Šakalienė, Navickienė, Sabatauskas ir Sysas siekia prostitucijos įteisinimo?

Autorius: Jonas Vaiškūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2020/05/04/j-v... 2020-05-04 15:39:00, skaitė 922, komentavo 11

Šakalienė, Navickienė, Sabatauskas ir Sysas siekia prostitucijos įteisinimo?

Siekiama prostitucijos įteisinimo? | Alkas.lt koliažas

Seime kelią skinasi  4-ių Seimo narių [visi kaip vienas - politinės prostitutės, LDiena.lt replika] stumiamos prostitučių nediskriminavimo įstatymų pataisos.

Neseniai Seimo  Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) pritarė „naudojimosi atlygintinomis seksualinėmis paslaugomis kriminalizavimui“. Paprastų žmonių kalba – nubalsavo  už tai, kad prostitučių mėgėjams vyriškiams, būtų taikoma baudžiamoji atsakomybė, o moteriškėms pagaliau galima būtų ištvirkauti nebaudžiamai.

Tokias įstatymų pataisas Seimui dar pernai pateikė Seimo nariai – Dovilė Šakalienė, Julius Sabatauskas, Monika Navickienė ir Algirdas Sysas. Jų siūlomuose Baudžiamojo kodekso ir Administracinių nusižengimo kodekso pakeitimų įstatymų projektuose Nr. XIIIP-4099 bei XIIIP-4100 siūloma panaikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostitucija, o prostitučių paslaugomis pasinaudojusiems ar bandantiems pasinaudoti asmenims taikyti griežčiausią – baudžiamąją atsakomybę.

Savo siūlymus Seimo narių ketveriukė bandė grįsti Jungtinių Tautų konvencijos nuostatomis dėl visų formų diskriminacijos panaikinimo moterims, teikiamo įstatymo projekto aiškinamajame rašte vardindami visas įmanomos prostitučių patiriamas skriaudas. Tad siekdami palengvinti sunkią prostitučių dalią, esą, ir siūlo jų nebausti už „teikiamas paslaugas“. Na o „paslaugų pirkėjams“ vyriškiams pataria užsūdyti taip, kad maža nepasirodytų, buvusios kandidatės į prezidentes žodžiais tariant – prisiūti baudžiaką už sekseką, tai yra, baudžiamąjį nusižengimą – baudžiama bauda nuo 750 iki 2500 eurų, arba areštu – nuo dešimt iki 45 parų. Dabar tokiam asmeniui numatyta tiktai administracinė atsakomybė – kaip ir prostitutėms. Šiuo metu už vertimąsi prostitucija taikoma administracinė atsakomybė – nuo 90 iki 140 eurų ir nuo 140 iki 300 eurų pakartotiniu atveju.

Prostitučių „paslaugų pirkėjų“ veiklą kriminalizuoti siūlantys Seimo nariai dievagojosi vykdantys Seimo dar 2014 metais priimtą tuometinės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės parengtą rezoliuciją.  Toje rezoliucijoje siūlyta Vyriausybei parengti atitinkamas įstatymų pataisas leidžiančias nevaržyti prostitučių žmogaus teisių, o bausti „seksualinių paslaugų pirkėjus“… Bet siūlymas taip ir nebuvo įgyvendintas.

Ačiū Dievui, kad sveiko proto šiuo klausimu nepraradusios ir teisinio raštingumo pagrindų nepamiršusios Lietuvos teisingumo priežiūros ir vykdymo įstaigos ant minėtos Seimo narių ketveriukės mesto moterų teisių gynimo kabliuko šįkart neužkibo ir stumiamoms įstatymų pataisoms nepritarė. Ne! – pasakė – Teisingumo ministerija,  Lietuvos apeliacinis teismas (LAT), Policijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra ir Lietuvos Respublikos Vyriausybė (LRV).

Pasak LRV, jei būtų priimtos teikiamos pataisos, tai reikštų, „kad už vertimąsi prostitucija  apskritai nebūtų taikoma jokia teisinė atsakomybė, tai yra, „nebūtų jokio teisinio pagrindo laikyti šią veiklą neteisėta, tačiau kartu prostitucijos paslaugų teikimas nebūtų ir teisiškai sureguliuota (įteisinta) veikla“.

Vyriausybės pateiktoje išvadoje teigiama, kad „kartu būtų paneigta visuomenėje nusistovėjusių vertybių sistema, pagal kurią prostitucija iki šiol buvo traktuojama kaip veikla, kuri pažeidžia visuotinai priimtinas dorovės normas ir yra netoleruotina visuomenėje, t. y., taptų neaišku ar dorovė kaip viena iš pamatinių visuomenės vertybių vis dar yra ginama ir saugoma įstatymo. Įsigaliojus Įstatymų projektams, visuomenė susidarytų klaidingą požiūrį, kad prostitucija pripažįstama legalia ir visuotinai priimtina elgesio norma, o tai sukeltų visiškai priešingas pasekmes nei tos, kurių siekiama administracinės atsakomybės už vertimąsi prostitucija panaikinimu“.

Teisingumo ministerijos (TM) duomenimis naujausi tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad įstatymų pakeitimai, susiję tik su seksualinių paslaugų pirkimo kriminalizavimu, nesumažino prostitucijos mastų. Anot TM, „atlygintinis naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas, kurio teisinė apsauga būtų įmanoma tik kraštutinėmis baudžiamosios teisės priemonėmis“.

Savo ruožtu LAT išvadose dėl teikiamų įstatymo projektų pažymėta: „Abejonių kelia ir Projektų nuostatos, kuriomis besąlygiškai panaikinama net ir administracinė atsakomybė už vertimąsi prostitucija. Tokiu atveju net ir tie asmenys, kurie versis prostitucija aiškiai laisva valia, tą galės daryti nuolat, bus nebaudžiami, o vertimasis prostitucija iš esmės kaip veika bus legalizuota“.

LAT taip pat davė atsaką ir į pataisų siūlytojų susirūpinimą prostitučių teisių pažeidimu, ir esą dažnu jų prievartiniu išnaudojimu: „Pažymėtina, kad galiojančio ANK 487 straipsnio redakcija (šio straipsnio 4 dalis) ir dabar numato, kad administracinėn atsakomybėn netraukiamas prostitucija vertęsis asmuo, kuris į prostituciją buvo įtrauktas būdamas materialiai, dėl tarnybos ar kitaip priklausomas arba įtrauktas į prostituciją panaudojant fizinę ar psichinę prievartą ar apgaulę, arba bet kokiu būdu įtrauktas į prostituciją būdamas nepilnametis ir (ar) nukentėjo nuo prekybos žmonėmis ir yra pripažintas nukentėjusiuoju baudžiamajame procese. Tokio „saugiklio“ numatymas įstatyme yra pakankama priemonė siekiant nuo bet kokios atsakomybės apsaugoti asmenis, kurie prostitucija verčiasi ne savo noru“, – teigiama LAT pateiktoje išvadoje.

Belieka tikėtis, kad šventais moterų teisių gynėjais apsimetantiems globalistinės genderistinės ideologijos skleidėjams nepavyks pasislėpti nei po kovos su prostitucija, nei po Stambulo konvencijos kaukėmis.

Jie bus demaskuoti ir neįleisti į pilį.