Ekspertė įvardijo būdus, kurie gali padėti švelniai išeiti iš saviizoliacijos

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-05-06 12:52:00, skaitė 672, komentavo 1

Ekspertė įvardijo būdus, kurie gali padėti švelniai išeiti iš saviizoliacijos

Psichologės teigimu, jau dabar reikia pakoreguoti darbo dienos režimą, pradėti planuoti ateitį be izoliacijos, ir svarbu nesmerkti savęs už iššvaistytą laiką

VILNIUS, gegužės 5 — Sputnik. Kol visi laukia izoliacijos pabaigos, pats laikas pagalvoti apie grįžimą į gyvenimą už buto ribų ir psichologiškai tam pasiruošti. Norint, kad pašalinus apribojimus nebūtų jaudinamai skaudu, reikia žinoti keletą paprastų taisyklių, interviu Sputnik radijui papasakojo sporto psichologė, Kūno kultūros ir sporto centro mokslo darbuotoja Olga Tiunova.

Svarbiausia — nereikia žiūrėti į išėjimą į darbą iš saviizoliacijos kaip į sugrįžimą iš atostogų. Sąlygos, kuriose dabar esame, — ne poilsis.

"Negalima pamiršti, kad saviizoliacija ir karantino sąlygos, tai, be abejo, yra stresas, daug dalykų mūsų gyvenime tapo sudėtingesni, atsirado naujų rūpesčių ir nerimo. Nepaisant to, šį laiką dažnai painiojame su poilsio režimu, kuris mums įsijungia visiškai natūraliai", — pasakojo ekspertė.

Psichologės teigimu, svarbu dabar pradėti planuoti ateitį be izoliacijos. Tai yra, sudaryti trumpalaikius, vidutinės trukmės ir ilgalaikius darbų sąrašus — dienai, savaitei, mėnesiui. Taip pat galima pagal šią schemą suplanuoti ir darbo užduotis, pridūrė ji. Atskirai reikia sudaryti svajonių sąrašą, išvardyti tai, apie ką svajojate.

Reikia pakoreguoti darbo dienos režimą jau dabar, jei jūs to nepadarėte pačioje saviizoliacijos pradžioje. Tai yra, atsikelti ir eiti miegoti tuo pačiu metu, kaip kad darėte, kai važiavote į savo darbo vietą. Išlaikyti aštuonių valandų aktyvumą, o ne vilkinti darbo reikalus visam būdravimo laikotarpiui. Laikytis pertraukų. Taip pat rekomenduojama vietoje naminių drabužių rengtis oficialesnius.

"Kaip daro sportininkai, galima mintyse vizualizuoti tas darbo sąlygas, į kurias turėsite grįžti. Kambarys, koridorius, biuras, darbo stalas. Įsivaizduoti visa tai bent tris minutes per dieną. Labai naudinga psichologinė mankšta", — pridūrė Tiunova.

Taip pat verta prisiminti, kad dabar nėra pats geriausias laikas priimti galutinius sprendimus, susijusius su būsimu darbu. Mes esame neįprastos psichologinės būsenos ir ilgą laiką. Geriau dar kartą pasitikrinti, paaiškino psichologė.

Ir galiausiai labai svarbu ir dabar, ir po to nesmerkti savęs už praleistas galimybes ir iššvaistytą laiką, pabrėžė Tiunova.

© Sputnik /

Skirtumas tarp karantino ir izoliacijos