Kaip tinkamai informuoti visuomenę, arba komunikacijos ypatybės karantino metu

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-24 07:57:00, skaitė 823, komentavo 1

Kaip tinkamai informuoti visuomenę, arba komunikacijos ypatybės karantino metu

Dar prieš Velykas sveikatos apsaugos ministras, Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovas Aurelijus Veryga pasirašė sprendimą skubiai įsigyti integruotos komunikacijos ir viešųjų ryšių konsultantų paslaugas

Planuojama publikuoti ir skelbti aktualią informaciją apie situacijos dėl koronaviruso valdymą šalyje karantino laikotarpiu bei po jo, kol bus taikomos priemonės ekstremaliosios situacijos padariniams švelninti.

Verygos sprendimu ministerijoms, suderinus su Visuomenės informavimo grupe, pavesta ypatingos skubos tvarka įsigyti paslaugų iš skirtingų žiniasklaidos priemonių dėl informacijos skelbimo nacionalinėse, regioninėse bei kabelinėse televizijose, interneto portaluose, nacionalinėje bei regioninėje spaudoje ir radijo stotyse. Perkama ir reklama lauko stenduose bei viešojo transporto vaizdo ekranuose.

Planuojama įsigyti viešųjų ryšių konsultantų ir naujienų agentūrų paslaugas dėl informacijos, susijusios su koronaviruso situacijos valdymu šalyje.

Šį procesą pavesta koordinuoti Visuomenės informavimo grupės vadovui Giedriui Surpliui. Jis sakė, jog paslaugos, suderinus su juo, bus įsigyjamos "pagal poreikį". Pirmosios informacinės žinutės žiniasklaidoje pasirodė per Velykų savaitgalį.

Žiniasklaidos asociacijos yra kreipęsi į Vyriausybę, prašydamos taikyti pagalbos priemones žiniasklaidos priemonėms, nes šios dėl įvesto karantino praranda pajamas užsakovams atšaukiant reklamą.

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas sakė, jog šis paslaugų pirkimas skirtas žiniasklaidai remti. Tokiam modeliui, pasak Kvietkausko, pritarė žiniasklaidos atstovai.

Tuo tarpu Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) ragina Vyriausybę ir ministerijas komunikacijos ir viešųjų ryšių konsultantų paslaugoms netaikyti neskelbiamų derybų mechanizmo ir išlaikyti įprastas procedūras.

Kaip sakė laikinoji VPT vadovė Jovita Petkuvienė, tokios pozicijos valstybes per koronaviruso pandemiją ragina laikytis ir Europos Komisija, pabrėždama, jog paprastesnės procedūros, galinčios sumažinti konkurenciją, siejamos "su tuo, kad greituoju būdu reikia gelbėti žmones", pavyzdžiui, vaistais ar medicinos, asmens apsaugos priemonėmis, o "ne su tuo, kas gali palaukti keletą savaičių".

Anot jos, apie tai ministerijos ir Vyriausybė bus įspėtos. "Tai nėra ta situacija, kai skubos tvarka reikia įsigyti priemones žmonių gyvybėms gelbėti. Bet kokiu atveju turėtų būti skelbiami viešieji pirkimai", — sakė Petkuvienė.

Komunikacija pereina į Facebook

Kol tarp valdžios institucijų dėl integruotos komunikacijos ir viešųjų ryšių konsultantų paslaugų vyksta komunikacija, pastarųjų produkciją galima pamatyti miestų gatvėse. Ne tik pamatyti, bet ir iškomunikuoti savo nuomonę Facebook'e.

Mokytoja Antanina Strumiliene: "Lietuvoje siaučia ne tik koronavirusas. Kartu su karantinu, nuotoliniu vaikų mokymu, pakelėse atsirado ir štai tokios reklamos "Geri vaikai tėvų nelanko". Vis sunkiau darosi patikėti, kad gyvename Marijos Žemėje. Nejučia prisiminiau pasakojimą, kai sūnus tėvą vežė rogutėmis į mišką, kad jis ten numirtų. Kad gyvename Lietuvoje, save įtikinti kas dieną darosi vis sunkiau".

Mokytoja stebisi, kad geri vaikai tėvų nelanko
Mokytoja stebisi, kad geri vaikai tėvų nelanko

Menininkė Jurga Lago: "Jūs tik ant manęs nepykite už vieną kitą stipresnį žodį, nes nė patys nežinot, po kiek eurų kas mėnesį mes sumokam visokioms valstybinėms propagandos gamykloms, į kurias įjungti "kūrybingi" debilai ir reklamščikai penkias knygas perskaitę, "kuria turinį". Man kartais gėda už visą kūrybininkų kartelį. Už visus tuos nesibaigiančius europrojektus. Kiek Coronų turi ateiti, kad baigtųsi ta projektinė valdiška babkė?"

Menininkė piktinasi, kad už tai kad geri vaikai tėvų nelanko reikia mokėti
Menininkė piktinasi, kad už tai kad geri vaikai tėvų nelanko reikia mokėti

Integruotos komunikacijos ir viešųjų ryšių svarbą gerai išmano Seimo narys, filosofas Mantas Adomėnas. Štai ponas prieš kelias dienas prie Seimo pasitiko Taivano humanitarinę paramą Lietuvai. Žinoma, nusifotografavo. Ir, žinoma, papuošė savo Facebook'o laiko juostą. 

Mantas Adomėnas prie Seimo
Mantas Adomėnas prie Seimo

Tuo komunikacijos dinamika nesibaigė. Filosofas nutarė savo trapeza pasidalinti su savo draugais. Socialiniame tinkle Facebook. Seimo narys turi būti socialus.

Seimo narys Mantas Adomėnas: "Šiandien nusprendžiau pietumis darbe pasirūpinti pats. Nuo savanoriavimo laikų užsiliko kariuomenės maisto davinys. Jame viskas, ko reikia pietums, — ir galima pagrindinį patiekalą pačiam pasišildyti kabinete, tiesiog įpylus vandens į paketą su karbido elementu. Vandeniui arbatai ar kavai šildyti yra, aišku, ir sauso spirito tablečių bei stovelis joms saugiai deginti, bet nesiryžau kabinete jų užkurti — nežinia, kaip į tai pažiūrėtų gaisro signalizacija, be to, kam, nes yra elektrinis virdulys. Pasišildžiau — ne Michelin, bet tikrai skanu. O ir KASP dienas pratybose miške maloniai priminė".

"Laikas grįžti į Seimo salę — ten, kur tikrosios džiunglės", — baigė savo apsakymą ponas Adomėnas. Kodėl Lietuvos Seimo salė tikrosios džiunglės, Seimo narys neiškomunikavo. 

Mantas Adomėnas valgo
Mantas Adomėnas valgo

Kanalizacija taip pat yra komunikacija. Audrius Matonis anksčiau dirbo LRT televizijos naujienų tarnybos vadovu, dabar dirba Valstybės saugumo departamente (VSD). Ką ten dirba, neatvirauja. Tačiau Facebook'e kartais pakomunikuoja. Kai kas nors reikšmingo atsitinka, paviešina. 

Buvęs žurnalistas, dabar VSD darbuotojas Audrius Matonis viešai pasidžiaugė: "Tie, kam niekad nebuvo dingęs vanduo 12-kai valandų, niekada nesupras palaimos išgirdus šniokštimą nuleidžiant vandenį".

Palaima nuleidžiant vandenį
Palaima nuleidžiant vandenį

VSD darbuotojas Audrius Matonis papasakojo ir priešistorę. Atvirai. Net nufotografavo. Ne, ne savo klozeto turinį — SMS turinį. Jame, beje, yra ir VSD darbuotojo namų adresas. Bet stop! Jo paviešinimas gali būti kompetentingų Lietuvos institucijų įvertintas kaip pasikėsinimas į konstitucinius pagrindus.   

VSD darbuotojas Audrius Matonis: "Pradžioj buvo biški juokinga. Rankas kartą nusiploviau iš arbatinio likučių. Su sąlyga, kad vanduo neatsirado nei 15, nei 16, nei 17.30 val., teko tempt 5l iš pardovkės. Gert, koldūnams ir rankoms tamkart pakaks. Plaukai palauks. Bet ką daryt su dalykais unitaze??? Kažkas prisikalbėjo, kad į patogumų bukietą trūksta žemės drebėjimo".

Ką daryt su dalykais unitaze
Ką daryt su dalykais unitaze

Gerai, kad visa tai atsitiko ne tarnybos metu.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.