių į operatyvinį aerodromą netoli Saratovo skrido apie dešimt karinio transporto lėktuvų "Il-76". Ekipažai užsiima karių RChBG ir įrangos perdavimu dideliais atstumais. Patikrinimas baigiasi kovo 28 dieną.

Be specialių RChBG kariuomenės pratybų, kurios dėl koronaviruso tampa vis sudėtingesnės, Rusijos gynybos ministerija planuoja iki gegužės vidurio baigti statyti 16 modulinių infekcijų centrų įvairiuose šalies regionuose (iš Rusijos vyriausybės rezervo fondo buvo skirta beveik 9 milijardai rublių). Žinoma, kariuomenei šie medicinos centrai yra nereikalingi, jie yra sukurti ateičiai ir šalies civilių gyventojų saugumui.

Pagrindinės RChBG pajėgų užduotys yra biologinės padėties karo laukuose nustatymas ir įvertinimas. Didžiąją dalį kariuomenės sudaro daugiafunkcės individualios brigados, galinčios vykdyti visą spektrą apsaugos priemonių. Tačiau Rusija paskelbė didesnio masto koronaviruso pandemijos karą, yra pasirengusi padėti artimiausiems kaimynams ir anksčiau į Italiją išsiuntė vieną iš 15 karinių laboratorijų, 20 dezinfekavimo mašinų iš 2065 vienetų ir 66 specialistus iš 20 tūkstančių RChBG karių kovoti su COVID-19. Bendra gyvenimo ir saugumo erdvė neatskiriama valstybės sienomis, karinėmis operacijomis nestiprinama.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.