JAV revoliucija prieš Rusijos ir arabų galią buvo nuslopinta ir "parklupdyta"

Autorius: Ivanas Danilovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-28 05:55:00, skaitė 821, komentavo 2

JAV revoliucija prieš Rusijos ir arabų galią buvo nuslopinta ir

Pasak britų analitikų, skalūnų naftos sektorius, kurio augimas leido Trampui pasigirti sumažėjusia JAV priklausomybe nuo Artimųjų Rytų naftos ir "atrišo rankas", kad įvestų sankcijas energijos eksportuotojams iš Irano ir Rusijos, parklupdytas

Autoritetingas britų leidinys "Financial Times", kurio specializacija yra pasaulio finansų elito darbotvarkės propagavimas, yra priverstas ieškoti bent šiek tiek teigiamų aspektų esamoje naftos rinkos situacijoje. Be to, dėl auditorijos ypatybių paprasčiausiai paskelbti, kad Rusijos ekonomika kenčia nuo žemų naftos kainų, yra blogai ir to nepakanka, nes turtingi skaitytojai iš abiejų Atlanto pusių vien geopolitiniais aspektais domisi tik tada, kai nenukenčia jų pačių piniginė. 

Dėl to net "humanitarinio džingoizmo" mėgėjai iš pirmaujančios Londono žiniasklaidos redakcijos turi pripažinti, kad kol kas viskas vyksta blogai, tačiau Amerika apskritai ir ypač Amerikos skalūnų sektorius kada nors atkeršys Rusijai ir Saudo Arabijai. Tuo tarpu "Financial Times" atpasakota situacija atrodo maždaug taip: Amerikos skalūnų naftos pramonės sektorius patiria milžiniškas kančias ir gilų pažeminimą, tačiau svajoja apie būsimą didybę.

"Skalūnų naftos sektorius, kurio augimas leido Trampui pasigirti sumažėjusia JAV priklausomybe nuo Artimųjų Rytų naftos ir atleido rankas įvesti sankcijas energijos eksportuotojams iš Irano ir Rusijos, dabar klūpo ant kelių", — pabrėžia britų analitikai.

Ir iškart jie truputį atvėsina visų, kurie tikisi, kad Vašingtono teikiama pagalba radikaliai pakeis situaciją, prognozes, kad "kažkokia (valstybės — Sputnik) parama dabar atrodo neišvengiama, bet kad ir kokia būtų jos forma, JAV naftos sektoriaus atoslūgis bus toks pat stulbinamas kaip ir pastarųjų metų augimas."

Žurnalistų vertinimus būtų galima priskirti žiniasklaidos atstovų polinkiui hiperbolizuoti ir didinti paniką, tačiau tarptautinių naftos gavybos ir prekybos nafta kompanijų atstovai naftos rinkos perspektyvoms apibūdinti naudoja ne mažiau emocingas išraiškas. "Bloomberg" praneša: "Pirmadienis (diena, kai naftos kaina Amerikos biržose tapo neigiama — Sputnik) iš tikrųjų sutelkė žmonių mintis į tai, kad gamyba turėtų sulėtėti", — sakė Benas Lakokas (Ben Luckock), "Trafigura Group" prekybos nafta skyriaus pirmininkas, ir pridūrė, kad tai buvo "smūgis rinkai į veidą, kurio reikėjo norint suprasti, kad visa tai yra rimta".

Susidaro gana holistinis britų ir amerikiečių įvaizdis: skalūnų pramonė "klūpo ant kelių ir daužoma į veidą". Kaip šioje situacijoje rasti optimizmo? Siekdami optimizmo, čia dirba specialūs pagrindinio JAV analitikos centro, Užsienio santykių tarybos, ekspertai. "Financial Times" cituoja naftos rinkos eksperto poziciją Užsienio santykių taryboje:

"Jei Rusija ir Saudo Arabija mano, kad gali uždaryti (Amerikos — Sputnik) skalūnus, jie klysta, — sako Amy Myers Jaffe. — Viskas, ką jie gali padaryti, yra pakeisti savininkus (skalūnų bendroves — Sputnik red.)."

Tai yra labai populiari pozicija, sietina su tuo, kad skalūnų įmonių bankrotas nesvarbus, jie tiesiog keičia savininkus, o nauji savininkai, kuriems nebeužkraunamos senosios skolos, mielai ir toliau užtvindys rinką pigia nafta vardan JAV geopolitinių interesų skatinimo. 

Šios teorijos problema yra ta, kad naujieji savininkai bus patys skolintojai (pradedant bankais ar investicinėmis bendrovėmis ir baigiant pensijų fondais), dėl kurių iš tikrųjų įvyko "skalūnų revoliucija". Būtent šių kreditorių pinigai buvo sudeginti skalūnų krosnyje — absoliučiai finansiškai neveiksmingi net esant didesnėms naftos kainoms. Dabar šie kreditoriai gaus nepelningus indėlius ir perspektyva, jei jie ir toliau dirbs, ta, kad praras dar daugiau pinigų, tai yra, prie jau užfiksuotų nuostolių prisidės papildomi nuostoliai už kiekvieną pagamintą statinę.

Galite pabandyti kapitalo rinkose surasti dar vieną ne tokių intelektualių investuotojų dalį, kuri skolinsis tolimesniam skalūnų kompanijų darbui, tačiau tai padaryti bus sunku: visi ne tokie protingi investuotojai, kurie tikėjo skalūno perspektyvomis, jau investavo į jį — ir būtent jie taps šių naftos kompanijų turto likučių savininkais vykstant masiniam bankrotui. Jei likučių savininkai, tiksliau sakant, "skalūno imperijų" liekanos tampa didelėmis naftos kompanijomis — nesvarbu, ar jos yra amerikiečių, ar tarptautinės — jos taip pat vargu ar padidins skalūnų gavybą, dėl kurios jų pačių akcijų kainos nukrito, o jų savininkų dividendai buvo sumažinti.

Remiantis JAV Energetikos departamento Informacijos administracijos duomenimis, iki 2020 metų pabaigos JAV grįš į naftos importuotojos statusą.

Tačiau "FT" žurnalistai naftos kainų kilimą iki 80 USD už barelį ir JAV skalūnų sektoriaus prisikėlimą apibūdina kaip optimistinį scenarijų. Reikia pripažinti, kad tai iš tikrųjų yra visiškai įmanomas scenarijus, tik jis neturėtų būti aiškinamas kaip savotiškas Rijado ar Maskvos pralaimėjimas, nes 80 USD už barelį yra gana palanki kaina tiek Rusijai, tiek Saudo Arabijai, taip pat kitoms OPEC šalims. OPEC+ susitarimo šalys niekada neturėjo užduoties "sunaikinti" šį Amerikos naftos pramonės segmentą. Užduotis buvo nujunkyti (arba pašalinti iš rinkos) Amerikos kompanijas, kurios dempinguodavo už kitų žmonių pinigus ir darydavo žalą visiems kitiems naftininkams, įskaitant net dideles amerikiečių kompanijas, kurios nežaidė skalūninių žaidimų.

Tam tikra prasme "nujunkymas" nesuveikė, tačiau su galimybe "pašalinti" — ir tiesiogine, fizine prasme — kol kas viskas klostosi gerai. Anot Teksaso Hiustono kronikos, "didysis naftos gręžinių uždarymas Teksase prasidėjo".

Tačiau praktika jau rodo, kad jei dabartinės krizės nepakaks, rinka gali pakartoti savo didelį smūgį skalūnų kompanijoms. Jau dabar akivaizdu, kad jų atsparumo atsargos visiškai neatitinka prieš mėnesį pareikštų teiginių.

Amerikos skalūnui tikriausiai teks atsipūsti nuo revoliucijų ir grįžti į rinką, kai visiškai skirtingos naftos kainos bus palankesnės visiems kitiems gamintojams.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Didžiausi naftos kainų nuosmukiai
Didžiausi naftos kainų nuosmukiai