L. Mikšionienė. Griauti negalima išsaugoti!

Autorius: Laura Mikšionienė Šaltinis: http://alkas.lt/2020/04/23/l-m... 2020-04-24 07:49:00, skaitė 786, komentavo 1

L. Mikšionienė. Griauti negalima išsaugoti!

Kino teatras „Garsas“ | Zenpr.lt nuotr.

Kur kablelį padės valdžia?

Atsižvelgdami į  kultūros ministro, kultūros paveldo komisijos, Panevėžio nekilnojamojo kultūros paveldo tarybos paklausimus, ar bendruomenė, kuri siekia išsaugoti kino teatrą „Garsas“, mato išeitį iš konflikto dėl Panevėžio savivaldybės žadamo nugriauti seniausio, vienintelio tokio išlikusio ir veikiančio Lietuvoje kino teatro „Garsas“ jo rekonstrukcijos į Stasio Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC) metu, pranešame – TAIP! mes siūlome išeitį, siūlome kitą, patrauklią, perspektyvią vietą, kur galėtų būti įkurtas SEMC, tai yra šimtametis buvusio Panevėžio konservų fabriko pastatų ansamblis, esantis pačiame miesto centre.

2020-04-22 paprašėme visų institucijų vadovų, o svarbiausia Panevėžio miesto mero, į kuriuos kreipėmės, bendrai apsvarstyti bendruomenės pateiktą siūlymą, Eidrigevičiaus menų centrą (SEMC) įkurti buvusiame Panevėžio konservų fabrike. Prestižinėje miesto vietoje, istorinėje miesto dalyje (įrašyta į LR Kultūros vertybių registrą u.k.31872). Kranto g. esantis pastatų kompleksas yra pripažintas kultūros paveldo objektu. Tačiau jis jau 21 metus keliauja iš vienų šeimininkų rankų į kitas, yra griūvantis ir apleistas. Ši padėtis gadina bendrą Panevėžio miesto centro veidą, yra neišnaudojama viena gražiausių vietų Panevėžio mieste su vaizdu į Senvagę ir atsiveriančia miesto panorama.

Atsižvelgiant į bendruomenės prašymą skirti SEMC numatytą vyriausybės ir savivaldybės finansavimą įkuriant SEMC ten. Tokiu būdu būtų pasiektas kompromisas: pirma, išsaugotas seniausias, toks vienintelis Lietuvoje išlikęs sėkmingai veikiantis kino teatras „Garsas“, antra, įkurtas naujas menų centras išsaugotame bei atnaujintame konservų fabrike, kuris šiuo metu, kartu su investiciniu projektu, pritaikytu kultūros paskirčiai, parduodamas privačių asmenų.

Šioje vietoje menų centras puikiai pristatytų Aukštaitijos sostinę, tarnautų kultūros paskirčiai ir sustiprintų, apjungtų mieste išsidėsčiusias kitas kultūros įstaigas: Dailės galeriją, Gabrielės Petkevičaitės – Bitės biblioteką, kino teatrą „Garsas“ ir bendruomenių rūmus. Taip būtų įgyvendintas miesto atsinaujinimo tikslas išsaugant, suremontuojant esamus, svarbius bendruomenei kultūros objektus ir atrestauruojant griūvantį kultūros paveldą pačiame miesto centre. Savivaldybė turėtų galimybę įgyvendinti savo siekį: skelbiama informacija (www.panevezys.lt), kad „Panevėžio mieste kultūros paveldas nėra gausus, likusius paveldo objektus reiktų ypatingai puoselėti, jų vertinimo būdai turėtų atspindėti Panevėžio paveldo būklę. Siekiant išsaugoti kuo daugiau vertingų paveldo objektų, reikia toliau vykdyti Panevėžio pastatų vertybinę-paveldosauginę inventorizaciją ir, reikalui esant, papildyti saugotinų objektų sąrašus“.

Nesusikabėjimas, neišdiskutavimas su bendruomene, neatsižvelgimas į peticiją dėl „Garso“ išsaugojimo su daugiau nei 4000 parašų, kino ir kultūros bendruomenės, Europa Cinemas generalinio direktoriaus prašymus; į pastabas ir pasiūlymus SEMC projekto įgyvendinime, negali virsti tokia didžiule netektimi visai Lietuvai prarasti kino teatrą. Negalima dėl pastato supriešinti žymaus menininko su didžiule bendruomene, supriešinti menininkus, architektus, istorikus, paveldosaugininkus, kultūros projektą bandant įgyvendinti griaunančia jėga, išplešiant iš bendruomenės ir šalies kino istorijos ir miesto simbolį. Negalima nematyti su SEMC projektu padarytų pažeidimų, iškeltų klausimų, kurie šiuo metu nagrinėjami prokuratūroje, ignoruoti VTPSĮ pripažinto neteisėtu SEMC statybos leidimo.

SEMC Projekto parengimui šiai dienai sunaudotos lėšos negali būti priežastimi atsisakyti nutraukti „Garso“ rekonstrukcijos projektą, vardan visuomenės intereso; ignoruoti bendruomenę, žinovus, įstatymus, žinant, kad Europos sąjungos paramos tikslas yra  kurti, gerinti, o ne griauti, atimti, sunaikinti. Nes šiuo konkrečiu atveju kultūros įstaiga „Garsas“, kurios pagrindinis tikslas kino sklaida, tikro plačiaekranio kino teatro funkcija, būtų sunaikinta prisidengiant rekonstrukcija. Todėl dar kartą prašome visų, susivienykite ir priimkite palankų sprendimą Panevėžio miestui, jo bendruomenei, Lietuvos istorijai ir paveldui, SEMC kurti buvusiame konservų fabrike arba statyti kitoje, tinkamoje tam, vietoje. Prašome pažiūrėkite į viską naujai.

GRIAUTI NEGALIMA IŠSAUGOTI. Kur kablelį padėsite Jūs, Mere?